Τρίμηνη παράταση της ισχύος των βεβαιώσεων μηχανικών για τις μεταβιβάσεις ακινήτων που βρίσκονται σε εξέλιξη θα δώσει η κυβέρνηση με διάταξη νόμου που θα συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας.

Προσοχή όμως: Μέχρις ότου δημοσιευτεί η νομοθετική αυτή ρύθμιση, η σύνταξη συμβολαίων ακινήτων θα είναι δυνατή μόνον με πιστοποιητικό ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου ή διηρημένης ιδιοκτησίας, δεδομένου ότι η διάταξη αυτή δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.

Η τρίμηνη παράταση της ισχύος της βεβαίωσης μηχανικού και η έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου (όπου αυτή είναι δυνατή) θα ξεμπλοκάρουν τις μεταβίβασης ακινήτων που βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά έχουν παγώσει λόγω της απαιτούμενης γραφειοκρατίας

Στην ηλεκτρονική ταυτότητα Κτηρίου ενσωματώνονται όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, στοιχεία και σχέδια για κάθε ακίνητο, ενώ μόνο με την απόκτησή της θα θεωρείται ολοκληρωμένη –και– η τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου πρέπει να έχουν:

  • Όλα τα νέα κτίρια και οι διηρημένες ιδιοκτησίες για τα οποία εκδίδονται νέες οικοδομικές άδειες
  • Τα παλαιότερα κτίρια κατά τη στιγμή της μεταβίβασής τους
  • Τα αυθαίρετα κατά την περαίωση των δηλώσεων

Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου ισχύει κανονικά από την 1η Φεβρουαρίου αλλά η υποχρεωτική εφαρμογή της θα παραταθεί μέχρι την 1η Νοεμβρίου. Σκοπός της είναι η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης του κτίσματος ή της διηρημένης ιδιοκτησίας και των αδειών τους, καθώς και η παρακολούθηση και ο έλεγχος των μεταβολών τους.

Ωστόσο, σε περίπτωση που διαπιστωθεί δήλωση ψευδών στοιχείων, εκτός των ποινικών κυρώσεων, προβλέπονται και βαριά πρόστιμα, το ύψος των οποίων κυμαίνεται από 2.000 έως 20.000 ευρώ, ανάλογα με την επιφάνεια που δεν έχει αποτυπωθεί στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου.

Μάλιστα, τα όρια των κυρώσεων διπλασιάζονται εάν υπάρξει υποτροπή των παραβάσεων και εάν αυτές αφορούν σε οικοδομικές εργασίες σε παραδοσιακούς οικισμούς, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και προστατευόμενες περιοχές.
Μέχρι σήμερα μέχρι έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 5.000 μεταβιβάσεις μέσω της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτηρίου.

Διαβάστε ακόμα: 

Δαυίδ εναντίον Γολιάθ: Ποια είναι η ΒΑΠ που κατήγγειλε την Coca Cola 3Ε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού 

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Οι «δεσμοί» με τη Nike, το 3ο signature παπούτσι και τα νέα deals

ΟΑΕΔ: Ποια είναι τα 2 προγράμματα που δίνουν δουλειά σε 17.700 ανέργους