Διεθνή

Business Insider: Ποιοι επενδυτές προβλέπουν… επικό κραχ στις αγορές

  • newsroom


Με το ράλι στις αγορές να συνεχίζεται ακάθεκτο, ολοένα και μεγαλώνει ο αριθμός των αναλυτών και ειδικών που προετοιμάζονται για ένα επικό κραχ στις αγορές, σύμφωνα με το Business Insider

Ολοένα και μεγαλώνει ο αριθμός των αναλυτών και ειδικών που προετοιμάζονται για ένα επικό κραχ στις αγορές, σύμφωνα με το Business Insider.

Δεν είναι, όμως, οι μόνοι που προειδοποιούν πως η κερδοσκοπία στις αγορές που προκαλείται από τα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης πρόκειται κάποια στιγμή να “ταρακουνήσει” τα χρηματιστήρια.

Δισεκατομμυριούχοι επενδυτές όπως οι Λίον Κούπερμαν, Στάνλεϊ Ντράκενμιλερ και Τζέφρι Γκούντλαχ έχουν επίσης κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου.

Το ίδιο έχουν κάνει και ο γνωστός από τη σειρά “Shark Tank” Κέβιν Ο’Λίρι, ο συγγραφέας του βιβλίου “Rich Dad Poor Dad” Ρόμπερτ Κιγιοσάκι και ο “προφήτης των αγορών” Γκάρι Σίλινγκ.

Ιδού οι προβλέψεις των οκτώ αυτών ειδικών.

Mάικλ Μπέρι

Ο Μάικλ Μπέρι (η ιστορία του οποίου αποτυπώθηκε στην κινηματογραφική ταινία The Big Short) περιέγραψε την κατάσταση στις αγορές ως «τη μεγαλύτερη κερδοσκοπική φούσκα της ιστορίας» και προειδοποίησε πως οι επενδυτές ποντάρουν λανθασμένα σε meme μετοχές (GameStop, AMC κ.α.) και κρυπτονομίσματα πριν τη «μητέρα όλων των κρίσεων». Προειδοποίησε για κίνδυνο ζημιών «στο μέγεθος κρατών» σε περίπτωση που υπάρξει υποχώρηση τιμών στα κρυπτονομίσματα και τις meme μετοχές. Ο Μπέρι είχε στοιχηματίσει κατά των ενυπόθηκων δανείων και κέρδισε τεράστια ποσά από τη μεγάλη κρίση του 2008.

Τζέρεμι Γκράνθαμ

Ο Tζέρεμι Γκράνθαμ, διάσημος επενδυτής και συνιδρυτής της Grantham, Mayo, & van Otterloo (GMO), χαρακτήρισε την αγορά ως «μία ολική, επική φούσκα» τον περασμένο Ιανουάριο ενώ υποστήριξε πως ιστορικά, όταν υπάρχει τόσο μεγάλος επενδυτικός πυρετός η φούσκα σκάει μετά από λίγους μήνες, και όχι μετά από μερικά χρόνια. Ο Γκράνθαμ ήταν καυστικός για τα κρυπτονομίσματα, υποστηρίζοντας πως η μελλοντική ροή μερισμάτων του Bitcoin θα είναι μηδενική, αφού η αξία του, ακόμη κι αν αυτή φτάσει το 1 εκατομμύριο δολάρια / Bitcoin, θα εξαρτάται αποκλειστικά από το γεγονός ότι κάποιος θα θέλει να πληρώσει αυτό το 1 εκατομμύριο για το κρυπτονόμισμα.

Λίον Κούπερμαν

Ο πρωτοπόρος των hedge-fund και δισεκατομμυριούχος, Λίον Κούπερμαν, είχε προειδοποιήσει και αυτός για τις ανησυχίες του όσον αφορά τις χρηματαγορές τον περασμένο Μάιο, υποστηρίζοντας πως όλα τα στοιχεία  του προκαλούσαν ανησυχία για μια πιθανή κατάρρευση των αγορών. Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής και ιδρυτής της Omega Advisors ήταν ξεκάθαρος λέγοντας πως το 2021 «δεν θα έχει καλό τέλος» για την αγορά.

Στάνλεϊ Ντράκενμιλερ

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Στάνλεϊ Ντράκενμιλερ, πρώην συνεργάτης του Σόρος και πρόεδρος της Duquesne Capital, ανέφερε τον περασμένο Μάιο πως η τρέχουσα “bullish” (ανοδική) φάση της αγοράς μοιάζει με την τεράστια ανάπτυξη των dot-com, και προειδοποίησε πως οι μετοχές μπορεί να συνεχίσουν την άνοδό τους για λίγο καιρό όπως είχαν κάνει και τότε. Ο ίδιος ανέφερε πως δεν γνωρίζει πότε ακριβώς θα τελειώσει αυτή η επενδυτική μανία αλλά υπογράμμισε πως πρόκειται να αποσύρει τις επενδύσεις του σε μετοχές μέσα στους επόμενους μήνες, αφού θεωρεί πως θα υπάρξει “σκάσιμο της φούσκας”.

Tζέφρι Γκούντλαχ

Ο Γκούντλαχ ανέφερε τον Μάρτιο πως οι μετοχές είχαν… παρα-ακριβύνει. To αφεντικό της DoubleLine Capital ανέφερε πως η αξία των μετοχών θα καταρρεύσει κατά 15% όταν επέλθει η κρίση. Ο Γκούντλαχ, του οποίου το προσωνύμιο είναι “ο βασιλιάς των ομολόγων” προέβλεψε πως οι απλοί, καθημερινοί επενδυτές που έχουν ποντάρει σε meme μετοχές και άλλες κερδοσκοπικές τοποθετήσεις θα πανικοβληθούν και θα αποσύρουν τις επενδύσεις τους όταν οι τιμές αρχίσουν να πέφτουν.

Κέβιν Ο’Λίρι

Ο Ο’Λίρι o οποίος έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό μέσω του ριάλιτι Shark Tank προειδοποίησε τον περασμένο Απρίλιο πως οι μετοχές κάποια στιγμή πρόκειται να καταρρεύσουν, αλλά το θεωρεί καλό μάθημα για τους νέους επενδυτές. Ενα επίπονο, αλλά πολύτιμο μάθημα, όπως το χαρακτήρισε.

Ρόμπερτ Κιγιοσάκι

Ο διάσημος συγγραφέας του βιβλίου “Rich Dad Poor Dad” αναμένει τη μεγαλύτερη κατάρρευση των χρηματαγορών, σύμφωνα με μήνυμά του στο twitter του τον Ιούνιο. Ο Κιγιοσάκι έχει κατηγορήσει πολλάκις την Fed πως δίνει υπερβολική στήριξη στην αγορά και υποτιμά το δολάριο, ενώ προειδοποίησε τους επενδυτές, συμβουλεύοντάς τους να ποντάρουν σε πολύτιμα μέταλλα και κρυπτονομίσματα.

Γκάρι Σίλινγκ

Η προειδοποίηση του Σίλινγκ έγινε τον Απρίλιο. Ο επικεφαλής της A. Gary Shilling & Co ανέφερε πως οι χρηματαγορές θα καταρρεύσουν, αλλά παραδέχτηκε πως δεν γνωρίζει το πότε θα γίνει αυτό. Υποστήριξε πως η παρούσα κερδοσκοπία θα ξεπεράσει τη λογική όπως κάνει πάντα και όταν συμβεί αυτό «θα χυθεί πολύ αίμα».

Διαβάστε ακόμα: 

Ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου: Τι θα γίνει με την παράταση – Προσοχή στις μεταβιβάσεις

Δαυίδ εναντίον Γολιάθ: Ποια είναι η ΒΑΠ που κατήγγειλε την Coca Cola 3Ε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Η απροσδόκητη ευρωπαϊκή συμμαχία που απειλεί τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο