Τις 100.000 διανομές μέσω drone αναμένεται να φτάσει τις επόμενες μέρες η Wing, η εταιρεία που ειδικεύεται στο drone delivery και λειτουργεί υπό την Alphabet, μητρική της Google.

Μέχρι στιγμής το drone delivery χρησιμοποιείται στο εξωτερικό για τη διανομή πολύτιμων αλλά μικρών φορτίων, όπως εμβόλια και αίμα, σε δυσπρόσιτες περιοχές.

Ωστόσο, η επιτυχία της Wing δείχνει ότι οι υπηρεσίες drone delivery θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται και μέσα στις πόλεις, καθώς η δοκιμαστική λειτουργία τους σε ΗΠΑ, Αυστραλια και Φινλανδία είναι απολύτως επιτυχημένη.

Σύμφωνα με το CNBC, η μεγαλύτερη επιτυχία σημειώνεται στην πόλη Λόγκαν της Αυστραλίας, όπου έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 50.000 διανομές. Η πόλη έχει πληθυσμό 300.000 κατοίκων, από τους οποίους έχει πρόσβαση στην υπηρεσία drone delivery ποσοστό λίγο μεγαλύτερο του 30%.

Για να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία, οι πολίτες κατεβάζουν το app της Wing και κάνουν την παραγγελία τους, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει πράγματα με μικρό βάρος, όπως καφέ, ψωμί, λαχανικά, γλυκά, σούσι, αλλά και αθλητικά ρούχα.

Συνήθως η διανομή γίνεται σε διάστημα δέκα λεπτών, ενώ μέχρι στιγμής το ρεκόρ της Wing είναι 2 λεπτά και 47 δευτερόλεπτα από τη στιγμή της παραγγελίας.

Οι υπηρεσίες drone delivery άρχισαν να γίνονται δοκιμαστικά στις αρχές της δεκαετίας του 2010, όταν έπεσαν οι τιμές στον εξοπλισμό και η τεχνολογία AI έγινε πιο αξιόπιστη. Το 2013 η Amazon ανακοίνωσε ότι σκόπευε να κάνει το drone delivery σταθερό κομμάτι των υπηρεσιών που προσφέρει, ωστόσο μέχρι στιγμής εξακολουθεί να βρίσκεται στο στάδιο του πειραματισμού.

Το 2019 η Wing έγινε η πρώτη εταιρεία που έλαβε έγκριση για υπηρεσίες drone delivery από την αρμόδια αρχή στις ΗΠΑ, ενώ η Amazon πήρε έγκριση το 2020.

Τους επόμενους μήνες η Wing σκοπεύει να ανακοινώσει περισσότερες πόλεις, στις οποίες θα αρχίσει να δραστηριοποιείται.

Διαβάστε ακόμη

«Άνοιγμα» της Ελλάδας στους digital nomads – Το παράδειγμα της Ρόδου

Λινού: Διπλή μάσκα για όλους και παντού – Τα μέτρα χρειάζονται διευκρινίσεις (vid)

Αφγανιστάν: Τεράστια τα κέρδη των Ταλιμπάν από το όπιο