-Χαίρετε, Χριστός Ανέστη, χρόνια πολλά με υγεία και χαρές σε όλους και καλή Άνοιξη που έφτασε. Τώρα, από την έξοδο των Αθηναίων, οι δρόμοι της πόλης έμοιαζαν με 15Αύγουστο τις άγιες ημέρες, αλλά και την Οδύσσεια της επιστροφής, μάλλον δεν έμοιαζε και για το τελευταίο φτωχικό Πάσχα που μας είπε ο Τσίπρας. Άλλωστε θα το διαπίστωσε και ο ίδιος στην Κέρκυρα που το πέρασε και αν κρίνω από φωτογραφίες πρέπει να ήταν πίτα στον κόσμο.

Εκλογές - γκάλοπ

-Μέσα στην εβδομάδα προς το τέλος θα προκηρυχτούν και οι εκλογές, άρα μπαίνουμε στην τελική ευθεία, συνεπώς θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον οι πρώτες μεταπασχαλινές δημοσκοπήσεις. Θα αρχίσει να διαμορφώνεται η τελική εικόνα που θα πάμε στις κάλπες. Σήμερα οι δημοσκόποι μιλούν για ένα 34%~28% που φυσικά αν ισχύει μπορεί να δώσει και από μια μονάδα στο κάθε κόμμα έως τις 21 Μαΐου. Λάβετε υπόψιν σας ότι στα αστάθμητα νούμερα, αυτά που αποκαλούν οι δημοσκόποι «μπρούτα», η ΝΔ είναι στο 26% και ο Σύριζα στο 16%, επομένως η θεωρία ότι οι ψηφοφόροι του Σύριζα… δεν απαντάνε στα τηλέφωνα έχει συνυπολογιστεί.

Στρατηγική

-Στη ΝΔ., πλην του θετικού μηνύματος για τα επιτεύγματα της τετραετίας, θα συνεχίσουν να θυμίζουν την τετραετία Τσίπρα και φυσικά το… τέρας της συγκυβέρνησης ηττημένων που, όπως λένε τα focus groups, δημιουργούν… ρίγη φρίκης στον κόσμο.

Υπόγειες συναντήσεις

-Κλείνοντας τα πολιτικά πασχαλινά, διαβάζω για την… αντιθεσμικότητα της συναντήσεως του αντιπρόεδρου του Αρείου Πάγου Τζανερίκου με τον Γεραπετρίτη για το θέμα της «υποθέσεως Κασιδιάρη». Αλήθεια, αυτοί που γράφουν για την αντιθεσμικότητα αυτής της συναντήσεως, τι έχουν να πουν για τη συνάντηση του ίδιου προσώπου, δηλαδή του ανώτατου δικαστικού με πασίγνωστο, διαπλεκόμενο επιχειρηματία; Συζήταγαν… για τις κουμπάρες ή για τον Κασιδιάρη;

Πώς η EKT βραχυκύκλωσε το deal της HSBC

-Πάμε τώρα να πιάσουμε το νήμα της αγοράς γιατί τις τελευταίες ημέρες το Dark Room το έριξε στο σορολόπ, που έλεγαν και οι παλιοί. Και ξεκινάμε από την κεραμίδα που μας ήρθε από την (πουλάω γιατί μετακομίζω στην Ασία) HSBC. Τη Μεγάλη Παρασκευή λοιπόν η HSBC ανακοίνωσε ότι η πώληση του retail business που έχει στη Γαλλία (το σημαντικότερο από τα asset που πουλάει και για το οποίο ανέλαβε ζημία 2,4 δισ. δολαρίων - 90 ψωροεκατομμύρια ευρώ για την αντίστοιχη δουλειά στην Ελλάδα, απλώς για να έχουμε μια αίσθηση των μεγεθών) το οποίο και θα αγόραζε το Cerberus, δεν "περπατά" λόγω της ανόδου των επιτοκίων, επειδή αυξήθηκε το ποσό των κεφαλαιακών απαιτήσεων που ζητά ο επόπτης και αν το θέμα αυτό δεν αντιμετωπιστεί δεν είναι δυνατόν να δοθεί η έγκριση της ΕΚΤ για τη μεταβίβαση. Χτυπάνε καμπανάκια ή είναι ιδέα μου;

Τα πασχαλιάτικα πακέτα κόκκινων δανείων

-Οσον αφορά τα χωρικά μας ύδατα, ξεκινά μια περίοδος όπου θα τεστάρουμε τιμές στην αγορά των κόκκινων δανείων, καθώς ωριμάζουν συναλλαγές στη δευτερογενή (φυσικά) αγορά. Τη Μεγάλη Πέμπτη δόθηκαν δεσμευτικές προσφορές για το Heliopolis, ένα πακέτο δανείων κυρίως μικρών επιχειρήσεων και στεγαστικών αξίας περίπου 500 εκατ. ενώ έχουν δοθεί και οι προσφορές για το Suez, πακέτο ανάλογης αξίας με στεγαστικά του νόμου Κατσέλη (μόνον για μερακλήδες). Εχουν κινηθεί οι διαδικασίες και για τα Αstir και Metexelixis της Attica Bank αλλά για αυτά δεν έχω πληροφορίες, γιατί είναι σαν τη μέδουσα: Οσοι τα κοίταξαν (due diligence) πέτρωσαν (από το χάλι).

Πρώτα ΟΔΔΗΧ, μετά S&P, στη συνέχεια ΥΠΟΙΚ

-Προσέξτε τις διαδοχικές ημερομηνίες γιατί έχουν κι αυτές τη σημασία τους: Ο ΟΔΔΗΧ σήμερα -αύριο, κάτι τέτοιο- θα προχωρήσει στην πρώτη -από τις συνολικά τρεις μέσα στο καλοκαίρι- επανεκδόσεις 10ετούς ομολόγου για να καλύψει -στο σύνολό τους- τις δανειακές ανάγκες της χώρας για το 2023. Την Παρασκευή 21η Απριλίου περιμένουμε τον χρησμό της Standard & Poor's, με πιθανότερο ενδεχόμενο την αναβάθμιση -όχι της πιστοληπτικής ικανότητας αλλά- της προοπτικής (outlook) από «σταθερή» σε «θετική». Τρεις μέρες μετά την S&P, την 24η Απριλίου, το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να ανακοινώσει την πρόωρη επιστροφή της χώρας σε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2022 και όχι από το 2023, χρησιμοποιώντας τα έσοδα από τα ομόλογα (ANFAs) και τα τέλη ΙΧ. Λίγο αργότερα θα ανακοινωθεί και ο στόχος για μείωση του χρέους στο 161% του ΑΕΠ το 2023 (από 169% το 2022 και με στόχο το 155% το 2024), μαζί με την αναθεώρηση επί τα βελτίω του στόχου για την ανάπτυξη της οικονομίας, ήδη την αρχή έκανε το ΙΟΒΕ που αναβάθμισε τις δικές του προβλέψεις. Όλα αυτά συμβαίνουν όταν στις αγορές θεωρούν ότι η Ελλάδα έχει κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα όπως δείχνει και το 10ετές ομόλογο που διαπραγματεύεται με επιτόκιο της τάξης του 4,120%.

Πρόβα παραγραφής για το σκάνδαλο Folli Follie;

-Ηταν άγιες ημέρες και δεν είναι σωστό ο νους να πηγαίνει στο πονηρό, αλλά τι άλλο να σκεφτώ όταν ένας έμπειρος ποινικολόγος μου είπε -κλείνοντας ταυτόχρονα το μάτι- ότι η υπόθεση - σκάνδαλο της Folli Follie πάει για παραγραφή; Εχουν περάσει πάνω από τέσσερα χρόνια από την αποκάλυψη του σκανδάλου και η δίκη (που ξεκίνησε αρχές Ιανουαρίου 2022) έχει πάρει αναβολή για τις 19 Ιουνίου 2023 – δηλαδή, μέσα στις εκλογές και προφανώς θα αναβληθεί εκ νέου. Οπότε ετοιμαστείτε όλοι μαζί για τη στιγμή που θα σκίζουμε τα ιμάτιά μας για το πώς είναι δυνατόν να παραγραφεί μια τέτοια υπόθεση. Τουλάχιστον στους πρωταγωνιστές θα κοστίσει κάτι παραπάνω αφού το ΣτΕ επικύρωσε τα πρόστιμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Υψηλή κερδοφορία για Eurolife FFH

-Κι επειδή το πνεύμα της Αναστάσεως έχει αγγίξει τη μαύρη καρδιά της στήλης, θέλω να πω δυο καλά λόγια για δύο διαφορετικά θέματα, ξεκινώντας για τη Eurolife FFH, τον ασφαλιστικό όμιλο του Π. Γουάτσα - Fairfax που τρέχει ο Αλ. Σαρρηγεωργίου. Σε μια περίοδο όπου ο ασφαλιστικός κλάδος είναι ανάστατος από εξαγορές και αλλαγές προσώπων, αθόρυβα και αποτελεσματικά η Eurolife FFH το 2022 κατάφερε να βγάλει σύνολο κερδών προ φόρων 112 εκατ. και λειτουργικά κέρδη προ φόρων 75,7 εκατ. ευρώ, με τα ποσοστά φερεγγυότητας να είναι 193% στη ζωή και 144% στις γενικές ασφάλειες.

Ο δήμος και οι αλλαγές στη δόμηση σε Ψυχικό - Φιλοθέη

-Το δεύτερο θέμα είναι τα εύσημα που πρέπει να αποδώσει η στήλη στον Δήμαρχο Φιλοθέης Ψυχικού, Δημήτρη Γαλάνη για τον αγώνα που έκανε και κατάφερε τελικά να ψηφιστεί τροπολογία που εξαιρεί τη Φιλοθέη και το Ψυχικό από τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό όσον αφορά τα Bonus στα ύψη των κτιρίων και τους όρους δόμησης. Με την τροπολογία διατηρείται ο χαρακτήρας της κηπούπολης που είχαν τα δύο προάστια από την ίδρυσή τους και αποτρέπονται οικιστικές παρεμβάσεις που θα χαλούσαν τη φυσιογνωμία της περιοχής. Ηταν ένας δύσκολος και απρόβλεπτος ως την τελευταία στιγμή αγώνας, που έδωσε ο Δήμαρχος με τη στήριξη όλων των δημοτικών παρατάξεων. Αλλωστε οι τροπολογίες που περιορίζουν τους όρους δόμησης ποτέ δεν περνάνε εύκολα, καθώς συνήθως υπάρχουν απέναντι ισχυρά συμφέροντα και για αυτό πρόκειται για σημαντική επιτυχία της δημοτικής αρχής. Τώρα δεν ξέρω για να σας πω αν οι προσπάθειες που έκανε ο Δήμαρχος για την τροπολογία, και οι οποίες κορυφώθηκαν την περίοδο πριν από το Πάσχα, ήταν και η αιτία για τις πιέσεις που δέχθηκε η μετοχή της ΚΕΚΡΟΨ στο Χρηματιστήριο, πάντως ο δήμος τα κατάφερε.

Μπλε Κέδρος: Μη μιλάς, δεν είναι απαραίτητο

-Mπορεί να οφείλεται σε έκτακτους και συγκυριακούς λόγους, πάντως η διοίκηση της Μπλε Κέδρος προγραμμάτισε και πραγματοποίησε τη γενική συνέλευση των μετόχων της τη… Μεγάλη Παρασκευή, με θέμα την αλλαγή χρήσης των κεφαλαίων που αντλήθηκαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της, η οποία και ολοκληρώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες μέσα σε κλίμα κατάνυξης και σιωπής. Κάποιος μάλιστα έλεγε -προφανώς αστειευόμενος- πως με τη λήξη της συνέλευσης μοίρασαν εν είδει δώρου της διοίκησης, κεριά για τον επιτάφιο.

Τι ροκάνισε τα κέρδη της Dimand

-Εφάπαξ χρηματοοικονομικό κόστος και σχετιζόμενα έξοδα συνολικού ύψους 7,634 εκατ. ευρώ επιβάρυνε τα αποτελέσματα της Dimand για τη χρήση του 2022 λόγω της προπληρωμής για την ολοσχερή αποπληρωμή του ομολογιακού δανείου με την Tempus, συνδεόμενη με την HIG Capital. Στην ετήσια έκθεση για τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας το 2022, που δημοσιεύτηκε στο τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας, η διοίκηση εκτιμά ότι τα έξοδα "είναι μικρότερα από εκείνα που θα κατέγραφε εάν το εν λόγω δάνειο αποπληρωνόταν σύμφωνα με τους όρους του και συνεπώς η εν λόγω προπληρωμή είναι μεσοπρόθεσμα συμφέρουσα για την εταιρεία και τους μετόχους της". Ετσι, τα αποτελέσματα προ φόρων αντιστοιχούν σε ζημιές ύψους 5,1 εκατ. ευρώ και τα καθαρά αποτελέσματα περιόδου είναι αρνητικά στα 7,8 εκατ. ευρώ. Μη λαμβάνοντας υπόψιν το επιπρόσθετο εφάπαξ χρηματοοικονομικό κόστος και την έκτακτη πληρωμή τελών χαρτοσήμου, ως ανωτέρω, τα αναπροσαρμοσμένα αποτελέσματα - κέρδη προ φόρων του ομίλου ανήλθαν τη χρήση 2022 σε 3,06 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη σε 400 χιλ. ευρώ.

Αλλες έξι βίλες στο Ελληνικό

-Ερχονται κι άλλες εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και δη το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για τις περίφημες, προνομιούχες βίλες του Ελληνικού στα 29 οικόπεδα του Ελληνικού. Αυτή την εβδομάδα, στην προγραμματισμένη για αύριο Τετάρτη 19/4 συνεδρίαση του ΚΑΣ, έχουν συμπεριληφθεί στα προς συζήτηση θέματα οι φάκελοι με τις προμελέτες της την έγκριση (ή μη) για έξι ακόμη βίλες, με υπόγειους χώρους στάθμευσης και πισίνες, με ενδιαφέρον στοιχείο ότι οι 3 από αυτές συνδέονται ιδιοκτησιακά με την ίδια την Ελληνικό Α.Ε.

Ενιαία εποπτεία της ΕΚΤ για τις μη συστημικές τράπεζες

-Ένα νέο σχέδιο ενιαίας Ευρωπαϊκής εποπτείας των μικρών (μη συστημικών) τραπεζών που σήμερα εποπτεύονται από τις εθνικές αρχές μόνο, εκπονεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το σκεπτικό της νέας στρατηγικής της Φρανκφούρτης είναι ότι τον τελευταίο καιρό έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν χιλιάδες νέες -μικρές- τράπεζες στην ευρωζώνη, το μέγεθος των οποίων σωρευτικά μπορεί να δημιουργήσει συστημικό κίνδυνο.

Τελείωσε η σύνοδος του ΔΝΤ, άρχισε ο πόλεμος των επιτοκίων

-Οι σοφοί της παγκόσμιας οικονομίας μαζεύτηκαν στην Ουάσιγκτον για την εαρινή Σύνοδο της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, αλλά δεν κατέληξαν σε κοινό συμπέρασμα. Πολλοί έδειξαν να πιστεύουν ότι ένας πληθωρισμός του 3% μπορεί να γίνει ανεκτός για κάποιο χρονικό διάστημα γιατί η προσπάθεια για το 2% μπορεί να αποδειχθεί ιδιαιτέρως επώδυνη. Κάποιοι άλλοι δείχνουν αποφασισμένoι να κόψουν όλα τα κεφάλια της πληθωριστικής Λερναίας Ύδρας ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται νέες μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων που προφανώς θα πνίξουν τους υπερδανεισμένους καταναλωτές, αλλά και τις επιχειρήσεις. Οι αγορές πάντως προεξοφλούν ότι βρισκόμαστε κοντά στο καταληκτικό επιτόκιο των κεντρικών τραπεζών. Κάποιοι, περισσότερο συντηρητικοί, συμβουλεύουν ότι είναι καλύτερα να περιμένουμε το καλοκαίρι, να δούμε τη νέα σοδειά των αγροτικών προϊόντων και τις τιμές τροφίμων που τότε θα προκύψουν.

Πολεμικός συναγερμός για την Κίνα

-Οι γεωπολιτικές συζητήσεις στην Ουάσιγκτον είχαν έναν κοινό παρανομαστή: τον κίνδυνο από την Κίνα. Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι οι Κινέζοι δεν συνεργάζονται, δεν συνεννοούνται για τη διατήρηση της ηρεμίας και της ειρήνης στον Ειρηνικό. Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι έχει συγκεντρώσει την απόλυτη εξουσία στο πρόσωπό του και υλοποιεί -κατά την άποψη των Αμερικανών- τον στόχο της διεύρυνσης της επιρροής της Κίνας σε πολλές περιοχές όπου οι Αμερικανοί θεωρούν ζωτικό τους χώρο. Τα πρόσφατα γεγονότα στην Ταϊβάν θεωρούνται απλώς ένα επεισόδιο σ’ ένα μεγάλο, δυστοπικό, μελλοντικό σήριαλ…

Η Σαουδική Αραβία επενδύει 1 τρισ. δολάρια στον τουρισμό

-Στόχο να καταστεί η Σαουδική Αραβία σε απόλυτο τουριστικό προορισμό για τους εύπορους Ευρωπαίους και Ρώσους ταξιδιώτες έχει βάλει ο Πρίγκιπας Διάδοχος του Θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud. Για τον σκοπό αυτόν η σαουδαραβική κυβέρνηση σχεδιάζει να επενδύσει -κρατηθείτε- ένα τρισεκατομμύριο δολάρια σε τουριστικές υποδομές υψηλού επιπέδου