Αγωνία για τους περίπου 150 Έλληνες που ζουν στο Σουδάν το οποίο φλέγεται τα τελευταία 24ωρα. Στη χώρα ζουν περισσότεροι από 1.000 Ευρωπαίοι πολίτες, οι οποίοι περιμένουν οδηγίες για τον τρόπο που θα ξεφύγουν από την «κόλαση» του Σουδάν.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ενημερώθηκε τηλεφωνικά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, από τον Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο, για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Σουδάν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ζητήθηκε η συνέχιση της διαρκούς επικοινωνίας με τους Έλληνες που βρίσκονται εκεί, καθώς και με την Αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Χαρτούμ, προκειμένου να υπάρχει ο  βέλτιστος συντονισμός για την ασφάλεια και την παροχή της  μέγιστης  δυνατής βοήθεια προς τους εκεί  Έλληνες ομογενείς. «Δυστυχώς η κατάσταση είναι δύσκολη», είπε μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Τρίτης ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Ανδρέας Καστανιώτης.

«Αν δε βρεθεί ασφαλής δίοδος, δεν προχωράμε σε εκκενώσεις», τονίζει λέγοντας πως «έχουμε ενημερώσει τους Έλληνες να παραμείνουν στα σπίτια τους»

«Η κατάσταση στο Σουδάν είναι δύσκολη για όλους», αναφέρει σημειώνοντας ότι «οι Γάλλοι έχουν την ευθύνη για λογαριασμό της Ευρώπης για τον συντονισμό» και εξηγεί ότι οι όλες οι κινήσεις θα γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Εγκλωβισμένοι Έλληνες

Στην ορθόδοξη μητρόπολη του Χαρτούμ παραμένον εγκλωβισμένοι περίπου 15 Έλληνες, ανήμποροι να μετακινηθούν λόγω των οδομαχιών στην περιοχή. Κάποιοι άλλοι ομογενείς τραυματίστηκαν ελαφρά από θραύσματα και διακομίστηκαν σε νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες. Το σχετικό βίντεο που τράβηξαν οι ίδιοι προβλήθηκε από ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.
Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών από την Κυριακή του Πάσχα 16 Απριλίου «το ΥΠΕΞ από την πρώτη στιγμή που επιδεινώθηκε η κατάσταση ασφαλείας στο Σουδάν, λόγω των εκεί ενόπλων συγκρούσεων, εξέδωσε αμέσως ανακοίνωση με την οποία ζητήθηκε από τους Έλληνες που βρίσκονται στο Σουδάν να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

«Ταυτόχρονα, κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, η Πρεσβεία μας στο Κάιρο η οποία έχει παράλληλη διαπίστευση στο Σουδάν, βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Μητροπολίτη Νουβίας κ.κ.Σάββα. Επιπλέον ο Πρέσβυς της Ελλάδας στο Κάιρο επικοινώνησε με τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Σουδάν (Χαρτούμ) και συμφωνήθηκε η παροχή βοήθειας από την Αντιπροσωπεία της ΕΕ, για την ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν. Ο Πρέσβυς της Ελλάδας στο Κάιρο βρίσκεται σε επικοινωνία και με την Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας στο Χαρτούμ.

Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών ενεργοποιήθηκε αμέσως η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ η οποία βρίσκεται σε επικοινωνία και συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη -μέλη της ΕΕ μέσω του συστήματος Προξενικής Συνεργασίας. Η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων είναι σε επικοινωνία και με τον Μητροπολίτη Σάββα.

Βασικό μέλημα σε αυτή τη χρονική στιγμή παραμένει η ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν. Είναι απαραίτητο να τηρηθούν όσα αναφέρονται στις χθεσινές σχετικές οδηγίες που δόθηκαν από το ΥΠΕΞ. Οι δύο Έλληνες τραυματίες βρίσκονται σε νοσηλευτικό ίδρυμα και μέχρι τούδε δεν υπάρχουν πληροφορίες για άλλους Έλληνες τραυματίες. Για οτιδήποτε νεότερο θα υπάρξει σχετική ενημέρωση».

 24ωρη κατάπαυση του πυρός για απομάκρυνση αμάχων και τραυματιών ανακοίνωσε το RSF

Ο αρχηγός των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, γνωστός ως Hemedti, επιβεβαιώνει την έγκρισή της 24ωρης κατάπαυσης του πυρός για να διασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση αμάχων και την απομάκρυνση των τραυματιών. Ο στρατός του Σουδάν αρνήθηκε ότι συμφώνησε για 24ωρη κατάπαυση του πυρός, ενώ το RSF ήδη κατηγορεί τις ένοπλες δυνάμεις ότι «συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς σε πυκνοκατοικημένες περιοχές θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών».

«Περιμένουμε περαιτέρω συζητήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για να αντιμετωπιστούν οι παραβιάσεις του στρατού», είπε.  Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος επισκέπτεται την Ιαπωνία, συζήτησε χωριστά με τους δυο αντίπαλους στρατηγούς που έχουν εμπλακεί στην αιματηρή σύγκρουση στο Σουδάν και επέμεινε στο ότι «επείγει να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός».

Η κατάπαυση του πυρός «θα επέτρεπε να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους ανθρώπους που επλήγησαν από τις μάχες, να επανενωθούν οι σουδανικές οικογένειες και να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των μελών της διεθνούς κοινότητας στο Χαρτούμ», τόνισε ο κ. Μπλίνκεν , καταδικάζοντας παράλληλα την επίθεση σε αμερικανική αυτοκινητοπομπή που μετέφερε διπλωμάτες.

«Χθες, ένα αμερικανικό διπλωματικό κονβόι δέχτηκε πυρά. Όλοι οι άνθρωποι είναι ασφαλείς» δήλωσε ο ίδιος, χαρακτηρίζοντας την επίθεση «απερίσκεπτη, ανεύθυνη και επικίνδυνη» και γνωστοποιώντας πως το συμβάν διερευνάται.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 παράλληλα κάλεσαν τις αντίπαλες πλευρές στο Σουδάν να παύσουν πυρ και τους ηγέτες τους να ξαναρχίσουν διάλογο.

Διαβάστε ακόμη

Το ραντεβού του δικαστή με τον διαπλεκόμενο, τα «μπρούτα» στα γκάλοπ, ο συντελεστής του Ψυχικού και τα νέα πασχαλινά κόκκινα δάνεια

Δέκα έργα στον τουρισμό ύψους 1,5 δισ. ευρώ προς ένταξη στις στρατηγικές επενδύσεις

Uni Systems: Η «ναυαρχίδα» του Θεόδωρου Φέσσα στην πληροφορική (pic)