Αυξημένες είναι οι εκτιμήσεις των αναλυτών της Citi όσον αφορά την πιθανότητα κατάρρευσης της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων, τη στιγμή που τόσο η Γερμανία όσο και η ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση περιδινίζονται σε μία υφεσιακή καταιγίδα.

Την περασμένη εβδομάδα ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο στήριξης της γερμανικής οικονομίας ύψους 200 δισ ευρώ το οποίο προσδοκεί στην αντιστάθμιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης. Η «ασπίδα προστασίας» αυτή θα συμπεριλαμβάνει επιβολή πλαφόν στις τιμές βενζίνης και μείωση στους φόρους των καυσίμων.

Η άποψη των αναλυτών

Η πρόταση αυτή, σύμφωνα με τους αναλυτές της Citi, θα μπορούσε να μειώσει τον πληθωρισμό στη χώρα κατά 2% μέχρι το 2023, αλλά δε θα είναι ικανή να προστατεύσει την οικονομία από τη συρρίκνωση. «Το πακέτο», όπως τόνισαν χαρακτηριστικά, «ενδέχεται να περιορίσει την επερχόμενη ύφεση αλλά αποτελεί, παράλληλα, κίνδυνο για την ευρύτερη οικονομία».

Ο κίνδυνος αυτός έγκειται σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του πακέτου και τις επιπτώσεις των κινήσεων αυτών στον πληθωρισμό, τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων, στα επιτόκια της ΕΚΤ και τα σχέδια έκδοσης τίτλων των υπόλοιπων κρατών-μελών της Ε.Ε.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αναλυτή της Citi, Κρίστιαν Σουλτς σε εκπομπή του CNBC «ο κίνδυνος έγκειται στο ό,τι πολλές χώρες μπορεί να αποφασίσουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γερμανίας, χωρίς να έχουν τις αντίστοιχες δημοσιονομικές ικανότητες».

Το πρόσφατο κραχ της βρετανικής αγοράς ομολόγων μετά την ανακοίνωση των φορο-μειώσεων της κυβέρνησης Τρας αποτελεί τρανό παράδειγμα προς αποφυγή. Σημειωτέον πως κατά τη διάρκεια της πολυήμερης εκείνης κρίσης, οι αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων κατέγραψαν δραματική αύξηση, οδηγώντας την ΒοΕ σε άμεση παρέμβαση στις αγορές μέσω ενός νέου προγράμματος αγοράς ομολόγων, ενώ αυξήθηκαν και οι πιθανότητες δημιουργίας κρίσης στην εγχώρια αγορά ακινήτων.

Ο Σουλτς τόνισε πως «η Γερμανία μπορεί μεν να αντέξει οποιαδήποτε χρηματοδότηση του χρέους της λόγω της χαμηλής αναλογίας χρέους/ΑΕΠ αλλά το πακέτο θα αυξήσει την πιθανότητα παρόμοιων κινήσεων από υπερχρεωμένες και λιγότερο οικονομικά σταθερές ευρωπαϊκές χώρες, οδηγώντας σε καταστάσεις όπως αυτή στη Βρετανία». Η Citi, παράλληλα, προειδοποιεί πως η κίνηση της Γερμανίας ενδέχεται να οδηγήσει σε περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, κάτι το οποίο θα αυξήσει περαιτέρω τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης.

«Η στρατηγική της Γερμανίας θα βασιστεί στη χρήση ενός ειδικού επενδυτικού οχήματος (SPV) μέσω δημιουργίας ενός επενδυτικού ταμείου το οποίο δε θα εμπεριέχεται στον κρατικό ισολογισμό», τόνισε ο Σουλτς.

Σημειωτέον πως το γερμανικό Ομοσπονδιακό Ελεγκτικό Δικαστήριο κατέκρινε το πακέτο στήριξης της οικονομίας, τονίζοντας πως η γερμανική κυβέρνηση φορο-απέφυγε για τη χρηματοδότησή του.

Άλλοι αναλυτές της Wall Street τόνισαν τη δυσκολία που αντιμετωπίζει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης Γερμανία όσον αφορά τον «απογαλακτισμό» της από τη ρωσική ενέργεια.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Berenberg Economics, η καταναλωτική εμπιστοσύνη τόσο στη Γερμανία όσο και στην ευρύτερη Ευρωζώνη έχει καταβαραθρωθεί σε ιστορικό χαμηλό, το οποίο τονίζει πως «πρόκειται για προάγγελο της δημιουργίας ύφεσης». Παράλληλα, το Institute for Economic Research υπολογίζει πως οι επενδύσεις θα μειωθούν κατά 25%, ενώ εκτιμά πως θα δημιουργηθεί ύφεση στη χώρα το 2023.

Οι αναλυτές της Deutsche Bank, από την πλευρά τους, υπολογίζουν πως η «ασπίδα προστασίας» της γερμανικής κυβέρνησης ενδέχεται να αυξήσει το εισόδημα των νοικοκυριών και να περιορίσει τη μείωση του ΑΕΠ το 2023 στο 2% από το προηγούμενο 3,5%.

Η άποψη των ρυθμιστών

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η κεντρική τράπεζα πρόκειται να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκιά της, τονίζοντας πως «δεν έχουμε πετύχει τον στόχο των ουδέτερων επιτοκίων».

Σε ομιλία της κατά τη διάρκεια του Frankfurt Forum, η Λαγκάρντ υπογράμμισε πως οι πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων, συμπεριλαμβανομένης και αυτής των 75 μ.β. «αποτελούν μόλις τον πρώτο “σταθμό” στο ταξίδι μας. Η ΕΚΤ θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει έτσι ώστε να περιορίσει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο».

Σύμφωνα, παράλληλα, με δηλώσεις του Ευρωπαίου Επίτροπου για την Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι «αν και η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ θα καταγράψουν ανάπτυξη φέτος, υπάρχουν ενδείξεις για επιβράδυνσή των οικονομιών τους και αυξημένες πιθανότητες δημιουργίας ύφεσης. Εισερχόμαστε σε μία περίοδο στασιμότητας και πιθανής κρίσης».

Με τις απόψεις αυτές συμφωνεί και η επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα, σύμφωνα με την οποία «όλα τα δεδομένα υποδεικνύουν επιβράδυνση της οικονομίας και πιθανότητα δημιουργίας ύφεσης».

Διαβάστε ακόμη:

Το μεγάλο κόλπο της Κίνας με το φυσικό αέριο – Ο ρόλος της Μόσχας (πίνακες + χάρτες)

Eurostat: Το «ράλι» τιμών στα σπίτια την περίοδο 2010 – 2022 και η θέση της Ελλάδας (λίστα + διάγραμμα)

Promot-Λαϊνόπουλος: Ξανά στον «αστερισμό» των πλειστηριασμών