Αυξανόμενος παραμένει ο κίνδυνος ο ρυθμός αύξησης των τιμών καταναλωτή να παραμείνει κολλημένος πάνω από το 2%, όπως ανέφερε η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank) τη Δευτέρα, σε μηνιαία οικονομική της έκθεση.

Οι κεντρικές τράπεζες καταπολεμούν τον πληθωρισμό τα τελευταία δύο χρόνια και οι ραγδαίες αυξήσεις επιτοκίων φαίνεται να λειτουργούν διατρέχοντας την οικονομία, ωστόσο υπάρχει μεγάλη ανησυχία ότι το τελικό στάδιο της μείωσης του ρυθμού αύξησης των τιμών, από 3% σε 2%, μπορεί να είναι πιο δύσκολο από το αναμενόμενο.

«Δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι οι ρυθμοί πληθωρισμού θα διατηρηθούν ωστόσο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πάνω από τα επίπεδα που στοχεύουν οι κεντρικές τράπεζες», αναφέρει η Bundesbank. «Συγκεκριμένα, οι συνεχιζόμενες υψηλές μισθολογικές πιέσεις θα μπορούσαν να καταστήσουν δυσκολότερη τη συγκράτηση του πληθωρισμού».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια ξεκινώντας από αρνητικά επίπεδα (κάτω από το 0%) στο 3,75% μέσα σε μόλις έναν χρόνο – ο ταχύτερος ρυθμός που έχει καταγραφεί – ωστόσο η νομισματική σύσφιξη πλησιάζει στο τέλος της και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συζητούν εάν χρειάζεται μια τελευταία αύξηση επιτοκίων.

Διαβάστε ακόμη

Ανατροπή: Στα μέσα Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για το Market Pass 2

Τομ ντε Βος (CEGEKA): «Γιατί αποφασίσαμε να επενδύσουμε στην Ελλάδα»

Kρυπτονομίσματα: Πανικός στην αγορά λόγω Evergrande και Binance – Ο ρόλος του Έλον Μασκ (γραφήματα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ