Η τιμή του Bitcoin σημείωσε άλμα άνω του 20%, στα 38.566 δολάρια την Παρασκευή, όταν ο Έλον Μασκ πρόσθεσε το χάσταγκ bitcoin (#bitcoin) στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, γεγονός που ερμηνεύτηκε ως αύξηση της τοποθέτησής του στο γνωστό κρυπτονόμισμα.

Μία μέρα νωρίτερα, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας οδήγησε τη μετοχή της CD Projekt, κατασκευάστριας του παιχνιδιού Cyberpunk 2077, σε άνοδο άνω του 12%, αναφέροντας σε μήνυμά του στο Twitter ότι το νέο Model S Plaid της Τesla θα επιτρέπει στους επιβαίνοντες να παίζουν το παιχνίδι.

Την Τρίτη, ο CEO των Tesla και SpaceX επέτεινε την φρενίτιδα για την μετοχή της GameStop, γράφοντας στο Twitter “Gamestonk!!” και αναρτώντας το link του φόρουμ WallStreetBets στο Reddit που οδήγησε το ράλι της μετοχή της εταιρείας. Η λέξη, “Gamestonk” δικής του επινόησης, προκύπτει από το όνομα της εταιρείας “GameStop” και της λέξης “stonks”, που στην αργκό χρησιμοποιείται για τις μετοχές.

Ο Έλον Μασκ ανεβοκατεβάζει μετοχές με λακωνικά μηνύματα στο Twitter και παράλληλα επιτίθεται στις αφύσικες δυνάμεις της αγοράς που επιδίδονται σε short-selling αναφέρει ο αναλυτής της Freetrade Νταν Λέιν χαρακτηρίζοντας το θέμα ως εξόχως ειρωνικό. Ο ίδιος με δηλώσεις του στο CNBC προσθέτει ότι «ίσως έχει έρθει η ώρα να συζητήσουμε για τη νομιμότητα της συγκεκριμένης πρακτικής».

Το tweet του Μασκ συνέβαλε στην εκτίναξη της κεφαλαιοποίησης της GameStop σε πάνω από 10 δισ. δολάρια στις μετασυνεδριακές διαπραγματεύσεις της Wall Street και κάποιες εφαρμογές trading αναγκάστηκαν λόγω του κατακλυσμού των αιτημάτων να διακόψουν τις συναλλαγές τους. Ωστόσο, ο κίνδυνος απώλειας χρημάτων είναι ορατός για πολλούς από όσους έσπευσαν να συμμετάσχουν στο ράλι της μετοχής.

Η κοινή διαπίστωση αναλυτών και στελεχών της αγοράς είναι ότι «ο Μασκ μπορεί να πλουτίζει με ένα tweet» και με δηλώσεις τους στο CNBC υπογραμμίζουν ότι οι αναρτήσεις του δισεκατομμυριούχου θα μπορούσαν να έχουν «συντριπτικές συνέπειες για τους μικροεπενδυτές την ώρα που ο ίδιος και οι φίλοι του θα πλουτίζουν περαιτέρω». Το πρώην στέλεχος της Google και νυν επενδυτής τεχνολογίας Ριτς Πλιθ δηλώνει χαρακτηριστικά «Είναι [ο Μασκ] οπωσδήποτε καινοτόμος αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πάνω από τον νόμο».

Υπάρχει και αντίθετη άποψη με αρκετούς αναλυτές να επισημαίνουν ότι «ανάλογα φαινόμενα υπήρχαν πάντα στις κεφαλαιαγορές» και να επικαλούνται τις περιπτώσεις των Γουόρεν Μπάφετ και Ρέι Ντάλιο ως χαρακτηριστικά παραδείγματα «influencers» όσον αφορά τις κινήσεις των μετοχών και τις αποτιμήσεις τους.

Η Etsy και η άνοδος κατά 1.100% από συνωνυμία  

Λίγες ώρες πριν την ανάρτηση με το μήνυμα “Gamestonk!!”, o Μασκ είχε γράψει στο Twitter: «Μάλλον συμπαθώ την Etsy» και η μετοχή της αμέσως μετά σημείωσε άνοδο κατά 9%.

Παρότι τα μηνύματα του Μασκ στο Twitter προσέλκυσαν μεγάλη δημοσιότητα αυτήν την εβδομάδα, ο δισεκατομμυριούχος είναι ιδιαίτερα δραστήριος εδώ και καιρό. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Μασκ προέτρεψε τους 48,3 εκατομμύρια followers του να χρησιμοποιήσουν την κρυπτογραφημένη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Signal, η οποία λειτουργεί από έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό. Οι followers του έσπευσαν, αλλά κάποιοι αγόρασαν κατά λάθος μετοχές της Signal Advance μια μικρής εταιρείας εξαρτημάτων που είδε τη μετοχή της να εκτοξεύεται κατά 1.100% από απλή συνωνυμία. 

Τι θα κάνει η SEC;

Το 2018, ο Μασκ είχε αμναρτήσει μήνυμα στο Twitter ότι σκεφτόταν να ιδιωτικοποιήσει την Tesla βγάζοντάς την από το χρηματιστήριο στα 420 δολάρια ανά μετοχή και ότι είχε εξασφαλίσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση. Η SEC είχε επιβάλει τόσο στον ίδιο όσο και στην Tesla πρόστιμο 20 εκατ. δολάρια -συνολικά 40 εκατ. δολάρια- προκειμένου να υπάρξει συμβιβασμός και να μην κινήσει νομικές διαδικασίες. Επιπλέον ο Μασκ υποχρεώθηκε να υποβάλει τις δηλώσεις του σε νομικό έλεγχο πριν τη δημοσιοποίησή τους.

Πέρυσι ανέβασε tweet στο οποίο υποστήριζε ότι η μετοχή της Tesla ήταν «πολύ ψηλά», με αποτέλεσμα σημειώσει άμεσα απώλειες κατά 10% αλλά σε διάστημα μιας εβδομάδας εκτοξεύτηκε υπερκαλύπτοντας τις προηγούμενες απώλειές της.

Και παρότι οι αναλυτές δηλώνουν στο CNBC ότι «οι ρυθμιστικές αρχές δεν πρέπει απλώς να τρέχουν πίσω από τα γεγονότα, αλλά θα πρέπει να επιβάλουν προληπτικά κανόνες και να ξεκαθαρίσουν τι επιτρέπεται και τι όχι» ο Έλον Μασκ συνεχίζει ανενόχλητος τη δράση του ως απόλυτος influencer της αγοράς.

Διαβάστε ακόμα: 

Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου: Από Δευτέρα η εφαρμογή του μέτρου – Όλα τα SOS (vid)

Όμιλος Βανού: 100 χρόνια στην υπηρεσία της ναυτιλίας

Επιστρεπτέα 5: Τι πρέπει να προσέξουν οι επιχειρήσεις ενόψει της «δεύτερης ευκαιρίας»