Καλύτερα των εκτιμήσεων αποδείχθηκαν τα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, γεγονός το οποίο εξακολουθεί να υπονομεύει τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας για την αναχαίτιση του υψηλού πληθωρισμού. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, οι προσλήψεις ανήλθαν σε 263.000 τον Νοέμβριο έναντι των προβλέψεων για μόλις 200.000. Ας σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο, οι νέες θέσεις εργασίας είχαν διαμορφωθεί σε 261.000. 

Όσον αφορά τον δείκτη ανεργίας, παρέμεινε αμετάβλητος στο 3,7%, όπως άλλωστε περίμεναν και οι ειδικοί του Dow Jones. 

Απογοήτευση προκάλεσαν και τα στοιχεία για τις αποδοχές, καθώς το μέσο ωρομίσθιο διευρύνθηκε κατά 0,6% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, παρότι οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο μόλις 0,3%. Σε σύγκριση με τον περσινό Νοέμβριο, δε, η αύξηση καθορίστηκε σε 5,1% (4,6% περίμεναν οι ειδικοί)

Τα παραπάνω δεδομένα επέρχονται κόντρα στις προσπάθειες της Federal Reserve, δηλαδή της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, να «παγώσει» την οικονομία και την αγορά εργασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσει το ιστορικό κύμα του πληθωρισμού.  

Και οπωσδήποτε, όπως εξηγούν οι οικονομολόγοι, δεν πρόκειται να βοηθήσουν στην επιθυμητή επιβράδυνση του ρυθμού σύσφιγξης και στην απόφαση για μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων -δεδομένου ότι οι συνθήκες στην αγορά εργασίας παραμένουν «σφιχτές», δικαιολογώντας νέες αυξήσεις επιτοκίων.

Δεν είναι τυχαίο ότι παρά το γεγονός ότι η Fed έχει αναθεωρήσει τα επιτόκια έξι φορές κατά τη διάρκεια του έτους (σήμερα βρίσκονται στο 3,75% – 4%), η ανεργία παραμένει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1969, ενώ οι κενές θέσεις εργασίας υπερτερούν κατά 2 προς 1 τον αριθμό των ανέργων.  

H επόμενη συνεδρίαση της Federal Reserve είναι προγραμματισμένη για τις 14 Δεκεμβρίου. Οι αναλυτές ευελπιστούν ότι η κεντρική τράπεζα θα κατεβάσει ελαφρώς ρυθμούς, πραγματοποιώντας μια παρέμβαση των 50 μονάδων βάσης και όχι των 75, όπως είχε συμβεί τις προηγούμενες τέσσερις φορές.   

Διαβάστε επίσης

Οι χρησμοί του… Ραφήνα και η επίσημη του «Πιερ», ο ελληνοϊταλικός έρωτας και ο πορτογαλικός γάμος

Landis+Gyr: Η πολυεθνική που εξάγει το 98% των έξυπνων μετρητών που παράγει στην Κόρινθο

Οι 6 κορυφαίοι υποδηματοποιοί στον κόσμο και η αξεπέραστη τέχνη τους