Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, μια γειτονική χώρα που έπαιξε ρόλο στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριου του 2022.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, όταν ο Ρώσος πρόεδρος χρησιμοποιεί τη λέξη «πυρηνικά», τότε ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθεί με προσοχή, για αυτό κιόλας ο Πούτιν προχώρησε σε αυτή την αναφορά.

Η μεταφορά των όπλων που σχεδιάζει ο Ρώσος πρόεδρος δεν είναι στρατηγικά πυρηνικά όπλα αυτοί οι τεράστιοι διηπειρωτικοί πύραυλοι που, εάν εκτοξευτούν, μπορούν να σκοτώσουν χιλιάδες ανθρώπους.

Τα τακτικά πυρηνικά όπλα είναι μικρότερα, αλλά ισχυρά, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο πεδίο της μάχης. Ο Πούτιν απειλεί εδώ και ένα χρόνο με τη χρήση τους στην Ουκρανία, την ώρα που η στρατιωτική του επιχείρηση αντιμετωπίζει προβλήματα. Τα στοιχεία αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην αποσαφήνιση των όσων ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Εξάλλου αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα αυτή την περίοδο. Και αυτό γιατί οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις βομβαρδίζουν τις ουκρανικές πόλεις από αέρος, ωστόσο οι μονάδες που βρίσκονται στην ξηρά δεν έχουν κάνει μεγάλη πρόοδο.

Την ίδια ώρα, πέραν μερικών νέων εμπορικών συμφωνιών, ο Πούτιν δεν κατάφερε να πάρει αυτό που ήθελε από την συνάντησή του με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ. Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα η Ρωσία μοιάζει, τώρα, σαν ο πιο αδύναμος συνεργάτης στη διμερή αυτή σχέση.

Ακόμη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι αντιμέτωπος και με ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης, που έχει εκδοθεί σε βάρος του.

Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγορεί για την κίνησή του αυτή την «άλλη πλευρά», λέγοντας πως αποτελεί απάντηση στη βρετανική αποστολή αντιαρματικών πυρομαχικών με απεμπλουτισμένο ουράνιο στην Ουκρανία. Αυτό, κατά τον Πούτιν, είναι μια σοβαρή κλιμάκωση. Η Βρετανία, με τη σειρά της, το αρνείται, εξηγώντας ότι τα πυρομαχικά χρησιμοποιούνται μόνο για συμβατικούς σκοπούς.

Ο Πούτιν υποστηρίζει ότι η Ρωσία έχει ήδη αρχίσει να κατασκευάζει εγκαταστάσεις για την αποθήκευση τακτικών πυρηνικών όπλων, λέγοντας παράλληλα πως θα είναι έτοιμες μέχρι τον Ιούλιο.

Ωστόσο, δεν είπε συγκεκριμένα πότε θα μεταφερθούν εκεί τα όπλα. Υποστήριξε, όμως, ότι η Ρωσία έχει ήδη 10 αεροσκάφη που είναι ικανά να μεταφέρουν τα πυρηνικά αυτά όπλα αλλά και τα πυραυλικά συστήματα μικρού βεληνεκούς Iskander, που μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία, όμως, είναι ότι ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως δεν σκοπεύει να μεταφέρει τον έλεγχο των όπλων αυτών στον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος ζητάει εδώ και καιρό πυρηνικά.

Ένας διπλωμάτης υπογραμμίζει ότι τα όπλα θα πρέπει να διατηρούνται από τις ρωσικές δυνάμεις, που θα βρίσκονται μόνιμα στα εδάφη της Λευκορωσίας –κάτι που δείχνει ότι ο Λουκασένκο είναι υπό τον πλήρη έλεγχο του Πούτιν.

Ωστόσο παρά την ψύχραιμη στάση των ΗΠΑ, είναι δεδομένο ότι η μεταφορά των όπλων αυτών στη Λευκορωσία θα φέρνει ένα βήμα πιο κοντά όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και στους νατοϊκούς συμμάχους Πολωνία, Λιθουανία και Λετονία. Συνεπώς αυξάνεται το επίπεδο απειλής στην Ευρώπη κάτι που ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε σκοπίμως.

Διαβάστε ακόμη

Κρίσιμη αξιολόγηση με φόντο την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας

Fed: Η στρατηγική Πάουελ για τη χαλιναγώγηση της κρίσης (πίνακες)

Domes Noruz Kassandra: Η οικογένεια Σπανού αποκτά νέο ξενοδοχείο στη Χαλκιδική