Πρόσωπο της χρονιάς από το αμερικανικό περιοδικό Time ανακηρύχθηκε σήμερα ο επικεφαλής της κατασκευάστριας εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla και της εταιρείας διαστημικού τουρισμού SpaceX, Έλον Μασκ.

Με περιουσία που εκτιμάται από το περιοδικό Forbes στα 265,4 δισ. δολάρια, ο 50χρονος Έλον Μασκ διαδέχεται τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και την αντιπρόεδρο, Κάμαλα Χάρις, που μοιράστηκαν πέρυσι τον τίτλο.

«Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο δεν έχει σπίτι στην ιδιοκτησία του και πρόσφατα ξεπούλησε την περιουσία του», γράφει για τον Μασκ το περιοδικό Time. 

«Βάζει δορυφόρους σε τροχιά και αξιοποιεί τον ήλιο. Οδηγεί ένα αυτοκίνητο που έφτιαξε, το οποίο δεν χρησιμοποιεί βενζίνη και ίσως δεν χρειάζεται και οδηγό. 

Αν κουνήσει λίγο το δάχτυλό του, οι μετοχές εκτινάσσονται ή βυθίζονται. Ένας στρατός από φαν περιμένει κάθε του λέξη. Ονειρεύεται τον Άρη καθώς διασκελίζει τη Γη, θεληματικά και αδάμαστα», αναφέρει μεταξύ άλλων το αμερικανικό περιοδικό για να περιγράψει τον Έλον Μασκ και την αντισυμβατική του προσωπικότητα. 

Ο επιχειρηματίας με καταγωγή από τη Νότια Αφρική, ο οποίος πολιτογραφήθηκε υπήκοος Καναδά και κατόπιν ΗΠΑ, «πέρασε τη ζωή του αψηφώντας τους “haters”: Φαίνεται πως σήμερα μπορεί να τους βάλει στη θέση τους», γράφουν οι δημοσιογράφοι του Time στο πορτρέτο που είναι αφιερωμένο στον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία.

«Καθώς δημιούργησε λύσεις σε μια υπαρξιακή κρίση, ενσάρκωσε τις δυνατότητες και τους κινδύνους της εποχής των τεχνολογικών τιτάνων, επειδή έδωσε ώθηση για τις πιο τολμηρές και ανατρεπτικές μεταμορφώσεις της κοινωνίας, ο Έλον Μασκ είναι το Πρόσωπο της Χρονιάς του Time για το 2021», δήλωσε ο αρχισυντάκτης του περιοδικού, Έντουαρντ Φέλσενταλ.

Το έτος 2021 ήταν θεαματικό για τον Μασκ και τις επιχειρήσεις του. Τον Απρίλιο η SpaceX κατάφερε να συνάψει αποκλειστικό συμβόλαιο με τη Nasa για την αποστολή των πρώτων αστροναυτών στη Σελήνη από το 1972.

Τον Σεπτέμβριο, η εταιρεία έστειλε στο διάστημα τέσσερις διαστημικούς τουρίστες, στην πρώτη τροχιακή αποστολή στην Ιστορία, στην οποία δεν ταξίδευε κανένας επαγγελματίας αστροναύτης. Εξάλλου, ο Έλον Μασκ μιλάει με ενθουσιασμό για το σχέδιό του περί αποικισμού του Άρη τα επόμενα χρόνια.

Από την άλλη, η Tesla, η χρηματιστηριακή αξία της οποίας τον Οκτώβριο ξεπέρασε το 1 τρισ. δολάρια στη Wall Street, συνεχίζει να κυριαρχεί στην αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

«Ο στόχος μας με την Tesla ήταν πάντα να αποτελέσει το παράδειγμα στην αυτοκινητοβιομηχανία, με την ελπίδα πως και οι άλλοι κατασκευαστές θα φτιάχνουν επίσης ηλεκτρικά αυτοκίνητα, προκειμένου να επιταχύνουμε τη μετάβαση προς τις αειφόρες τεχνολογίες», είπε ο Έλον Μασκ σε συνέντευξη στο Time.

Πριν από μερικές εβδομάδες ο επιχειρηματίας ανήρτησε δημοσκόπηση στο Twitter, όπου διαθέτει περισσότερους από 66 εκατ. ακολούθους, ρωτώντας τους εάν θα έπρεπε ή όχι να πουλήσει το 10% των μετοχών του στην εταιρεία. Οι περισσότεροι τάχθηκαν υπέρ.

Μεταξύ άλλων, ο Μασκ κατάφερε να πρωταγωνιστήσει στους τίτλους των ειδήσεων, αναλαμβάνοντας τον Μάιο χρέη οικοδεσπότη στο Saturday Night Live στο NBC, ενώ συχνά εξήρε ορισμένα κρυπτονομίσματα, ανάμεσά τους το Dogecoin, με τα tweet του να δίνουν ώθηση στην αξία τους.

Το περιοδικό Time απονέμει τον τίτλο «Προσωπικότητα της Χρονιάς» από το 1927. Σε άλλες κατηγορίες, φέτος κήρυξε την τραγουδίστρια Ολίβια Ροντρίγκο «Διασκεδάστρια της Χρονιάς», την Αμερικανίδα αθλήτρια Σιμόν Μπάιλς «Αθλήτρια της Χρονιάς» και τους επιστήμονες των εμβολίων «Ήρωες της Χρονιάς».

Διαβάστε ακόμη

«Όμικρον»: Νέοι περιορισμοί στις μετακινήσεις ναυτικών απειλούν με κατάρρευση την εφοδιαστική αλυσίδα

Γονικές Παροχές: Από σήμερα οι ψηφιακές μεταβιβάσεις ακινήτων και οι έλεγχοι σε όσους έκαναν δωρεές χρημάτων

Pfizer: Συμφωνία $6,7 δισ. για την εξαγορά της Arena Pharmaceuticals