Μορφή απειλών και πίεσης σε όλα τα μέτωπα εκλαμβάνει η πρώτη αντίδραση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στη χθεσινή επίσκεψη της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι στην Ταιβάν, καθώς το Πεκίνο ενεργοποίησε μια σειρά από στρατιωτικά και οικονομικά αντίμετρα, προκειμένου να εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά του και κυρίως τα όρια των αντοχών του απέναντι στις τελευταίες διπλωματικές πρωτοβουλίες της Ουάσιγκτον, οι οποίες μεταφράζονται ως μηνύματα ένθερμης στήριξης απέναντι στην αυτοδιοίκητη δημοκρατία του νησιού.

Μπορεί ο ουρανοξύστης Taipei 101 να αναμετέδιδε σε όλη την πόλη θερμά μηνύματα υποδοχής της «Σιδηράς Κυρίας» των Δημοκρατικών, ιδιαίτερα «θερμή», ωστόσο, περιγράφεται η ατμόσφαιρα και σε διμερές επίπεδο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, καθώς η σχέση των δύο χωρών κλυδωνίζεται από «μια μεγάλη πολιτική πρόκληση» κατά το Πεκίνο, δηλαδή την παρουσία της κ. Πελόζι στην Ταϊπέι.

Επισήμως, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αλλά και ο επικεφαλής του State Department, Άντονι Μπλίνκεν εμφανίζονται αποστασιοποιημένοι από την «προσωπική απόφαση» της Προέδρου της Βουλής να μεταβεί στην Ταιβάν. Το Πεκίνο, ωστόσο, «χρεώνει» στην Ουάσιγκτον βαρύ, θεσμικό ολίσθημα, περιγράφοντας την επίσκεψη Πελόζι ως κίνηση με «σοβαρό αντίκτυπο στην πολιτική βάση των σχέσεων Κίνας- ΗΠΑ», δηλαδή ως ευθεία ανάμιξη στην εσωτερική πολιτική πολιτική της χώρας. Αιτία, όπως αυτή αναλύεται σε μακροσκελή ανακοίνωση του Κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών, συνιστά η μετατόπιση που καταλογίζει το Πεκίνο στην Ουάσιγκτον από την πάγια θέση της «μίας Κίνας», δηλαδή ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν επισήμως πως «υπάρχει μία μόνο Κίνα στον κόσμο», ασχέτως αν άτυπα αναπτύσσουν (εντατικά μετά το 2018) διπλωματικές επαφές σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης με την Ταϊπέι, υποστηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς το αυτοδιοίκητο της Ταιβάν.

«Πρόκειται για σοβαρή παραβίαση της αρχής της «μίας Κίνας» και των διατάξεων των τριών κοινών δηλώσεων μεταξύ Κίνας-ΗΠΑ. Έχει σοβαρό αντίκτυπο στα πολιτικά θεμέλια της σχέσης Κίνας-ΗΠΑ και παραβιάζει σοβαρά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας. Υπονομεύει σοβαρά την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταιβάν και στέλνει ένα σοβαρά λάθος μήνυμα στις αυτονομιστικές δυνάμεις για «ανεξαρτησία της Ταιβάν», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Από τη γραπτή αντίδραση του Κινεζικού ΥΠΕΞ δε λείπουν και οι βολές προς τον ίδιο τον Πρόεδρο Μπάιντεν, καθώς «η εκτελεστική εξουσία των ΗΠΑ έχει την ευθύνη να σταματήσει μια τέτοια επίσκεψη», όπως τονίζεται, ενώ εκτοξεύονται και έμμεσες απειλές, καθώς η Ουάσιγκτον προειδοποιείται πως «αυτές οι κινήσεις, όπως το παιχνίδι με τη φωτιά, είναι εξαιρετικά επικίνδυνες. Όσοι παίζουν με τη φωτιά θα χαθούν από αυτήν».

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr