Να ασκήσει πίεση στη Ρωσία, ώστε να σταματήσει την επίθεση στην Ουκρανία, κάλεσαν την Κίνα οι ηγέτες των G7, οι οποίοι συνεδριάζουν στη Χιροσίμα της Ιαπωνία, παρουσία και του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι ηγέτες των επτά πιο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο), πέραν του ουκρανικού ζητήματος, αναφέρθηκαν και στις ευρύτερες σχέσεις Δύσης – Πεκίνου, τείνοντας χείρα φιλίας.

«Είμαστε έτοιμοι να οικοδομήσουμε εποικοδομητικές και σταθερές σχέσεις με την Κίνα», αναφέρουν στην επίσημη ανακοίνωσή τους, εστιάζοντας στη σημασία του ειλικρινούς διαλόγου με τις κινεζικές αρχές.

Η εν λόγω δήλωση συνιστά αποτέλεσμα διαπργαματεύσεων ανάμεσα σε χώρες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, οι οποίες προτείνουν μια πιο αυστηρή θέση, και τις ευρωπαϊκές, οι οποίες επιμένουν ότι πρέπει να αποφευχθεί οποιοδήποτε κλίμα «αντιπαράθεσης» με την ασιατική χώρα.

«Είναι απαραίτητο να συνεργασθούμε με την Κίνα, δεδομένων του ρόλου της στη διεθνή κονότητα και του μεγέθους της οικονομίας της, πάνω στις παγκόσμιες προκλήσεις καθώς και στους τομείς κοινού ενδιαφέροντος», εκτιμά η G7, η οποία θα συνεδριάζει έως την Κυριακή στη Χιροσίμα.

«Καλούμε την Κίνα να κάνει διάλογο μαζί μας, μεταξύ άλλων και στους κόλπους διεθνών φόρουμ, πάνω σε θέματα όπως η κλιματική κρίση και η κρίση της βιοποικιλότητας», προσθέτει η G7.

Η Ομάδα των Επτά υπογραμμίζει επίσης, ότι δεν επιδιώκει μια πολιτική που να είναι σχεδιασμένη να βλάψει την Κίνα ή να εμποδίσει την οικονομική πρόοδό της. Όμως, παράλληλα οι μεγάλες δυτικές δυνάμεις και η Ιαπωνία προειδοποιούν τις κινεζικές αρχές σε πολλά σημεία.

«Καλούμε την Κίνα να ασκήσει πίεση στη Ρωσία για να σταματήσει τη στρατιωτική επίθεσή της και να αποσύρει αμέσως, πλήρως και χωρίς όρους τα στρατεύματά της από την Ουκρανία», υπογραμμίζουν στο ανακοινωθέν οι ηγέτες της G7.

Το Πεκίνο παραμένει πράγματι ένας σύμμαχος της Μόσχας και ουδέποτε καταδίκασε τη ρωσική εισβολή. «Ενθαρρύνουμε την Κίνα να υποστηρίξει μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη στη βάση της εδαφικής ακεραιότητας, μεταξύ άλλων και μέσω του απευθείας διαλόγου της με την Ουκρανία», συνεχίζουν οι G7.

Οι χώρες της G7 επαναλαμβάνουν ακόμα την «αντίθεσή» τους σε κάθε κινεζική «στρατιωτικοποίηση» στην περιφέρεια Ασίας – Ειρηνικού, διαβεβαιώνοντας ότι «δεν υφίσταται νόμιμη βάση» για «τις επεκτατικές θαλάσσιες διεκδικήσεις» της χώρας στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Στο θέμα της Ταϊβάν, επαναλαμβάνουν την έκκλησή τους για «μια ειρηνική λύση» των διενέξεων με το Πεκίνο, το οποίο εξακολουθεί να θεωρεί το νησί ως τμήμα της κινεζικής επικράτειας, παρότι δεν ενσωματώθηκε με την υπόλοιπη χώρα μετά το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου το 1949.

Η θέση των μελών της G7 σχετικά με την Ταϊβάν δεν έχει αλλάξει, επιμένουν οι ηγέτες των G7.

Διαβάστε ακόμη

5 εντυπωσιακές βίλες προς ενοικίαση στο Μεγανήσι – Ονειρεμένες κατοικίες στον μικρό παράδεισο του Ιονίου 

Πριγκίπισσα Ειρήνη: Η ασυμβίβαστη γαλαζοαίματη αδελφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου έγινε 81 – Αυτή είναι η ζωή της 

Φορολογία: Τα πέντε κρίσιμα «μέτωπα» που θα αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση 

Εκλογές 2023 

Πού ψηφίζω: Μάθετε πού ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ