Σε ενταξιακή τροχιά θέτει η Ευρωπαική Επιτροπή την Ουκρανία και την Μολδαβία καθώς οι δύο αυτές χώρες πρέπει, σύμφωνα με την Κομισιόν, να λάβουν το καθεστώς των υποψηφίων προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μια ημέρα μετά την ιστορική κοινή επίσκεψη στην Ουκρανία του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς και του Ιταλού Πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, μαζί με τον Πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις, οι οποίοι εξέπεμψαν το σήμα για ένταξη της χώρας στην ΕΕ, η Επιτροπή δίνει με τη σειρά της το πράσινο φως για την ένταξη στην ΕΕ τον εν λόγω χωρών.

Η γνωμοδότηση της Κομισιόν θα χρησιμεύσει ως βάση για τις συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα (23-24 Ιουνίου), όπου οι ηγέτες αναμένεται να εγκρίνουν το καθεστώς υποψηφιότητας της Ουκρανίας, αλλά με αυστηρούς όρους και η ένταξη μπορεί να διαρκέσει χρόνια ή και δεκαετίες.

Η διαδικασία ένταξης ενδέχεται φυσικά πολύ, αλλά το πολιτικό μήνυμα της ΕΕ είναι σαφές: Η σοβιετική σφαίρα επιρροής δεν πρόκειται να ανασυσταθεί στα ανατολικά της ΕΕ. Η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ ιδίως για την Ουκρανία είναι πολύπλοκη, καθώς θα επηρεάσει βασικούς τομείς της ΕΕ, όπως την Κοινή Αγροτική Πολιτική, η οποία θα πρέπει να αναθεωρηθεί λόγω των τεράστιων καλλιεργήσιμων εκτάσεων της χώρας , αλλά ακόμα και στον προϋπολογισμό της ΕΕ, καθώς η Ουκρανία θα γινόταν το φτωχότερο κράτος- μέλος της Ενωσης και ως εκ τούτου θα δικαιούται τεράστια ευρωπαϊκά κονδύλια.

Αστερίσκοι για την Γεωργία

Όσον αφορά στην Γεωργία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει ότι θα λάβει καθεστώς υποψήφιου προς ένταξη κράτους, μόλις ολοκληρώσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων.

Διαβάστε ακόμη

Πώς θα αναπτυχθεί το πάρκο στο Ελληνικό – Στα 250 εκατ. ευρώ το κόστος (pics)

Power Pass: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την αποζημίωση έως και 600 ευρώ

Τα (επιμένω) καθημερινά νέα γκάλοπ, οι τσιγκουνιές του Σαράντη, η ώρα της ΙΟΝ και τα σχέδια του ΟΤΕ