Η Αργεντινή είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιτηρών σε όλον τον κόσμο.

Τα τελευταία χρόνια υπέφερε όχι από οικονομική δυσπραγία που την έφερε στο χείλος της χρεοκοπίας, αλλά και από μία πρωτοφανή ξηρασία, που με τη σειρά της προκάλεσε σημαντικές δυσχέρειες στην αγροτική παραγωγή, επιδεινώνοντας το οικονομικό πρόβλημα της χώρας.

Τώρα η Αργεντινή επιστρατεύει τη βιοτεχνολογία, για να λύσει το πρόβλημα. Η νέα, γενετικά τροποποιημένη ποικιλία σιτηρών HB4 δεν μπορεί βέβαια να καταπολεμήσει την ξηρασία, μπορεί όμως να κάνει το φυτό πιο ανθεκτικό.

Η βιοχημικός Ρακίλ Καν, από τους πρωτοπόρους της βιοτεχνολογίας στην Αργεντινή, εξηγεί: «Έχουμε τροποποιήσει γενετικά το σιτάρι κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να γίνεται πιο ανθεκτικό. Επιπλέον, του έχουμε εμφυτεύσει ένα γονίδιο ηλιέλαιου, με αποτέλεσμα να προσαρμόζεται καλύτερα στην ξηρασία. Αυτό αποφέρει μεγαλύτερη σοδειά, ακόμη και σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις με λιγότερες βροχοπτώσεις».

Όπλο κατά της επισιτιστικής κρίσης;

Η βιοχημικός από την Αργεντινή έχει αναπτύξει τη νέα ποικιλία από κοινού με την εταιρεία βιοτεχνολογίας Bioceres και την κρατική επιστημονική ομάδα Conicet. O Κλαούντιο Ντουράν, διευθυντικό στέλεχος της Bioceres, υποστηρίζει ότι μία τόσο ανθεκτική ποικιλία σιταριού μπορεί να προσφέρει λύσεις σε εποχές επισιτιστικής κρίσης και δηλώνει ότι στόχος της επιχείρησης είναι να εξάγει τη ποικιλία σε όσο το δυνατόν περισσότερες ξένες αγορές.

«Πρέπει να αξιοποιήσουμε τα ευρήματα της επιστήμης, για να διασφαλίσουμε την επάρκεια σε τρόφιμα», λέει ο ίδιος. «Σήμερα περισσότεροι από 800 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο υποσιτίζονται, ενώ πολλοί άλλοι δεν τρέφονται με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά».

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW