Νέα φορολογικά μέτρα, αλλά και χρονικούς περιορισμούς στη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων εξετάζει η κυβέρνηση, με τις αποφάσεις να λαμβάνονται το ερχόμενο φθινόπωρο και σε κάθε περίπτωση να εφαρμόζονται μετά από μια μεταβατική περίοδο προσαρμογής. Το πλαίσιο αυτό περιέγραψε ο επικεφαλής στο οικονομικό γραφείο της γενικής γραμματείας πρωθυπουργού, κ. Αλέξης Πατέλης, μιλώντας χθες στο 1ο Διεθνές Συνέδριο του ΤΜΕΔΕ.

Συγκεκριμένα ο κ. Πατελης προανήγγειλε νέες αλλαγές στο καθεστώς των βραχυχρόνιων μισθώσεων, τύπου Airbnb, μετά το καλοκαίρι, με παρεμβάσεις στα χρονικά όρια και τη φορολόγηση, διαβεβαιώνοντας ότι «σίγουρα θα πρέπει να υπάρχει περίοδος προσαρμογής» για την εφαρμογή των όποιων αλλαγών.

Από τις τοποθετήσεις του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν ήδη γνωστό ότι εξετάζονται νέοι περιορισμοί στις μισθώσεις. Χθες, ο κ. ο κύριος Πατέλης αποκάλυψε δύο νέα στοιχεία: Πρώτον, ότι τα μέτρα θα έχουν και φορολογικό χαρακτήρα και δεύτερον, ότι θα αγγίζουν το ευαίσθητο θέμα τού πόσες μέρες θα μπορεί κάποιος να νοικιάσει το σπίτι του μέσα από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Αυτό όμως που επίσης ξεκαθάρισε για πρώτη φορά, είναι ότι τα μέτρα δεν θα έχουν άμεση εφαρμογή, αλλά θα υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής για τους  ιδιοκτήτες, όπως δηλαδή έγινε και το πρόγραμμα Golden Visa, όπου δόθηκε μεταβατική περίοδος, έως το τέλος Αυγούστου, για την αλλαγή  στα όρια αγοράς ακινήτων. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα νέα μέτρα δεν θα στοχεύουν στους ιδιοκτήτες με ένα ή δύο ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση, αλλά σε έχουν κάνει επάγγελμα το Airbnb, διαθέτοντας πολλά ακίνητα.

Αρχικά, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μαζί με την ΑΑΔΕ, θα εξετάσουν την εφαρμογή των μέτρων που ισχύουν από εφέτος. Δηλαδή -αν όντως άνοιξαν βιβλία στην εφορία οι επαγγελματίες ιδιοκτήτες με πάνω από δυο Airbnb στο ΑΦΜ τους, αν πληρώνουν τους νους φόρους και τα τέλη κλπ. Στη συνεχεία, θα αξιολογηθεί το αποτέλεσμα της τουριστικής σεζόν, ενώ για τις τελικές αποφάσεις θα ληφθούν υπόψη η γεωγραφική διάσταση, το οικιστικό πρόβλημα της κάθε περιοχής και το κατά πόσο οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν επηρεάσει αρνητικά την εύρεση κατοικίας για μακροχρόνια μίσθωση.

Κάποιες πληροφορίες, που προέρχονται κυρίως από τον ξενοδοχειακό κλάδο, μιλούν για ενεργοποίηση μια «παγωμένης» νομοθετικής διάταξης, που προβλέπει χρονικούς περιορισμούς στη λειτουργία των AirBnB σε 60 έως 90 ημέρες τον χρόνο.  Κάποιοι άλλοι  φορείς, όπως οι δήμοι, ζητούν να ελέγχουν αυτοί τον αριθμό των αδειοδοτήσεων, κάτι που αρνείται -για την ώρα- η κυβέρνηση. Το μόνο που φαίνεται να εξετάζεται είναι το να υπάρξουν μεγαλύτερες πιέσεις για όσους έχουν πολλά ακίνητα στις πλατφόρμες, και σε κάθε περίπτωση να μην θίγουν τα εισοδήματα από μία ή δύο βραχυχρόνιες μισθώσεις, ειδικά στις περιπτώσεις όπου μια οικογένεια ζει κυρίως από αυτό το έσοδο.

Διαβάστε ακόμη

Η «συμμαχία» Μέμου – Γεράρδου στη hoper και το στοίχημα του Ωνάση

Αλλαγές σε ΔΕΚΟ και Υπερταμείο: Επενδυτικό fund και «μικρές ΔΕΗ παντού»

Viva Wallet: Μία δικαστική απόφαση, διαφορετικές ερμηνείες – Οι επόμενες κινήσεις Καρώνη και JP Morgan

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ