“Αδιαμφισβήτητο φαβορί αυτή τη στιγμή” για την επικράτηση στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρει σε ανάλυσξ που υπογράφεται από τους Michał Jóźwiak, Matthew Ryan η Ebury.

Στις προεδρικές εκλογές, τα κόμματα χωρίστηκαν κυρίως σε δύο στρατόπεδα, τη “Λαϊκή Συμμαχία, εκπροσωπούμενη από τον Ερντογάν (49,55% των ψήφων στον πρώτο γύρο)” και την “Εθνική Συμμαχία, υποψήφιος της οποίας είναι ο Κιλιτσντάρογλου (44,9% των ψήφων στον πρώτο γύρο), ενώνοντας έξι κόμματα της αντιπολίτευσης στο στρατόπεδό της”. Πέραν αυτών όπως αναφέρεται υπήρξαν και άλλοι δύο υποψήφιοι, ο Μουχαρέμ Ιντζέ που εν τέλει αποχώρησε, και ο Σινάν Ογάν, ο οποίος έλαβε το 5,1%.

Οι ψηφοφόροι του Ογάν θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύ σημαντικοί. Ο ανεξάρτητος πολιτικός, ο οποίος υποστηρίζεται από εθνικιστικά και αντιμεταναστευτικά κόμματα, δήλωσε αρχικά ότι δεν επιθυμούσε να δει κανένα από τα κουρδικά κόμματα στο τουρκικό πολιτικό σύστημα. Τελικά, ωστόσο, δήλωσε την υποστήριξή του στον Ερντογάν, που υποστηρίζεται από το κουρδικό ισλαμιστικό HÜDAPAR, μεταξύ άλλων, στις εκλογές, στις 22 Μαΐου”.

Η τρέχουσα εκστρατεία επικεντρώνεται στην τραγωδία των δίδυμων σεισμών που σκότωσαν πάνω από 50.000 ανθρώπους. “Εικάζεται ότι λόγω της σχετικά ισχυρής του επίδοσης στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, όπου συγκέντρωσε σημαντικά μεγαλύτερη υποστήριξη από ό,τι υποδείκνυαν οι δημοσκοπήσεις, ο Ερντογάν δεν θα καταφύγει σε επιθετικά τεχνάσματα, αντιθέτως θα συναντηθεί με σεισμόπληκτους, δείχνοντας την υποστήριξη και τη δέσμευσή του. Ο Κιλιτσντάρογλου πιθανότατα θα αναγκαστεί να είναι πιο ενεργός, τονίζοντας την αμέλεια στους τομείς των πολιτικών ασφαλείας, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης, μεταξύ άλλων”, αναφέρει η Ebury.

Σύμφωνα με τους αναλυτές: Είναι ενδιαφέρον ότι εάν ο Ερντογάν εκλεγεί πράγματι πρόεδρος, θα ήταν η τρίτη θητεία του – σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, η επανεκλογή μπορεί να γίνει μόνο μία φορά, ωστόσο, λόγω της αλλαγής του καθεστώτος το 2017, ορισμένοι νομικοί θεώρησαν νόμιμη την υποψηφιότητα του Ερντογάν.

Σε αντίθεση με τις προσδοκίες πριν από τον πρώτο γύρο, που υπέθεταν ότι ο Κιλιτσντάρογλου θα μπορούσε ακόμη και να εξασφαλίσει τη νίκη με την απόλυτη πλειοψηφία, ο Ερντογάν βαδίζει με τόλμη προς την επιτυχία.

Αξιοσημείωτη είναι η κατάσταση στις σεισμόπληκτες περιοχές. Παρά τις πολύ αργές και κακώς οργανωμένες προσπάθειες από το κόμμα του νυν προέδρου για τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων των σεισμών, οι ψηφοφόροι σε αυτές τις περιοχές αποφάσισαν ότι είναι ο καλύτερος, ο πιο έμπιστος ηγέτης σε μια περίοδο κρίσης.

“Η μεγάλη, αν και πολύ διαφορετική, αντιπολίτευση που σχηματίστηκε από τον Κιλιτσντάρογλου αποδείχθηκε επίσης εύκολος στόχος για τον Ερντογάν, καθώς κατάφερε να αποδυναμώσει την ενότητα του στρατοπέδου των αμφισβητιών με τις επιθέσεις του”, γράφει η Ebury, επισημαίνοντας ότι αρνητικό ρόλο έπαιξε και το κουρδικό και αλεβίτικο υπόβαθρο του Κιλιτσντάρογλου, το οποίο “αποθάρρυνε ορισμένους θρησκευτικούς και συντηρητικούς κύκλους – το πλεονέκτημα του Ερντογάν ήταν ιδιαίτερα εμφανές σε μικρότερες αγροτικές πόλεις”.

Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών, τα οποία η Ebury χαρακτηρίζει “μια πολύ πιο δυναμική απόδοση του Ερντογάν από ό,τι είχαν προβλέψει οι δημοσκοπήσεις”, συνέβαλαν σε ένα πολύ μέτριο sell-off 0,5% της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ αμέσως μετά το άνοιγμα της Δευτέρας. Από τότε, η λίρα έχει χάσει συνολικά περίπου το 2% της αξίας του. Ωστόσο, αυτό δεν είναι ένα ασυνήθιστο φαινόμενο. Το περασμένο έτος σημειώθηκε αύξηση στην ισοτιμία δολαρίου/λίρας κατά σχεδόν 24%.

Διαβάστε ακόμη

Άκης Πετρετζίκης: Τι συνέβη με τα Kitchen Lab – Το λουκέτο και το νέο εγχείρημα

Astir Μarina: Ντεμπούτο με τα πρώτα σκάφη – Το 2024 έρχονται και τα πολυτελή καταστήματα στη Βουλιαγμένη (pics)

Η απόβαση της ΝΔ έως… Άγιον Όρος, η «στείλτε ένα υπόμνημα» κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, το πήγαινε – έλα της Πόπης, το νέο σενάριο για Alpha Bank και τα σχέδια για τις μετοχές της Aegean

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ