Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι έφτασε στην Ταϊβάν παρά τις απειλές από την Κίνα. Λίγο μετά τις 22.45 (τοπική ώρα) το αεροσκάφος «SPAR19» που μετέφερε την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ έφτασε στο αεροδρόμιο Songshan της Ταϊπέι, το οποίο φιλοξενεί και στρατιωτική βάση.

Η Αμερικανίδα πολιτικός είναι ο υψηλότερος αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέφθηκε τα τελευταία 25 χρόνια την Ταιβάν την οποία η Κίνα θεωρεί αποσχισθείσα επαρχία.

Σε ανάρτησή της αμέσως μετά την άφιξή της στην Ταϊπέι η Νάνσι Πελόζι υπογράμμισε την ακλόνητη δέσμευση των ΗΠΑ να στηρίξουν τη Δημοκρατία της Ταιβάν.

«Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Κογκρέσου μας στην Ταϊβάν τιμά την ακλόνητη δέσμευση της Αμερικής να υποστηρίξει τη ζωντανή δημοκρατία της Ταϊβάν», είπε και πρόσθεσε στη δήλωσή της λίγο μετά την προσγείωση του αεροσκάφους που τη μετέφερε.

«Η αλληλεγγύη της Αμερικής προς τους 23 εκατομμύρια ανθρώπους της Ταϊβάν είναι πιο σημαντική σήμερα από ποτέ, καθώς ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επιλογή μεταξύ απολυταρχίας και δημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά.

H επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν έχει δημιουργήσει σκηνικό κρίσης στη νότια σινική θάλασσα. Η Κίνα έσπευσε από το πρωί να πραγματοποιήσει επίδειξη ισχύος σε όλα τα επίπεδα, καθώς η έλευση της Νάνσι Πελόζι στην σχεδόν αυτόνομη δημοκρατία του νησιού, προκαλεί έντονο εκνευρισμό στο Πεκίνο.

Πέρα από τις αυστηρές προειδοποιήσεις για τις δυνητικές συνέπειες της επίσκεψης Πελόζι στο εγγύς μέλλον, το Πεκίνο κλιμάκωσε από το πρωί την εφαρμογή αντίμετρων σε όλα τα πεδία, προκειμένου να πιέσει ασφυκτικά τον πληθυσμό των 23 εκατομμυρίων κατοίκων της Ταιβάν.

Συγκεκριμένα, η Κίνα επέβαλε ατύπως εμπάργκο, ακυρώνοντας τις εισαγωγές προς το εσωτερικό της σε τουλάχιστον 100 εταιρίες από την Ταιβάν ενόψει της σημερινής άφιξης της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσυ Πελόσι, προκειμένου να δημιουργήσει εστίες οικονομικής κρίσης και λαϊκής δυσαρέσκειας στον παραγωγικό ιστό της χώρας. Ανάμεσα στα προϊόντα είναι και είδη ευρείας κατανάλωσης, όπως μπισκότα και γλυκά, σύμφωνα με το Reuters.

Καθώς το Πεκίνο επιμένει να αντιμετωπίζει την Ταιβάν ως δικό του έδαφος, η επίσκεψη Πελόζι είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή σχεδόν εμπορικού αποκλεισμού στο νησί, καθώς στα είδη που απαγόρευσε το Πεκίνο, περιλαμβάνονται: λαχανικά, φρούτα, μπισκότα, παιδικές τροφές, κέικ, ποτά, φρέσκα θαλασσινά, τα οποία τέθηκαν από τις Κινεζικές Αρχές σε καθεστώς «αναμονής».

Μέχρι τώρα, περισσότερα από 2.000 προϊόντα έχουν υπαχθεί στην ίδια «μαύρη λίστα», δηλαδή περίπου τα 2/3 των 3.228 ειδών που η Ταιβάν εξάγει προς τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, σύμφωνα με μια αξιολόγηση της Nikkei Asia.

Παράλληλα, προβληματισμό στις Αρχές της Ταιβάν προκαλεί το γεγονός ότι το Πεκίνο προχωρά από το πρωί στην ακύρωση και κυρίως την αναπροσαρμογή δεκάδων αεροπορικών πτήσεων, θέλοντας να εξασφαλίσει «καθαρό αεροπορικό διάδρομο» στα στενά για τις επόμενες ώρες.

Λίγες ώρες πριν από την έλευση της Νάνσι Πελόζι, το Πεκίνο τροποποιούσε την μία πίσω από την άλλη τις πτήσεις στην πλησιέστερη στην Ταιβάν ανατολική Κινεζική επαρχία, δηλαδή στη Φουτζιάν, αλλάζοντας κατά κύριο λόγο τις ώρες πτήσης. Τουλάχιστον 50 πτήσεις τροποποίησε από το πρωί μόνο η Xiamen Airlines, με έδρα την πόλη Xiamen, σε απόσταση 300 χιλιομέτρων από το νησί, ενώ ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας είναι η αιτιολογία για τις αιφνίδιες αλλαγές, που έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στις τάξεις των επιβατών.

Διαβάστε ακόμη:

Ο Ντογιάκος, τα λεφτά του Yale και του Prinston στα κόκκινα δάνεια, οι Δανοί με τους Στασινόπουλους και το σχέδιο του Ολλανδού

Ταϊβάν – Κίνα: Νέα πηγή ανησυχίας στις αγορές – Στα «καταφύγια» σπεύδουν οι επενδυτές

Τρία γραφήματα δείχνουν την άνευ προηγουμένου κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη