Τουλάχιστον 81 Ρώσοι ολιγάρχες που βρίσκονταν στον κατάλογο των «200 πλουσιότερων Ρώσων» του περιοδικού Forbes, που είχε συνταχθεί πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, συμμετέχουν ανοιχτά στον εφοδιασμό του στρατού της Ρωσίας, σύμφωνα με την έρευνα.

Η έρευνα, με τίτλο «Τα σκυλιά του πολέμου», πραγματοποιήθηκε από τον ιστότοπο ερευνητικής δημοσιογραφίας Project και αναφέρεται στον ρόλο που παίζουν οι Ρώσοι ολιγάρχες σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Ποιον ρόλο παίζουν οι Ρώσοι ολιγάρχες στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας; Οι ίδιοι θα ήθελαν να πείσουν τους γύρω τους ότι δεν έχουν καμία σχέση με τον πόλεμο, για αυτό είτε εδώ και ενάμιση χρόνο τηρούν νεκρική σιγή, είτε προσπαθούν να αμφισβητήσουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εναντίον τους, δίνοντας νεφελώδεις συνεντεύξεις και διαμαρτυρόμενοι για τη ζωή τους.

Ωστόσο, στην πραγματικότητα οι πιο πλούσιοι Ρώσοι, όπως έδειξε η έρευνα του Project, έλαβαν δισεκατομμύρια δολάρια για συμβόλαια με το υπουργείο Άμυνας, παράγοντας μεταξύ άλλων είδη όπλων, με τα οποία σκοτώνουν αμάχους στις ουκρανικές πόλεις. Αλλά παρότι το γνωρίζουν, συνεχίζουν να σιωπούν».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το συνολικό ποσό των ανοικτών συμβάσεων που σύναψαν οι επιχειρηματίες με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας για ολόκληρη την περίοδο της στρατιωτικής σύγκρουσης με την Ουκρανία -από το 2014 έως το 2023- φθάνει τα 220 δισ. ρούβλια.

Ογδόντα (80) από αυτούς τους ολιγάρχες, γράφει το Project, βρίσκονται τώρα υπό καθεστώς κυρώσεων. Ωστόσο, μόνο 14 από αυτούς έχουν υποστεί περιορισμούς σε όλες τις συμμαχικές χώρες του Κιέβου, ενώ 34 επιχειρηματίες μόνο στην Ουκρανία. Όπως τονίζουν οι ερευνητές δημοσιογράφοι, μόνο ένας ολιγάρχης έχει μιλήσει κατά της πολιτικής του Κρεμλίνου μετά την έναρξη του πολέμου -ο ιδρυτής της Tinkoff Bank, Όλεγκ Τινκόφ.

Ενώ ζούσε στη Ρωσία, ο Όλεγκ Τινκόφ είχε δηλώσει την υποστήριξή του στον Βλαντίμιρ Πούτιν, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι θα ήθελε να τον δει ως κυβερνήτη και αυτοκράτορα για μια ζωή. Τον Οκτώβριο 2022, ο Όλεγκ Τινκόφ ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τη ρωσική υπηκοότητα, επειδή «δεν θέλει να συνδεθεί με τον φασισμό του Πούτιν». Πριν από μία εβδομάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο ήρε τις κυρώσεις σε βάρος του επιχειρηματία.

Σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι ολιγάρχες που χρηματοδοτούν με τον ένα ή τον άλλον τρόπο τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, «τηρούν σιγή ιχθύος για σχεδόν ενάμιση χρόνο πολέμου».

Όπως αναφέρουν οι δημοσιογράφοι στην έρευνά τους, «ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις πάρα πολλών σιωπηλών ολιγαρχών προμήθευαν και συνεχίζουν να προμηθεύουν το ρωσικό αμυντικό βιομηχανικό σύμπλεγμα με έναν τεράστιο αριθμό αγαθών και υπηρεσιών, όπως εκείνων που απαιτούνται άμεσα για τη δημιουργία πυραύλων, βομβών και σφαιρών που σκοτώνουν Ουκρανούς πολίτες».

Διαβάστε ακόμη

EY: Γιατί κατέβασαν ταχύτητα οι δημόσιες εγγραφές σε διεθνές επίπεδο το 2023

Eurobank: Αύξηση 56,2% στα καθαρά έσοδα από τόκους στο 6μηνο

Capital Gas: Ιστορικό ορόσημο για τη διεθνή ναυτιλία η υπογραφή ναυπήγησης των πρώτων LCO2 Carriers

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ