Στον απόηχο της κρίσης χρέους της Evergrande, όλες οι ενδείξεις συντείνουν στο ότι οι αναταράξεις εξαπλώνονται στην αγορά ακινήτων της Κίνας, αφού κι άλλη εγχώρια εταιρεία του κλάδου δεν μπόρεσε να προχωρήσει σε πληρωμή τόκων ομολόγου, ως όφειλε να κάνει, σήμερα Τρίτη.

Οι οίκοι αξιολόγησης υποβάθμισαν τις κινεζικές εταιρείες Fantasia Holdings και Sinic Holdings λόγω του ρίσκου που υπάρχει αναφορικά με την κατάσταση των ταμειακών τους ροών.
Η Fantasia αθέτησε την πληρωμή ομολόγου που έληγε τη Δευτέρα, ύψους 100 εκατ. δολ, όπως αναφέρει ενημερωτικό σημείωμα στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

Η μετοχή της εταιρείας σταμάτησε να διαπραγματεύεται από τις 9 Σεπτεμβρίου μέχρι νεοτέρας. Η συγκεκριμένη μετοχή έχει κάνει βουτιά σχεδόν 60% από την αρχή του έτους, όπως μεταδίδει το CNBC.

Φόβοι για ντόμινο μετά την Evergrande

Το πλήγμα από την Fantasia ωστόσο, είναι μικρό εν συγκρίσει με εκείνο από την Evergrande, η οποία είναι η εταιρεία ακινήτων με τα μεγαλύτερα χρέη και οφειλές ύψους άνω των 300 δισ. δολ., ενώ οι οφειλές της Fantasia ανέρχονται σε 12,8 δισ. δολ.

Ο οίκος Fitch υποβάθμισε την Fantasia στην κατηγορία “CCC-” από “B”, αναφέροντας ότι η κατάσταση των ταμειακών ροών μπορεί να είναι ακόμα πιο δύσκολη από ό,τι προβλεπόταν αρχικά. Η κατηγορία “CCC” σημαίνει «ουσιαστικός πιστωτικός κίνδυνος» με «πραγματική πιθανότητα χρεοκοπίας.

Η Evergrande-   η 2η μεγαλύτερη εταιρεία ακινήτων στην Κίνα αναφορικά με τις πωλήσεις-έχει προειδοποιήσει δύο φορές ότι θα μπορούσε να χρεοκοπήσει, προκαλώντας ανησυχίες στους επενδυτές. Αθέτησε τις πληρωμές τόκων για δύο δολαριακά ομόλογακαι προσπαθεί να συγκεντρώσει μετρητά για να πληρώσει προμηθευτές και επενδυτές.

Άλλες εταιρείες του κλάδου προσπαθούν επίσης να βρουν μετρητά.

Η Guangzhou R&F είναι επίσης στο ραντάρ των επενδυτών. Τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε ότι συγκέντρωσε έως και 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια με δανεισμό από μεγάλους μετόχους και πουλώντας μια θυγατρική, σύμφωνα με το Reuters.

Διαβάστε ακόμη:

Σχέδιο για επίδομα «μεσαίας τάξης» με εισοδήματα πάνω και… από €30.000

Ρεύμα: Πώς θα μειωθούν οι λογαριασμοί από τις νησιωτικές διασυνδέσεις

Σύνοδος Κορυφής στη Σλοβενία: Η συμφωνία AUKUS στην ατζέντα των Ευρωπαίων ηγετών