Διεθνή

Bloomberg: Η Ολλανδία αρνήθηκε την είσοδο σε πλοίο με ρωσικό πετρέλαιο

  • newsroom


Λιμάνι της Σουηδίας αρνήθηκε την είσοδο στο δεξαμενόπλοιο, ενώ τις τελευταίες μέρες το απομάκρυνε και η Ολλανδία, σε Ρότερνταμ και Άμστερνταμ

Την ώρα που η ΕΕ προετοιμάζεται για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, λιμενεργάτες στην Ολλανδία αρνήθηκαν να ξεφορτώσουν δεξαμενόπλοιο που μετέφερε ντίζελ από τη Ρωσία, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Σύμφωνα με έκθεση του λιμανιού, καθώς και με δεδομένα παρακολούθησης δεξαμενόπλοιων που συνέταξε το Bloomberg, το «Sunny Liger» παρέλαβε περίπου 60.000 τόνους πετρελαίου στο λιμάνι Πριμόρσκ της Ρωσίας στα τέλη Απριλίου.

Όπως ανέφερε ο Niek Stam, διευθυντής του FNV Havens, του λιμενικού βραχίονα του ολλανδικού συνδικάτου FNV, λιμάνι της Σουηδίας αρνήθηκε την είσοδο στο δεξαμενόπλοιο, ενώ τις τελευταίες μέρες το απομάκρυνε και η Ολλανδία, σε Ρότερνταμ και Άμστερνταμ.

«Αν οι λιμενεργάτες σε κάποιο άλλο μέρος του κόσμου αρνούνται το φορτίο, τότε αρνούμαστε επίσης», είπε ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή. «Το κάνουμε αυτό στη βάση της διεθνούς αλληλεγγύης».

Συμπλήρωσε δε ότι το δεξαμενόπλοιο βρίσκεται ανοιχτά του IJmuiden, κοντά στο λιμάνι του Άμστερνταμ, και ότι δεν είναι σαφές πόσο καιρό θα χρειαστεί να περιμένει εκεί.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το «Sunny Liger» είναι πλοίο με σημαία των Νήσων Μάρσαλ, συνεπώς η είσοδός του στα λιμάνια της ΕΕ δεν απαγορεύεται επισήμως.

«Το παράξενο είναι ότι (σ.σ. το δεξαμενόπλοιο) δεν έχει ρωσική σημαία και το φορτίο δεν είναι απαγορευμένο, ούτε βρίσκεται στη λίστα κυρώσεων», είπε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Wopke Hoekstra στους δημοσιογράφους την Παρασκευή, όταν το πλοίο δεν μπόρεσε να δέσει στη Σουηδία.

Το Bloomberg επισημαίνει ακόμη ότι ενώ το «Sunny Liger» είναι αγκυροβολημένο στα ανοιχτά, το «CB Caribic» που επίσης μεταφέρει ντίζελ από το Πριμόρσκ, εισήλθε στην περιοχή του λιμανιού του Άμστερνταμ νωρίτερα την Κυριακή. Ρότερνταμ, Άμστερνταμ και Αμβέρσα βρίσκονται στην καρδιά του συστήματος εμπορίας πετρελαίου της Ευρώπης.

Διαβάστε ακόμη

Ψηλά παραμένει η φήμη Ελλάδας και Αθήνας στους τουρίστες – Ο αντίκτυπος από Ουκρανία και πανδημία (γράφημα)

Eνταξη 2.167 περιοχών στις αντικειμενικές – Ποιες είναι

Reuters: Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν απαγορευτεί οι εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία