Η επιτάχυνση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη στο 8,6% τον Ιούνιο οξύνει την αντιπαράθεση μεταξύ γερακιών και περιστεριών στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχετικά με το ύψος της αύξησης του επιτοκίου που θα αποφασίσουν στις 21 Ιουλίου.

Την περασμένη εβδομάδα, στη Σίντρα της Πορτογαλίας πραγματοποιήθηκε το ετήσιο συνέδριο της ΕΚΤ και την τελευταία μέρα συνεδρίασαν από κοινού οι επικεφαλής των μεγάλων δυτικών κεντρικών τραπεζών: του Τζερόμ Πάουελ της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), της Κριστίν Λαγκάρντ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Άντριου Μπέιλι της Τράπεζας της Αγγλίας και του Αγκουστίν Κάρστενς της Διεθνούς Τράπεζας Διακανονισμών (BIS) η οποία θεωρείται η κεντρική τράπεζα… των κεντρικών τραπεζών.

Και οι τέσσερις επιβεβαίωσαν την επάνοδο της εποχής του πληθωρισμού, εγκαταλείποντας οριστικά την ιδέα ότι η άνοδος των τιμών θα είναι ένα παροδικό φαινόμενο αλλά και την ελπίδα ότι το πρόβλημα θα εξαλειφθεί εύκολα και ανώδυνα.

Ανήγγειλαν με έμφαση ότι όλοι θα κινηθούν γρήγορα και αποφασιστικά, πράγμα που σημαίνει ότι θα προχωρήσουν σε ταχύτερη και μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων, προκειμένου να σταματήσουν την οικονομική ανάπτυξη, προκαλώντας ύφεση και ανεργία, προκειμένου να περιορίσουν τη ζήτηση αγαθών, η οποία δεν βρίσκει ανάλογη προσφορά και οδηγεί τις τιμές ψηλότερα.

Για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το δίλημμα είναι εάν η αύξηση θα είναι 0,25 της μονάδας ή 0,50. Η FED προ ημερών έδωσε τον τόνο ανεβάζοντας το επιτόκιο κατά 0,75 της μονάδας, με αποτέλεσμα να βρίσκεται πλέον στο 1,5-175%. Αντίστοιχα, το επιτόκιο «σημαδούρα» της ΕΚΤ είναι αρνητικό, στο -0,5%, που σημαίνει ότι όταν οι εμπορικές τράπεζες της ευρωζώνης «παρκάρουν» χρήματα σε καταθέσεις στην ΕΚΤ πληρώνουν τόκο, αντί θα εισπράττουν.

Η διαφορά αυτή, λειτουργεί και σε βάρος του ευρώ που κινείται πλέον σε χαμηλά πενταετίας και μια ανάσα από το 1 προς 1 με το αμερικανικό νόμισμα που είχε διασπάσει προ 20ετίας. Έτσι, τα γεράκια βρίσκουν έδαφος για να επιμείνουν σε μεγάλη αύξηση τον Ιούλιο, της τάξης της μισής μονάδας, ενώ υποστηρίζουν και νέες αυξήσεις από Σεπτέμβριο, που να φέρουν το επιτόκιο γύρω στο 1,5% στη διάρκεια του 2023.

Και τούτο τη στιγμή που στις ΗΠΑ ο στόχος είναι ένα επιτόκιο γύρω στο 3,5% μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ την περασμένη εβδομάδα από τη Σίντρα έδωσε το μήνυμα υπέρ αύξησης 0,25 της μονάδας, αλλά πλέον τα «γεράκια» του νομισματικού συμβουλίου της ΕΚΤ υποστηρίζουν μεγαλύτερη αύξηση.

Ειδικά μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, ο οποίος, όπως προαναφέρθηκε, ανέβηκε στο 8,6% τον Ιούνιο.

Όπως γράφει το Bloomberg, τα γεράκια άρχισαν ήδη να «εκδηλώνονται» όπως για παράδειγμα ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Λιθουανίας Γκεντιμίνας Σίμκους που δήλωσε ότι η αύξηση της μισής μονάδας πρέπει να είναι μια από τις επιλογές για την απόφαση του Ιουλίου.

Οι χώρες του Νότου, αντιθέτως, υποστηρίζουν πιο ήπιες κινήσεις.

Το θέμα συνδέεται και με το νέο εργαλείο της ΕΚΤ για στήριξη των ομολόγων χωρών που έχουν υψηλό χρέος και είναι βέβαιο ότι στην έδρα της κεντρικής τράπεζας, στη Φρανκφούρτης το παρασκήνιο θα κορυφωθεί το επόμενο διάστημα.

Ο πρώτος «γύρος» μεταξύ των δύο απόψεων θα παιχτεί την Τετάρτη στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, που είναι η τελευταία μέχρι εκείνη της 21ης Ιουλίου κατά την οποία θα ληφθεί η τελική απόφαση.

Διαβάστε ακόμα:

Έρχεται ένεση ρευστότητας 2+3 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Pacha Group: Από την Ιμπιζα στη Μύκονο με τρία projects (pic)

Πώς θα πάρετε επιχορήγηση (μη επιστρεπτέα) για να αναβαθμίσετε τις ψηφιακές υποδομές σας