Διεθνή

Έρευνα: Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια mRNA απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα

  • newsroom


Στις ΗΠΑ η μετάλλαξη Δέλτα ευθύνεται πλέον για το 98% των κρουσμάτων

Μειωση στην αποτελεσματικότητα που παρουσιάζουν τα εμβόλια των Pfizer και Moderna κατά του κορωνοϊού παρατηρήθηκε από τότε που η μετάλλαξη Δέλτα άρχισε να εξαπλώνεται στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα οι υγειονομικές αρχές της χώρας, έπειτα από έρευνα διαπιστώθηκε ότι η αποτελεσματικότητα έχει μειωθεί από το 91% στο 66%.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε έξι πολιτείες των ΗΠΑ και συμμετείχαν χιλιάδες εργαζόμενοι σε νοσοκομεία και στον τομέα της υγείας γενικότερα, οι οποίοι κάθε εβδομάδα έκαναν εξετάσεις για συμπτωματικές και ασυμπτωματικές νόσους και λοιμώξεις.

Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες είχαν εμβολιαστεί με εμβόλια Pfizer ή Moderna, καθώς στόχος της έρευνας ήταν να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε πραγματικές συνθήκες.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία που δημοσίευσαν τα CDC, από τον Δεκέμβριο 2020 μέχρι τον Απρίλιο 2021 η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έφτανε το 91%, ωστόσο έπεσε στο 61% όταν η μετάλλαξη Δέλτα ήταν πλέον υπεύθυνη για το 50% των κρουσμάτων στις ΗΠΑ.

Στα αποτελέσματα της έρευνας επισημαίνεται ακόμη ότι η μείωση μπορεί να προκαλείται εν μέρει και από την πάροδο του χρόνου, μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού. Εξάλλου, στις ΗΠΑ η μετάλλαξη Δέλτα ευθύνεται πλέον για το 98% των κρουσμάτων

Διαβάστε ακόμη

Ρύθμιση οφειλών – 2η ευκαιρία – Πτωχευτικός: Τα 15 βήματα για να λάβετε βεβαίωση ευάλωτου δανειολήπτη

Λινού: Διπλή μάσκα για όλους και παντού – Τα μέτρα χρειάζονται διευκρινίσεις (vid)

Αφγανιστάν: Τεράστια τα κέρδη των Ταλιμπάν από το όπιο