Ο κλάδος της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech) μεταβαίνει σε μια νέα κανονικότητα – με ορισμένα στελέχη του κλάδου και επενδυτές να πιστεύουν ότι ο τομέας έχει φτάσει στον «πάτο».

Στελέχη και επενδυτές στην εκδήλωση Money20/20 στο Άμστερνταμ την περασμένη εβδομάδα δήλωσαν στο CNBC ότι οι αποτιμήσεις έχουν καταγράψει διόρθωση από τα μη βιώσιμα υψηλά επίπεδα της ακμής του κλάδου το 2020 και το 2021.

Η Ιάνα Ντιμιτρόβα, διευθύνουσα σύμβουλος της ενσωματωμένης χρηματοοικονομικής startup OpenPayd, δήλωσε σε συνέντευξη ότι η αγορά έχει «αναδιαμορφωθεί».

Η ενσωματωμένη χρηματοοικονομική αναφέρεται στην τάση των εταιρειών τεχνολογίας να πωλούν λογισμικό χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε άλλες εταιρείες – ακόμη και αν οι εταιρείες αυτές δεν προσφέρουν οι ίδιες χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Πολλές από τις πιο παραγωγικές συνομιλίες, σύμφωνα με ορισμένους συμμετέχοντες, έγιναν στο περιθώριο του Money 20/20 – σε μπαρ, εστιατόρια και ακόμη και σε πάρτι που διοργανώθηκαν στο Άμστερνταμ μετά το πέρας της εκδήλωσης στο χώρο της έκθεσης.

Μειωμένη χρηματοδότηση

Το 2021, η παγκόσμια χρηματοδότηση στις fintech έφτασε στο ιστορικό μέγιστο των 238,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την KPMG. Εταιρείες όπως η Block, η Affirm, η Klarna και η Revolut είχαν αγγίξει υψηλές αποτιμήσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Παρά ταύτα, μέχρι το 2022, τα επίπεδα των επενδύσεων υποχώρησαν απότομα και οι fintechs παγκοσμίως συγκέντρωσαν μόλις 164,1 δισ. δολάρια. Το 2023, η χρηματοδότηση υποχώρησε ακόμη περισσότερο στα 113,7 δισ. δολάρια, σε χαμηλό πενταετίας.

Ο αντίκτυπος των υψηλότερων επιτοκίων σημαίνει ότι, ακόμη και για τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες, η χρηματοδότηση είναι είτε δυσεύρετη, είτε περιορισμένη.

Η Nium, ο «μονόκερος» πληρωμών της Σιγκαπούρης, ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη ότι η αποτίμησή της έπεσε στα 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια, μετά από ένα νέο γύρο χρηματοδότησης ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Ντιμιτρόβα της OpenPayd δήλωσε ότι προς το παρόν δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να αξιοποιήσει εξωτερικούς επενδυτές για τη συγκέντρωση κεφαλαίων.

Κρυπτονομίσματα

Η αγορά crypto επανήλθε στο προσκήνιο. Στο χώρο της εκδήλωσης υπήρχαν διάσπαρτα περίπτερα από ορισμένους από τους σημαντικότερους παίκτες του κλάδου. Η Ripple, η Fireblocks, η Token8 και η BVNK, μια εταιρεία πληρωμών με επίκεντρο τα κρυπτονομίσματα, είχαν όλες αξιόλογη παρουσία.

Η CoinW, ένα ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων που υποστηρίζεται από τον Ιταλό αστέρα του ποδοσφαίρου Αντρέα Πίρλο, είχε αγοράσει μεγάλη διαφήμιση που περνούσε μέσα από μια γέφυρα που συνέδεε δύο από τις κύριες αίθουσες του συνεδρίου.

Τα στελέχη των fintech και οι επενδυτές με τους οποίους μίλησε το CNBC δήλωσαν ότι επιτέλους βλέπουν μια πραγματική δυνατότητα χρήσης των κρυπτονομισμάτων μετά από πολλά χρόνια αφότου οι υποστηρικτές τους τα διατυμπάνιζαν ως το μέλλον της οικονομίας.

Τεχνητή νοημοσύνη

Παρά τις τεράστιες υποσχέσεις της τεχνητής νοημοσύνης σχετικά με την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα χρήματά μας, «δεν υπάρχει νέα τεχνητή νοημοσύνη για τη διακίνηση χρημάτων», σύμφωνα με τον Τζέιμς Μπλακ, εταίρο στην εταιρεία VC IVP. Με άλλα λόγια, η τεχνητή νοημοσύνη δεν αλλάζει την υποδομή πίσω από τις πληρωμές.

Ωστόσο, τα stablecoins, τα tokens που αντιστοιχούν στην αξία των πραγματικών περιουσιακών στοιχείων, όπως το δολάριο ΗΠΑ, αλλάζουν το παιχνίδι, σύμφωνα με τον ίδιο.

Η ClearBank, νεοφυής εταιρεία ενσωματωμένης χρηματοδότησης του Ηνωμένου Βασιλείου, προετοιμάζεται για την κυκλοφορία ενός stablecoin που υποστηρίζεται από τη βρετανική λίρα και το οποίο αναμένεται να λάβει σύντομα προσωρινό «πράσινο φως» από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Διαβάστε ακόμη