(Last Upd 21.40)

Τραγικές στιγμές ζουν χιλιάδες άνθρωποι τόσο στην Τουρκία όσο και στη Συρία έπειτα από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη Δευτέρα 6/2 τις δύο χώρες αφήνοντας πίσω τους χιλιάδες νεκρούς και εγκλωβισμένους. Για τέταρτη ημέρα τα σωστικά συνεργεία από όλον τον κόσμο καταβάλλουν τα μέγιστα, στην προσπάθειά τους να  εντοπίσουν και να απεγκλωβίσουν επιζώντες στα ερείπια, με τις ελπίδες ωστόσο να μειώνονται.

Ο τιτάνιος αγώνας των διασωστών συνεχίζεται, όμως ο χρόνος τελειώνει και αποδεικνύεται ότι είναι σχεδόν απίθανο, έχοντας συμπληρωθεί πάνω από 72 ώρες, υπό συνθήκες σοβαρών τραυματισμών και δριμέος ψύχους, να εντοπιστούν ζωντανοί κάτω από τα συντρίμμια.

Συνολικά, ξεπέρασαν τις 20.000 οι νεκροί από τους σεισμούς στη νότια Τουρκία και τη Συρία, σύμφωνα με τους επίσημους απολογισμούς που δόθηκαν το βράδυ της 9ης Φεβρουαρίου στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την Afad, την τουρκική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών, μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί νεκροί από τα συντρίμμια 17.134 άνθρωποι. Στη Συρία, οι νεκροί ανέρχονται σε 3.162. Συνολικά, τα θύματα μέχρι στιγμής είναι 20.296.

Πολλοί άνθρωποι στην Τουρκία και τη Συρία κοιμήθηκαν για τρίτη συνεχή νύχτα στο ύπαιθρο ή στα αυτοκίνητά τους εν μέσω πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, καθώς τα σπίτια τους έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές και οι ίδιοι φοβούνται να μπουν σε αυτά.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι στην καρδιά του χειμώνα. Πολλοί κατασκήνωσαν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς σε χώρους στάθμευσης σούπερ μάρκετ και τζαμιών, ή απλά δίπλα στον δρόμο, ακόμα και μέσα στα χαλάσματα, έχοντας απεγνωσμένα ανάγκη για τρόφιμα, νερό και θέρμανση. Σε πρατήριο καυσίμων κοντά στην πόλη Κεμαλπασά, οι κάτοικοι έψαχναν μέσα σε χαρτόκουτα με ρούχα που έχουν προσφερθεί ως βοήθεια.

Στο λιμάνι του Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα), δημοσιογράφοι του Reuters είδαν ανθρώπους να κάθονται γύρω από φωτιές που είχαν ανάψει στην άκρη του δρόμου ή σε μισοκατεστραμμένα γκαράζ και αποθήκες. Τα μοναδικά φώτα ήταν οι προβολείς που είναι στραμμένοι στους γερανούς που προσπαθούν να απομακρύνουν χαλάσματα.

Σύμφωνα με τις αρχές, περίπου 6.500 κτίρια έχουν καταρρεύσει στην Τουρκία και αμέτρητα άλλα έχουν υποστεί ζημιές στη ζώνη που έπληξε ο σεισμός, όπου ζουν περίπου 13 εκατ. άνθρωποι.

Η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών AFAD όρισε σημεία συνάντησης για όσους έχουν μείνει άστεγοι και θέλουν να απομακρυνθούν από την περιοχή. Πάνω από 28.000 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί έως τώρα σε άλλες περιοχές, σύμφωνα με την AFAD.

Στο Μαράς, κάτοικοι είχαν βρει καταφύγιο μέσα σε μια τράπεζα, βάζοντας ένα σεντόνι στο παράθυρο. Άλλοι είχαν κατασκηνώσει στη διαχωριστική νησίδα ενός κεντρικού δρόμου, όπου τυλιγμένοι με κουβέρτες ζέσταιναν σούπα στη φωτιά.

Στην Αντάκια (Αντιόχεια), οι περίπου 30 σκηνές που στήθηκαν από την τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο σε χώρο στάθμευσης ήταν υπερπλήρεις. Πολλοί πέρασαν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους. Λίγα πρατήρια βενζίνης είχαν καύσιμα και σε αυτά που είχαν ακόμα αποθέματα είχαν σχηματιστεί ουρές χιλιομέτρων από αυτοκίνητα.

Δύο Έλληνες μεταξύ των αγνοουμένων στην Αντιόχεια

Η Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα ενημερώθηκε, από συγγενείς τους, ότι ζευγάρι Ελλήνων, με διπλή υπηκοότητα, αγνοείται στην πόλη της Αντιόχειας, στα συντρίμμια πολυκατοικίας.

Ευθύς μόλις της περιήλθε η σχετική πληροφορία, η Ελληνική Πρεσβεία ενημέρωσε τις τοπικές Αρχές και τα σωστικά συνεργεία. Οι προσπάθειες εντοπισμού τους συνεχίζονται.

«Οι φωνές τους ακούγονταν μέχρι και πριν λίγες ώρες»

Όπως ανέφεραν νωρίτερα μαρτυρίες στον ANT1, «οι φωνές τους ακούγονταν μέχρι και πριν λίγες ώρες, όμως τώρα η τύχη τους αγνοείται».

Οι συγγενείς τους κάνουν έκκληση για βοήθεια στις ελληνικές Αρχές που βρίσκονται εκεί και ενισχύουν τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Η ελληνική αποστολή στην Τουρκία εντόπισε επιφανειακή διάρρηξη του ρήγματος

Η ελληνική επιστημονική αποστολή στην Τουρκία, αποτελούμενη τους Ευθύμη Λέκκα, Παναγιώτη Καρύδη, Μανώλη Βασιλάκη, Σπύρο Μαυρούλη και Γιάννη Αργυρόπουλο εντόπισε το μεγάλο σεισμικό ρήγμα που εμφανίζεται στην επιφάνεια κοντά στην πόλη Nurdağı.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κ. Λέκκα το ρήγμα εμφανίζεται σε μήκος εκατοντάδων μέτρων στην επιφάνεια και τέμνει αλλουβιακούς σχηματισμούς μέσα στο τεκτονικό βύθισμα (pull-apart basin), στο οποίο αναπτύσσεται ένα επίπεδο οροπέδιο. Το σεισμικό ρήγμα διατρέχει τα δυτικά όρια της πόλης Nurdağı και έχει προκαλέσει σημαντικές καταστροφές σε εγκαταστάσεις σιλό αγροτικών προϊόντων και ζημιές στο οδικό δίκτυο και τις υποδομές.

«Η εμφάνιση του ρήγματος στην επιφάνεια αποτελεί κορυφαία επιστημονική παρατήρηση, δεδομένου ότι συνδυάζονται τα ενόργανα δεδομένα με επιτόπιες παρατηρήσεις. Τα στοιχεία της σεισμικής διάρρηξης στην επιφάνεια θα αναλυθούν, γεωμετρικά, κινηματικά και δυναμικά, έτσι ώστε να αποκτηθεί ολοκληρωμένη εικόνα για το σεισμοτεκτονικό πλαίσιο» τόνισε ο επικεφαλής της αποστολής, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας.

«Τα δεδομένα αυτά αποτελούν έναν κρίσιμο παράγοντα στην ερμηνεία των τεράστιων βλαβών που έχουν προκληθεί από το σεισμό, σε συνδυασμό με την τρωτότητα των κτιρίων, όπως αυτός αναλύεται από τον καθηγητή Παναγιώτη Καρύδη» επισήμανε στην ανακοίνωσή του.

Ο τύπος του ρήγματος, που είναι οριζόντιας ολίσθησης και παρουσιάζει μετακίνηση της τάξης των 5 μέτρων στην περιοχή, δημιουργεί ιδιότυπες ζημιές στα κτίρια, αντίστοιχες με αυτές που είχαν παρατηρηθεί στο σεισμό του İzmit, το 1999, αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Λέκκας.

90 τόνοι η ανθρωπιστική βοήθεια που έχει στείλει η Ελλάδα

Τέσσερις πτήσεις με ανθρωπιστική βοήθεια έχει αποστείλει τις τελευταίες ώρες η Ελλάδα στην Τουρκία ενώ αναμένονται άλλες δυο. Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό η ανθρωπιστική βοήθεια ανέρχεται συνολικά σε 90 τόνους.

Η επιχείρηση αποστολής του πρώτου μέρους της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τουρκία με υγειονομικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης για την ανακούφιση των πληγέντων μετά τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκε στις 06:30 το πρωί της Πέμπτης.

Η πτήση με την ανθρωπιστική βοήθεια είχε αναχωρήσει στις 1:45 τα ξημερώματα από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος συνοδεία του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη και του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειου Παπαγεωργίου.

 

Την ελληνική αποστολή υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο στα Άδανα, εκ μέρους του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu, ο Πρέσβης Mehmet Güllüoglu και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Σε δηλώσεις του κατά την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας, ο Χρήστος Στυλιανίδης υπογράμμισε:

«Βρίσκομαι εδώ με εντολή του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, συνοδεύοντας την ελληνική αποστολή, για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον τουρκικό λαό. Μεταφέραμε υγειονομικό, ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης για να ανακουφίσουμε λίγο τον πόνο των σεισμόπληκτων.

Ευχαριστούμε την τουρκική κυβέρνηση και τον Πρέσβη Güllüoglu που βρέθηκαν εδώ να μας υποδεχτούν σε αυτήν την πολύ δύσκολη στιγμή. Η Ελλάδα, η ΕΕ στο σύνολό της, στέκεται δίπλα στον τουρκικό λαό, επιδεικνύοντας την αλληλεγγύη στην πράξη. Είναι η στιγμή που πρέπει να δείξουμε όλοι τα ανθρωπιστικά μας αισθήματα προς τον Τουρκικό λαό που δοκιμάζεται εξαιτίας αυτού του σεισμού, οι καταστροφικές συνέπειες του οποίου ξεπερνούν κάθε φαντασία».

Για την ολοκλήρωση της αποστολής της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Τουρκία και με στόχο να φτάσει στους πληγέντες το συντομότερο δυνατό, έχουν προγραμματιστεί και πραγματοποιούνται από τα ξημερώματα της Πέμπτης σειρά πτήσεων προς τη γειτονική χώρα, με αεροσκάφη της AEGEAN.

Η χώρα μας θα αποστείλει, μεταξύ άλλων, 7.500 κουβέρτες, 1.500 κρεβάτια και 500 σκηνές οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν οικογένειες και να χρησιμοποιηθούν ως κινητά ιατρεία.

Σημειώνεται ότι το κόστος μεταφοράς της ανθρωπιστικής βοήθειας καλύπτεται κατά 75% από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, ενώ το υπόλοιπο 25% της εθνικής συμμετοχής είναι χορηγία της αεροπορικής εταιρείας AEGEAN.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας

«Ολοκληρώθηκε στις 06:30 το πρωί η ολονύχτια επιχείρηση αποστολής του πρώτου μέρους της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τουρκία για την ανακούφιση των πληγέντων και την κάλυψη άμεσων αναγκών που έχουν προκύψει μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου.

Κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα ανταποκρίθηκε άμεσα στο σχετικό αίτημα που υπέβαλε η τουρκική πλευρά μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, οργανώνοντας μια αποστολή σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε συνεννόηση με τις αρχές της γειτονικής χώρας και τη συνδρομή του Τούρκου Πρέσβη στην Αθήνα.

Το πρώτο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας αναχώρησε από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στη 01:45 μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, συνοδεία του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη και του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειου Παπαγεωργίου, αποτελούμενο από υγειονομικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης.

Την ελληνική αποστολή υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο στα Άδανα, εκ μέρους του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu, ο Πρέσβης Mehmet Güllüoglu και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών»

Η τουρκική πρεσβεία ευχαριστεί την Ελλάδα για την ανθρωπιστική βοήθεια

«Σας ευχαριστούμε πολύ». Αυτό γράφει η ανάρτηση της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα στο twitter για το ανθρωπιστικό υλικό που στέλνει η Ελλάδα στην Τουρκία, για την αντιμετώπιση της καταστροφής που προκάλεσε ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Η τουρκική πρεσβεία έκανε retweet την ανάρτηση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας για την αποστολή υγειονομικού και ιατροφαρμακευτικού υλικού, όπως και ειδών πρώτης ανάγκης στην Τουρκία μέσω τεσσάρων πτήσεων.

Νωρίτερα, κατέφθασε στη Συρία το πρώτο κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας

Το πρώτο κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας για τους σεισμόπληκτους στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της βόρειας Συρίας πέρασε σήμερα (9/2) το συνοριακό πέρασμα Μπαμπ αλ Χάουα, επεσήμανε αξιωματούχος.

Ο ανταποκριτής του AFP είδε έξι φορτηγά, τα οποία μεταφέρουν κυρίως σκηνές και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, να εισέρχεται στο συριακό έδαφος από την Τουρκία.

Σύμφωνα με τον Μάζεν Αλούχ, αξιωματούχο στο συνοριακό πέρασμα, πρόκειται για βοήθεια η οποία αναμενόταν πριν από τον σεισμό της Δευτέρας.

Λίγο νωρίτερα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Γκαίρ Πέντερσεν είχε δηλώσει ότι οι Σύροι που έχουν πληγεί από τον φονικό σεισμό έχουν ανάγκη «περισσότερα από τα πάντα» σε ό,τι αφορά τη βοήθεια.

«Έχουμε ανάγκη από ζωτικής σημασίας βοήθεια» είχε τονίσει ο Πέντερσεν μιλώντας στους δημοσιογράφους από τη Γενεύη, «Την έχουν απελπισμένα ανάγκη άμαχοι όπου κι αν βρίσκονται, ανεξαρτήτως συνόρων και ορίων. Την έχουμε άμεσα ανάγκη μέσω των πιο γρήγορων, πιο άμεσων και πιο αποτελεσματικών οδών».

«Λάβαμε διαβεβαιώσεις ότι θα μπορέσουμε να περάσουμε ανθρωπιστική βοήθεια» από το Μπαμπ αλ Χάουα, είχε σημειώσει ο ίδιος, ζητώντας «να μην πολιτικοποιηθεί» η παροχή βοήθειας στον συριακό λαό, ώστε να φτάσει εκεί που την έχουν περισσότερο ανάγκη.

Την Παρασκευή η πρώτη αποστολή από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

Η πρώτη ανθρωπιστική αποστολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για την ενίσχυση των περιοχών, που επλήγησαν στην Τουρκία αναχωρεί αύριο, Παρασκευή, από την Αθήνα.

Τρία φορτηγά και διασωστικό όχημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, στελεχωμένα από το ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό του, θα μεταφέρουν περίπου 40 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας (τρόφιμα μακράς διάρκειας, σκηνές, κουβέρτες υπνόσακους, είδη ατομικής υγιεινής κ.α.), που θα παραδοθεί απευθείας στις αποθήκες της Τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου, στο κέντρο της πληγείσας περιοχής.

Σημειώνεται ότι άμεσα θα υλοποιηθεί η επόμενη αποστολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με προορισμό τη Συρία.

Fitch: Oικονομικές ζημιές 4 δισ. δολαρίων

Οι οικονομικές ζημίες που σχετίζονται με τον σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία αναμένεται να «ξεπεράσουν τα 2 δισ. δολάρια», σύμφωνα με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch.

Μάλιστα, η Fitch εκτιμά ότι οι ζημιές «μπορεί να φθάσουν τα 4 δισ. δολάρια ή και παραπάνω».

Ωστόσο, τα ποσά που έχουν ασφαλιστική κάλυψη είναι «πολύ πιο χαμηλά». Σύμφωνα με τη Fitch, «ίσως γύρω στο ένα δισεκατομμύριο δολάρια λόγω της χαμηλής ασφαλιστικής κάλυψης στις πληγείσες περιοχές».

Διαβάστε ακόμη:

«Τσιμπάνε» τα επιτόκια καταθέσεων – O ανταγωνισμός των τραπεζών και η πίεση της κυβέρνησης

Σεισμός στην Τουρκία: Πρωταθλήτρια στις διασώσεις η ΕΜΑΚ με 88 συνεργεία

Νέες δικαστικές περιπέτειες για τη Shell – Μήνυση για αποτυχία αντιμέτωπισης των κλιματικών κινδύνων