Η τεχνολογική άνθηση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός τα τελευταία χρόνια έχουν φέρει στην Ελλάδα αρκετές μεγάλες εταιρείες του κλάδου που προσβλέπουν είτε στην αξιοποίηση μιας μεγάλης δεξαμενής ταλέντου, εν τω μέσω της γενικότερης έλλειψής του σε παγκόσμιο επίπεδο, είτε της ίδιας της ελληνικής αγοράς που κάνει σήμερα άλματα για να πιάσει τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές, μια και λόγω της μακράς κρίσης είχε μείνει πίσω. Στη μεγάλη λίστα των σημαντικών ονομάτων που ήρθαν να επενδύσουν στη χώρα το τελευταίο διάστημα προστέθηκε και μια εταιρεία τεχνολογίας από το Βέλγιο. Το όνομά της είναι CEGEKA (προφέρεται Σεγεκά) και πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση με βασικό μέτοχο τον κ. Αντρέ Κνάπφεν, οι ρίζες της οποίας πηγαίνουν πίσω στις αρχές του ’90, όταν στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού και μετεξέλιξης των μεγάλων ανθρακορυχείων του Βελγίου συστήνονταν οι πρώτες κοινοπραξίες σε υποσχόμενους κλάδους όπως αυτός της τεχνολογίας.

Η CEGEKA, η οποία δραστηριοποιείται σε 11 ευρωπαϊκές χώρες, μόλις ήρθε στην Ελλάδα και δημιούργησε μια βάση η οποία θα αποτελέσει έναν από τους τέσσερις κρίκους του αποκαλούμενου European Delivery Center. Το τελευταίο ουσιαστικά αφορά μια ενιαία δομή που αναπτύσσεται εκτός Βελγίου και είναι υπεύθυνη αφενός για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και καινοτομιών, αφετέρου για την υποστήριξη των έργων και των λύσεων που αναλαμβάνει να ετοιμάσει η εταιρεία για τους πελάτες της.

Οπως εξηγεί ο κ. Τομ ντε Βος, επικεφαλής του European Delivery Center που έχει ήδη αναπτύξει αντίστοιχες δομές και ομάδες σε άλλες τρεις χώρες, την Τσεχία, τη Ρουμανία και τη Μολδαβία, το νέο hub στην Ελλάδα θα αναπτυχθεί δυναμικά ώστε σε περίπου δύο χρόνια από τώρα να απασχολεί 300 άτομα, τα οποία θα συνεισφέρουν τόσο σε ευρωπαϊκά έργα όσο και σε τοπικά. Κι αυτό διότι στόχος της εταιρείας είναι να δραστηριοποιηθεί και εμπορικά στην Ελλάδα στις αρχές του 2024 αξιοποιώντας τις καινοτομίες που έχει αναπτύξει σε σειρά από τομείς. Επιπρόσθετα, η ελληνική ομάδα θα λειτουργεί για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και καινοτομιών. Μάλιστα, ήδη στο πλάνο είναι η δημιουργία και γραφείου στη Θεσσαλονίκη.

Who is who

Πρώτα απ’ όλα όμως οι συστάσεις. «Είμαστε μια εταιρεία περίπου 6.000 εργαζομένων με έδρα στο Βέλγιο που δραστηριοποιούμαστε εμπορικά σε 11 ευρωπαϊκές χώρες», λέει ο κ. Ντε Βος σε μια συζήτηση που γίνεται μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς ο ίδιος μπορεί να έχει ως βάση την πόλη Χάσελ (είναι δίπλα στη Γάνδη), όπου βρίσκονται τα κεντρικά της εταιρείας, ωστόσο μετακινείται συχνά στα τέσσερα ευρωπαϊκά hubs της CEGEKA, στα οποία προσφάτως προστέθηκε και η δομή της Αθήνας. «Στον πυρήνα της δραστηριότητάς μας θα έλεγα ότι είμαστε ένας ΙΤ system integrator. Εκεί πατάμε σε τέσσερις πυλώνες.

Ο πρώτος έχει να κάνει με το outsourcing υποδομών. Τη δημιουργία, τη φιλοξενία και τη διαχείριση των ψηφιακών υποδομών των πελατών μας σε όλη την Ευρώπη.
Ο δεύτερος πυλώνας του πυρήνα της δραστηριότητάς μας αφορά την κατά παραγγελία ανάπτυξη, συντήρηση και διαχείριση εφαρμογών των πελατών μας.
Ο τρίτος πυλώνας έχεις να κάνει με τα data, με υπηρεσίες όπως Business Intelligence, αποθήκευση, ΑΙ κ.ο.κ.

Και ο τέταρτος πυλώνας είναι αυτό που ονομάζουμε “Λύσεις για τις επιχειρήσεις”. Κατά βάση ERP, που κυρίως βασίζεται σε τεχνολογία της Microsoft», εξηγεί ο κ. Ντε Βος και συνεχίζει: «Αυτά όμως αφορούν μόνο τον πυρήνα της δουλειάς μας. Εξω απ’ αυτόν έχουμε κι άλλες δραστηριότητες. Πρώτα απ’ όλα, επενδύουμε πολύ στο 5G. Πιστεύουμε πολύ σε αυτό και τι θα φέρει. Γι’ αυτό, π.χ., στο Βέλγιο έχουμε αποκτήσει άδεια φάσματος 5G, οπότε θα γίνουμε ο τέταρτος τηλεπικοινωνιακός πάροχος στη χώρα. Κάτι βέβαια που είναι B2C, οπότε θα απευθυνόμαστε απευθείας στον καταναλωτή. Θα πουλάμε SIM κάρτες για οικογένειες κ.ο.κ. Και αυτό θα το κάνουμε κάτω από την ομπρέλα του ρουμανικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου DIGI με θυγατρική του οποίου συγκροτήσαμε κοινοπραξία» (σ.σ.: Citymesh ονομάζεται η κοινοπραξία με συμμετοχή 51% της CΕGEKA).

Πέραν τούτου η CEGEKA ήδη χτίζει υποδομές για ιδιωτικά δίκτυα 5G, όπως αναφέρει ο κ. Ντε Βος, τόσο στο Βέλγιο όσο και σε άλλες χώρες. «Κυρίως για βιομηχανίες, αεροδρόμια, λιμάνια, νοσοκομεία κ.ο.κ. Γενικά είμαστε βαθιά μέσα στην ιστορία του Ιndustry 4.0. Μην ξεχνάτε ότι το ΙοΤ χρειάζεται το 5G και μάλιστα η διασύνδεσή τους πάντα πρέπει να γίνεται με τρόπο ασφαλή», συμπληρώνει.

«Από εκεί και έπειτα επενδύουμε πολύ στα ψηφιακά εργαλεία του κλάδου της υγείας. Στο Βέλγιο είμαστε market leader και επεκτεινόμαστε διεθνώς με τη λύση της ψηφιακής πλατφόρμας που έχουμε αναπτύξει. Και έπειτα, υπάρχει και μια τρίτη δραστηριότητα εκτός πυρήνα, που αφορά το EduTech. Εχουμε αναπτύξει μια πλατφόρμα ψηφιακή που λέγεται “Εξυπνο Σχολείο”, το οποίο χρησιμοποιείται ως βάση αναφοράς και επικοινωνίας μεταξύ των καθηγητών, των μαθητών και των γονέων τους. Ενα θεσμικό εργαλείο επικοινωνίας και συνεργασίας».

Το ελληνικό ταλέντο

Σύμφωνα με τις τελευταίες ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, η εταιρεία είχε το 2022 κύκλο εργασιών 870 εκατ. ευρώ. «Φέτος θα πιάσουμε το 1 δισ. ευρώ. Δεν είμαστε μικροί, αλλά, εντάξει, δεν είμαστε και από τους μεγάλους. Ωστόσο δεν θα βρείτε πολλές εταιρείες στην Ευρώπη που έχουν τόση διευρυμένη ομπρέλα λύσεων και υπηρεσιών», σημειώνει. Οπως εξηγεί, τα έργα που αναλαμβάνει η εταιρεία αφορούν τόσο το Δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα. «Εξαρτάται τη χώρα. Για παράδειγμα, στο Βέλγιο και την Ολλανδία τα έργα αφορούν και τους δύο τομείς. Σε άλλες χώρες πάλι, όπως η Γερμανία και η Σουηδία, στην πλειονότητά τους είναι έργα του Δημοσίου. Και εκτελούμε επίσης έργα για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».
Οπότε τι κάνει μια τεχνολογική εταιρεία από το Βέλγιο να αναζητήσει ευκαιρίες επενδύοντας στην Ελλάδα;

«Η ευθύνη μου στον όμιλο είναι τα Delivery Centers στην Ευρώπη και ένας από τους στόχους που έχω είναι να αναζητώ τα μέρη όπου μπορούμε να βρούμε ταλέντο, κάτι που δεν είναι εύκολο λόγω της έλλειψης που υπάρχει διεθνώς γύρω από το ΙΤ. Οπότε το να βρω νέες πηγές ταλέντου αποτελεί προτεραιότητα. Κάναμε λοιπόν κάποιες έρευνες, όπως συνηθίζουμε να εκτελούμε κάθε χρόνο, και η Ελλάδα βρέθηκε στο ραντάρ μας. Η χώρα εξελίσσεται τόσο από τις επιλογές της κυβέρνησης όσο και από το γεγονός ότι πολλοί Ελληνες που είχαν φύγει από τη χώρα μετά την ύφεση του 2008 αρχίζουν και επιστρέφουν, οπότε υπάρχει μια καλή εισροή αναγνωρισμένου ταλέντου. Πέραν τούτου, από εκπαιδευτικής άποψης, τα πανεπιστήμια της χώρας σας θεωρούνται καλά επιτυγχάνοντας σημαντικές επιδόσεις. Και δεν μιλώ μόνο για την Αθήνα, αλλά για την Κρήτη και αλλού. Επίσης, αυτό που είναι ενδιαφέρον για εμάς και το οποίο βέβαια είδαμε και σε άλλες χώρες είναι τα κίνητρα που θεσμοθετήθηκαν. Η Ελλάδα έχει ακόμη ανταγωνιστική θέση από άποψη ανεργίας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι δείκτες είναι υψηλότεροι, οπότε θα μπορούσαμε να απευθυνθούμε σε ανθρώπους που ψάχνουν για δουλειά και διαθέτουν ένα ενδιαφέρον εκπαιδευτικό υπόβαθρο χωρίς να συνδέεται άμεσα με το ΙΤ και να τους μετεκπαιδεύσουμε. Εχουμε ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα γι’ αυτό και το εφαρμόζουμε ήδη σε άλλες χώρες.

Και έπειτα αυτό που μέτρησε θετικά είναι το γεγονός πως, παρά την αρνητική φήμη που είχαν αποκτήσει το Ελληνικό Δημόσιο και οι κυβερνήσεις της χώρας σας τα προηγούμενα χρόνια, είναι σε εξέλιξη μια μεγάλη προσπάθεια επιτάχυνσης ώστε η Ελλάδα να φτάσει στα ευρωπαϊκά στάνταρ – σε επίπεδο ψηφιακής μετάβασης, υποστήριξης και προσέλκυσης ξένων επενδυτών κ.ο.κ. Και μιλάω από τα πολύ απλά έως τα πιο σύνθετα. Να μπορείς, π.χ., να συστήσεις ηλεκτρονικά μια εταιρεία χωρίς να μπλέκεσαι με τη γραφειοκρατία».

Ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον

«Επίσης, στα θετικά της χώρας συμπεριλαμβάνω και το Enterprise Greece. Πέρασα μιάμιση μέρα με τους ανθρώπους και πραγματικά έκαναν φανταστική δουλειά δίνοντάς μου τη συνολική εικόνα που έπρεπε να έχει ένας ξένος επενδυτής για την Ελλάδα. Μοιράστηκαν χρήσιμες πληροφορίες, ακόμη διοργάνωσαν και επισκέψεις σε εγκαταστάσεις εταιρειών παραπλήσιων στο αντικείμενό μας για να μάθουμε από την εμπειρία τους. Επομένως, η κυβέρνηση είναι πολύ καλά οργανωμένη και πλέον υποστηρίζει πολύ τους επενδυτές. Και αυτό πάντα είναι θετικό, δημιουργεί μια ασφάλεια, μια άνεση. Στα θετικά της χώρας πρέπει να αναφέρω ακόμη και το κόστος δραστηριότητας, αφού υπάρχει μια σειρά από κίνητρα στο κομμάτι ανάπτυξης ΙΤ για τις επιχειρήσεις, οπότε δημιουργείται ένα ευνοϊκό περιβάλλον δραστηριοποίησης. Συνολικά, λοιπόν, η επιχειρηματική δραστηριότητα γίνεται πλέον εύκολα στην Ελλάδα, κάτι που δεν υπήρχε πριν. Πέρα απ’ όλα αυτά, πρέπει να σημειώσω επίσης τη γλωσσομάθεια των Ελλήνων. Η πλειονότητα του κόσμου μιλάει αγγλικά, που είναι η γλώσσα του κλάδου μας, κατέχει όμως σε έναν σημαντικό βαθμό και τη γαλλική γλώσσα, στοιχείο που για μια βελγική εταιρεία είναι σημαντικό. Από εμπορικής άποψης επίσης πιστεύω ότι η Ελλάδα, όπου ο ανταγωνισμός είναι ακόμα σε ανεκτά επίπεδα, μπορεί να μας δώσει την ευκαιρία να ενισχύσουμε το brand μας και να βρούμε μια σημαντική θέση στην τοπική αγορά», εκτιμά ο κ. Ντε Βος.
Γι’ αυτό εξάλλου ο ίδιος σπεύδει να τονίσει ότι, πέραν της δομής της Αθήνας, ήδη είναι υπό επεξεργασία σχέδιο επέκτασης και στη Θεσσαλονίκη με τη δημιουργία τοπικού γραφείου.

Ο επικεφαλής του European Delivery Center της CEGEKA, Τομ ντε Βος στην Αθήνα με τους συνεργάτες του Ξανθίππη Καλακάνη και Σέρτζιο Ντεστίνο

«Το Delivery Center στην Ελλάδα θα αναπτυχθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση είναι η ίδρυση και η στελέχωσή του με ανθρώπους που θα δουλέψουν για τα projects που τρέχουμε για τους πελάτες μας ανά την Ευρώπη, είτε αυτά μπορεί να αφορούν εφαρμογές στο cloud, την κυβερνοασφάλεια, την ανάπτυξη λογισμικού κ.ο.κ.». Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες προσλήψεις στελεχιακού δυναμικού.

«Αφού λοιπόν δημιουργήσουμε ένα αποτύπωμα στην Ελλάδα, θα ξεκινήσει και η δεύτερη φάση, την οποία προσδιορίζω για τις αρχές του 2024 και αφορά τη διερεύνηση των εμπορικών ευκαιριών που μπορεί να υπάρχουν στην Ελλάδα. Κοινώς, να γίνουμε πάροχος IT υπηρεσιών και στην ελληνική αγορά με την ομπρέλα που αφορά τον πυρήνα της δραστηριότητάς μας, δηλαδή outsourcing υποδομών, ανάπτυξη εφαρμογών, ERP και πολλά data».

Στο ελληνικό hub, όπως και στα υπόλοιπα που διαθέτει η CEGEKA, θα παράγεται επίσης τεχνολογία, διευκρινίζει ο κ. Ντε Βος. «Σε όλες μας τις δομές έχουμε δραστηριότητα R&D που δεν αφορά τους πελάτες μας, αλλά την ίδια την εταιρεία και την πνευματική ιδιοκτησία που παράγει. Για παράδειγμα, ένας τομέας που έχουμε δώσει βάση είναι η περιοχή των smart cities, που ενσωματώνει παράλληλα τα δίκτυα 5G που μας ενδιαφέρουν και σε επίπεδο εφαρμογών. Οπότε η δραστηριότητα και του ελληνικού hub δεν θα είναι μόνο η υποστήριξη των πελατών, αλλά θα συμπεριλαμβάνει και την Ερευνα και Καινοτομία», εξηγεί.

Σύμφωνα με τον κ. Ντε Βος, η επιλογή της Αθήνας για τη δημιουργία του hub έγινε καθαρά για θέμα πρακτικούς. «Η πλειονότητα του κόσμου βρίσκεται στην Αθήνα και είδαμε ότι υπάρχει ένας τεράστιος πληθυσμός από ανθρώπους του ΙΤ στην πρωτεύουσα. Βέβαια δεν σας κρύβω ότι έχουμε ήδη πλάνα επέκτασης, καθώς ήδη εξετάζουμε το ενδεχόμενο να ανοίξουμε και ένα γραφείο στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα προωθούμε και την εξ αποστάσεως εργασία. Ηδη έχουμε προσλάβει ανθρώπους από την Πάτρα», αναφέρει εκφράζοντας μάλιστα την άποψη ότι η Ελλάδα έχει τα μέσα να εξελιχθεί σε μία από τις καυτές και ιδιαίτερα αναπτυσσόμενες αγορές στον τεχνολογικό τομέα.

Το προσωπικό

Οι στόχοι που έχει θέσει ο ίδιος και η CEGEKA είναι αρκετά φιλόδοξοι. «Θέλουμε έως το τέλος του 2025 να έχουμε ένα προσωπικό στην Ελλάδα γύρω στα 300 άτομα», μας απαντά. Ολοι αυτοί θα κινούνται σε ένα ευρύ φάσμα των επαγγελματιών γύρω από το ΙΤ. «Στην πρώτη φάση, ως προτεραιότητα, αναζητούμε ανθρώπους με ειδικότητες γύρω από το cloud, τα δίκτυα και την κυβερνοασφάλεια. Την επόμενη χρονιά θα ακολουθήσουν οι software developers και άλλες ειδικότητες».

Παρά το γεγονός ότι ο ανταγωνισμός και στην ελληνική αγορά για την εξεύρεση ταλέντων αρχίζει να εντείνεται, ο κ. Ντε Βος είναι αισιόδοξος για τα σχέδιά του. «Είναι παγκόσμιο το πρόβλημα της έλλειψης ταλέντου, όμως τα καταφέρνουμε μια χαρά. Γιατί; Διότι έχουμε μια εταιρική κουλτούρα που θέτει τον εργαζόμενο και τον entrepreneur στο επίκεντρο. Η πολιτική της εταιρείας είναι να βρίσκεται κοντά στους ανθρώπους της, είτε πελάτες, είτε εργαζομένους, και να δίνει προοπτική. Γι’ αυτό πετυχαίνουμε. Εάν δείτε τα νούμερά μας την τελευταία δεκαετία, θα δείτε ότι η ανάπτυξη των οικονομικών μας μεγεθών συμβαδίζει με την αύξηση του προσωπικού μας», επισημαίνει.

Φέρνει μάλιστα ως παράδειγμα τον εαυτό του. «Εντάχθηκα πριν από 13 χρόνια στην εταιρεία όταν ως entrepreneur τότε πούλησα τη μικρότερη εταιρεία που είχα φτιάξει στην CEGEKA. Σταδιοδρόμησα έκτοτε σε αυτή», καταλήγει.

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ο «φορτωμένος» Σεπτέμβριος και οι προσδοκίες για το τελευταίο 4μηνο του 2023

Ετσι θα είναι το νέο project αξίας 150 εκατ. ευρώ για το νέο Six Senses στο Πόρτο Χέλι (pics)

Γιατί η ελληνική Ναυτιλία είναι στρατηγικής σημασίας για την ευρωπαϊκή οικονομία (γραφήματα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ