Στο συμπέρασμα ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει φτιάξει σε πανευρωπαΐκή κλίμακα ένα δίκτυο ανθρώπων, οι οποίοι είτε με νόμιμα, είτε με παράνομα μέσα επιχειρούν να εξουδετερώσουν όσους θα μπορούσαν να βλάψουν το καθεστώς του, καταλήγουν σε βιβλίο τους δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δύο δημοσιογράφοι είναι η Λορ Μαρσάν και ο Ζιλιόμ Περιέ, πρώην ανταποκριτές στην Τουρκία της Figaro και της Le Monde αντίστοιχα, και το βιβλίο τους έχει τίτλο «Οι λύκοι αγαπούν την ομίχλη» (Les Loups aiment la brume).

Σύμφωνα με τους ίδιους, πρόκειται για μια έρευνα με αντικείμενο τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ευρώπη και ειδικότερα για το πώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αναπτύξει ένα ολόκληρο δίκτυο για την παρακολούθηση και τον έλεγχο αυτών που θεωρεί πολιτικούς αντιπάλους του.

Οι δύο δημοσιογράφοι κάνουν λόγο για αδήλωτο στρατό, του οποίου αιχμή του δόρατος είναι η MIT, δηλαδή οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Παρουσιάζοντας το βιβλίο, η εφημερίδα Le Monde αναφέρει ότι το καθεστώς Ερντογάν χρησιμοποιεί τα πλοκάμια του στην Ευρώπη για να εξουδετερώσει, να συλλάβει ή να βλάψει τους αντιπάλους του. Σύμφωνα με την εφημερίδα, πρόκειται για έναν «ιστό αράχνης» που έχουν πλέξει οι τουρκικές υπηρεσίες στην Ευρώπη, το επίκεντρο του οποίου βρίσκεται στη Γερμανία, όπου ζει η μεγαλύτερη τουρκική κοινότητα στην Ευρώπη.

Επίσης, η Le Monde υπογραμμίζει ότι πρόκειται για μια ομάδα 6.000 ατόμων, η οποία είναι ένα μίγμα μυστικών πρακτόρων, πληρωμένων δολοφόνων, διπλωματών, πληροφοριοδοτών, πολιτικών ακτιβιστών, επιχειρηματιών κ.ά., που από κοινού ανήκουν στο λεγόμενο «βαθύ κράτος», το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει ενισχυθεί με την προσθήκη μιας θρησκευτικής διάστασης.

Η γαλλική εφημερίδα σημειώνει πως, αναφερόμενοι ειδικότερα στη ΜΙΤ, οι δύο δημοσιογράφοι επισημαίνουν ότι εμπλέκεται στη δολοφονία τριών ακτιβιστριών του κουρδικού κόμματος PKK, η οποία έγινε σε διαμέρισμα στην οδό Lafayette του Παρισιού, στις 9 Ιανουαρίου 2013. Όπως σημειώνουν οι δημοσιογράφοι, η υπόθεση δεν έχει κλείσει, αλλά οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες δεν δείχνουν προθυμία να συνδράμουν τις δικαστικές αρχές.

Καταλήγοντας, η Le Monde υπογραμμίζει πως αυτό που αφηγείται το βιβλίο είναι το κίνημα αναδίπλωσης της Τουρκίας μέσα στον ίδιο της τον εαυτό. Μιας «οθωμανιακής» Τουρκίας που βλέπει τον εαυτό της ως κέντρο μιας αυτοκρατορίας που πρέπει να ανοικοδομηθεί.

Διαβάστε ακόμη

Τέλος στην παντοκρατορία του δολαρίου; Τι απαντούν αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων

Ενέργεια: Στο τραπέζι ξανά η κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη

Ψηφιακοί νομάδες: Ιδανικός προορισμός η Ελλάδα