Στην ανακοίνωση ότι θα τερματίσει τις συμφωνίες συνεργασίας με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία μετά τη λήξη τους, το 2024, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, προχώρησε σήμερα το περίφημο ευρωπαϊκό κέντρο επιστημονικών ερευνών CERN.

Το διοικητικό συμβούλιο του CERN έλαβε χθες αυτήν την απόφαση και δηλώνει έτοιμο να επανεξετάσει τη συνεργασία με τις δύο χώρες «υπό το φως των εξελίξεων στην Ουκρανία».

«Θα εξακολουθήσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και το Συμβούλιο είναι έτοιμο να λάβει νέες αποφάσεις υπό το φως της εξέλιξης της κατάστασης στην Ουκρανία», προστίθεται στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικής Έρευνας, που στεγάζει στη Γενεύη τον μεγαλύτερο επιταχυντή σωματιδίων στον κόσμο.

Η απόφαση του CERN «επιβεβαιώνει την κατηγορηματική καταδίκη για την εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσική Ομοσπονδία, με τη βοήθεια της Λευκορωσίας», αλλά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η επιστημονική συνεργασία εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες στο μέλλον, εξήγησε η Φάμπιολα Τζανότι, επικεφαλής του Οργανισμού.

Η ίδια υπενθύμισε ότι το CERN ιδρύθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο «προκειμένου να ενώσει τα έθνη και τους λαούς με την ειρηνική επιστημονική έρευνα». Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι «η επίθεση μιας χώρας εναντίον μιας άλλης αντίκειται στις αξίες» του Οργανισμού.

Τον Μάρτιο, οι 23 χώρες μέλη του CERN ανέστειλαν «μέχρι νεωτέρας» το καθεστώς παρατηρητή που είχε δοθεί στη Ρωσία για τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC). Επίσης, ανεστάλη η συμμετοχή των επιστημόνων του CERN σε όλες τις επιστημονικές επιτροπές και τα ινστιτούτα που βρίσκονται στη Ρωσία και τη Λευκορωσία και αντιστρόφως. Ακόμη, ανεστάλησαν ή ακυρώθηκαν όλες οι εκδηλώσεις που θα διοργάνωνε το CERN με αυτούς τους οργανισμούς.

Οι συμφωνίες συνεργασίας που υπογράφει το CERN με διάφορες χώρες είναι συνήθως πενταετούς διάρκειας και είθισται να ανανεώνονται για άλλα πέντε χρόνια. Η συμφωνία με τη Λευκορωσία λήγει τον Ιούνιο του 2024 και εκείνη με τη Ρωσία τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν: Πράσινο φως σε Ουκρανία-Μολδαβία για το καθεστώς υποψηφίων προς ένταξη χωρών στην ΕΕ

Commerzbank: Ο πληθωρισμός οδεύει προς νέες κορυφές σε Ευρώπη και ΗΠΑ

ΙΕΝΕ: Τριπλάσια πλέον η εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ της Τουρκίας με επενδύσεις €50 δισ.