search icon

Διεθνή

Έκκληση από Ιράν σε ΗΠΑ για άρση εμπάργκο για να προμηθευτεί φάρμακα και τρόφιμα

Η χώρα έχει τα περισσότερα κρούσματα μετά την Κίνα και την Ιταλία - Πομπέο: Όποιος θέλει να τους πουλήσει φάρμακα να απαιτήσει την απελευθέρωση κρατουμένων

Το Ιράν κάνει έκκληση στις ΗΠΑ να αποσύρουν τις κυρώσεις που παρεμποδίζουν τις εισαγωγές φαρμάκων και τροφίμων που είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση μιας από τις μεγαλύτερες εξαπλώσεις του κορωνοϊού.

Ο Αμπάς Μουσαβί, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, δήλωσε ότι οι κυρώσεις έχουν ουσιαστικά εμποδίσει κάθε διαθέσιμο οικονομικό δίαυλο για αγορά τροφίμων και φαρμακευτικών προϊόντων. Η κυβέρνηση Τράμπ επανέφερε εκτεταμένες κυρώσεις στην οικονομία του Ιράν μετά την έξοδο από την πυρηνική συμφωνία του 2015.

Οι διεθνείς τράπεζες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματεύονται απευθείας με το Ιράν, δεδομένης της κλίμακας της επιδημίας στη χώρα, δήλωσε ο Μουσαβί σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Άκαμπτη στάση από ΗΠΑ

Την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι οι χώρες που επιθυμούν να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στο Ιράν πρέπει να επιδιώξουν την ανταλλαγή αλλοδαπών και διπλωματικών Ιρανών από τις φυλακές του.

Το Ιράν θα πρέπει “να απελευθερώσει αμέσως για ανθρωπιστικούς λόγους όλους τους Αμερικανούς που κρατούνται αδίκως”, δήλωσε ο Πομπέο σε ένα tweet, προσθέτοντας ότι “η κράτηση τους αψηφά τη βασική ανθρώπινη αξιοπρέπειας”.

Το Ιράν απελευθέρωσε χιλιάδες αιχμάλωτους την περασμένη εβδομάδα για να αποτρέψει τη διάδοση του ιού στις φυλακές. Περίπου 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το ξέσπασμα της εξάπλωσης του κορωνοϊού στο Ιράν, το μεγαλύτερο επιδημικό επεισόδιο μετά την Κίνα και την Ιταλία.

Exit mobile version