Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Μαρία Κρούτικοφ του Ινστιτούτου Πληροφορικής της Υγείας του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet Health Longevity”, ανέλυσαν στοιχεία για 682 φιλοξενούμενους (με μέση ηλικία 86 ετών) και 1.429 εργαζόμενους σε 100 μονάδες φροντίδας στην Αγγλία, εκ των οποίων περίπου το ένα τρίτο είχαν μολυνθεί με κορωνοϊόόπως έδειξαν τα τεστ αντισωμάτων.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα

Μετά από διάστημα τουλάχιστον 90 ημερών από την αρχική λοίμωξη, οι συμμετέχοντες υποβάλλονταν σε περιοδικά μοριακά τεστ: ένα την εβδομάδα οι εργαζόμενοι και ένα το μήνα οι φιλοξενούμενοι ηλικιωμένοι.

Ο αριθμός επαναλοίμωξης ήταν πολύ μικρός, μόνο σε τέσσερις φιλοξενούμενους και δέκα από το προσωπικό.

Αντίθετα, μεταξύ όσων δεν είχαν αρχικά ποτέ μολυνθεί από τον κορωνοϊό, τα θετικά μοριακά τεστ ήταν πολύ περισσότερα στην πορεία (93 φιλοξενούμενοι και 111 εργαζόμενοι).

Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι οι φιλοξενούμενοι με προηγούμενη λοίμωξη covid-19 είχαν 85% μικρότερη πιθανότητα να μολυνθούν εκ νέου μέσα στο επόμενο δεκάμηνο, σε σχέση με όσους δεν είχαν ποτέ μολυνθεί, ενώ για τους εργαζόμενους με παρελθούσα λοίμωξη η μείωση του κινδύνου ήταν 60%.

«Είναι πραγματικά καλό νέο ότι η φυσική λοίμωξη προστατεύει έναντι μιας επαναλοίμωξης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο κίνδυνος δεύτερης μόλυνσης φαίνεται να είναι πολύ χαμηλός. Είναι επίσης καθησυχαστικό ότι μια προηγούμενη λοίμωξη Covid-19 παρέχει υψηλό επίπεδο προστασίας στους φιλοξενούμενους σε μονάδες φροντίδας, δεδομένων των ανησυχιών του παρελθόντος ότι αυτά τα άτομα με προχωρημένη ηλικία έχουν λιγότερο ισχυρή ανοσιακή απόκριση», δήλωσε η δρ Κρούτικοφ.

Διαβάστε ακόμη:

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 2,3% η ύφεση στο 1o τρίμηνο – Αντεξε η οικονομία

Εργασιακό νομοσχέδιο: Πώς θα λειτουργεί η ψηφιακή κάρτα – Ολες οι αλλαγές

Αδέρφια εκατομμυριούχοι σε μια νύχτα: Πόνταραν $8.000 σε νέο κρυπτονόμισμα κι έβγαλαν $9 εκατ.