Το Ιράν άρχισε να παράγει εμπλουτισμένο ουράνιο σε ποσοστό 60% στο υπόγειο πυρηνικό εργοστάσιο του Φορντό, όπως επιβεβαίωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ / IAEA), παραβιάζοντας ξανά τις δεσμεύσεις της Τεχεράνης.

Ο ΔΟΑΕ «θα ενημερώσει το Ιράν για την πρόθεσή του να αυξήσει τη συχνότητα και την ένταση των ελεγκτικών δραστηριοτήτων του», ανέφερε ο γενικός διευθυντής Ραφαέλ Γκρόσι, σε δήλωση που στάλθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Τεχεράνη είχε ανακοινώσει από τον Απρίλιο 2021 ότι άρχισε την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου σε ποσοστό 60% στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Νατάνζ, στο κεντρικό Ιράν, πλησιάζοντας το 90% που απαιτείται για την παραγωγή ατομικής βόμβας.

Αυτό το όριο του 60% ξεπερνά κατά πολύ το όριο του 3,67% που είχε οριστεί στη συμφωνία του 2015 μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων, στόχος της οποίας ήταν να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο.

«Το Ιράν προβλέπει επίσης μια σημαντική επέκταση της παραγωγής ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού», έως 20% στο Φορντό και ένα δεύτερο κτίριο παραγωγής στη Νατάνζ, πρόσθεσε ο ΔΟΑΕ. Εξάλλου, τον Σεπτέμβριο έκθεση του ΔΟΑΕ ανέφερε ότι εκτιμάται πως το εμπλουτισμένο ουράνιο του Ιράν σε βαθμό έως 60% και με τη μορφή εξαφθοριούχου ουρανίου, είχε αυξηθεί κατά 12,5 κιλά, στα 55,6 κιλά.

Σύμφωνα με το Reuters, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία καταδίκασαν την επέκταση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Διαβάστε ακόμη

Τέλος στην παντοκρατορία του δολαρίου; Τι απαντούν αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων

Ψηφιακοί νομάδες: Ιδανικός προορισμός η Ελλάδα

Έρευνα: Δίκτυο 6.000 ατόμων στην Ευρώπη για την εξουδετέρωση των αντιπάλων του Ερντογάν