Ο οίκος αξιολόγησης Fitch μεταθέσει τις προσδοκίες του για μείωση του επιτοκίου της Κίνας για το επόμενο έτος, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατηρεί τα επιτόκια της σε υψηλά επίπεδα.

Η Fitch προβλέπει τώρα ότι η Κίνα θα διατηρήσει αμετάβλητο το ετήσιο μεσοπρόθεσμο δανεισμό της (MLF) φέτος στο 2,5% και θα το μειώσει στο 2,25% το επόμενο έτος. Τον Μάρτιο, ο οίκος αξιολόγησης είχε προβλέψει μια μείωση για το 2024.

«Υπάρχουν δύο παράγοντες πίσω από αυτό. Πρώτον, από την εξωτερική πλευρά, οι ανησυχίες γύρω από τη συναλλαγματική ισοτιμία έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, λόγω των μεταβαλλόμενων προσδοκιών για τη Fed, συγκρατούν τη [Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας]», δήλωσε ο Τζέρεμι Ζουκ, επικεφαλής του τμήματος κρατικών αξιολογήσεων της Fitch Ratings στην Ασία και τον Ειρηνικό, κατά τη διάρκεια παρουσίασης την Τετάρτη.

Το επόμενο έτος, «καθώς η Fed αρχίζει να μειώνει τα επιτόκια πολιτικής, πιστεύουμε ότι αυτό θα πρέπει να δώσει λίγο περισσότερο χώρο στην PBOC να ελιχθεί», είπε. Ο Ζουκ αναμένει ότι το Πεκίνο θα κάνει μεγαλύτερη χρήση της δημοσιονομικής πολιτικής φέτος, σύμφωνα με το CNBC.

Η Fed διατήρησε την περασμένη εβδομάδα σταθερό το βασικό της επιτόκιο και υπέδειξε μόνο μία μείωση μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις προσδοκίες των επενδυτών που κατευθύνονται προς το 2024 ότι η Fed θα χαλαρώσει σύντομα τη νομισματική πολιτική μετά την επιθετική αύξηση των επιτοκίων.

Η αυστηρότερη πολιτική της Fed διατήρησε το αμερικανικό δολάριο ισχυρό έναντι του κινεζικού γουάν, το οποίο βρίσκεται κοντά στο να αγγίξει εκ νέου τα χαμηλά επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά το 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία της Wind Information. Ένα ασθενέστερο κινεζικό νόμισμα αυξάνει την πίεση των εκροών κεφαλαίων.

«Επίσης, φαίνεται να υπάρχουν ανησυχίες γύρω από τα καθαρά περιθώρια επιτοκίου των τραπεζών που είναι αρκετά χαμηλά, και αυτό θέτει επίσης προκλήσεις για την PBOC», δήλωσε ο Ζουκ. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (NIM) είναι ένα μέτρο της κερδοφορίας των τραπεζών, καθώς υπολογίζει τη διαφορά μεταξύ των τόκων που λαμβάνει το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα από τους δανειολήπτες και του ποσού που πρέπει να καταβάλει για τις καταθέσεις.

Η τελευταία φορά που η Κίνα μείωσε το μονοετές MLF ήταν τον Αύγουστο του 2023, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στα οποία αποκτήθηκε πρόσβαση μέσω της Wind Information.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας καθορίζει το MLF κάθε μήνα και το χρησιμοποιεί για να καθοδηγήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού αναφοράς (LPR), το οποίο αποτελεί το κύριο σημείο αναφοράς για τα επιτόκια δανεισμού των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Ο διοικητής της PBOC Pan Gongsheng δήλωσε σε ομιλία του νωρίτερα την Τετάρτη ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει “υποστηρικτική” και σημείωσε ότι η συναλλαγματική ισοτιμία του γουάν «παρέμεινε βασικά σταθερή υπό περίπλοκες συνθήκες», σύμφωνα με τη μετάφραση του κινεζικού κειμένου από το CNBC.

Σημείωσε ότι οι μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες έχουν επανειλημμένα αναβάλει την αλλαγή της νομισματικής τους πολιτικής και ότι «η διαφορά των επιτοκίων μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ παραμένει σε σχετικά υψηλό επίπεδο».

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης από υπ. Ανάπτυξης: Σκοπός η μείωση των τιμών στο ράφι – Παράταση των μέτρων κατά της ακρίβειας για 6 μήνες

Αντληση 200 εκατ. ευρώ από επανέκδοση 10ετούς ομολόγου – Στο 3,56% το επιτόκιο

Χατζηδάκης: Μείωση φόρων σε συνάρτηση με την πάταξη της φοροδιαφυγής

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ