Αυτές τις μέρες, το χιονισμένο θέρετρο Νταβός της Ελβετίας, έχει μετατραπεί πάλι σε φρούριο. Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, καθώς λαμβάνονται δακτυλικά αποτυπώματα ακόμα και από τους κατοίκους, εκεί διεξάγεται από χθες, ως και τις 20 Ιανουαρίου το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Όμως, αυτό το WEF είναι ίσως το πιο “μουντό”, το πιο καταθλιπτικό, το πιο κατατονικό των τελευταίων ετών.

“Φτωχό”, είναι η λέξη που ίσως το χαρακτηρίζει καλύτερα. Και είναι αυτή που εξηγεί το γεγονός ότι εκ των ηγετών των G7, το “παρών” δίνει μόνο ένας: Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Όχι ότι λείπουν οι προσωπικότητες: Από τους 51 επικεφαλής κρατών, 56 υπουργούς Οικονομικών, 19 διοικητές κεντρικών τραπεζών, 30 υπουργών Εμπορίου και 35 υπουργών Εξωτερικών, ξεχωρίζουν βασιλείς, όπως του Βελγίου και της Ολλανδίας, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κλίμα, Τζον Κέρι, ο διοικητής της Λαϊκής (κεντρικής) Τράπεζας της Κίνας, Γι Γκάνγκ.

Ρωσική συμμετοχή δεν υπάρχει, καθώς το WEF πάγωσε τις σχέσεις του με τον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο της χώρας μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Και από την ΕΕ, οι συμμετέχοντες ηγέτες κρατών, είναι μετρημένοι στα δάχτυλα. Εκτός του Όλαφ Σόλτς, στο Φόρουμ συμμετέχουν ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, o πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρόο, η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μαρίν, ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης. Παρών θα είναι και ο ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναμένεται να φτάσει στο Νταβός την Πέμπτη -πλαισιωμένος από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα- και να έχει σειρά συναντήσεων με πολιτικούς και επιχειρηματικο-οικονομικούς παράγοντες, επικεντρωμένες στην τόνωση των επενδύσεων στη χώρα μας.

Η 53η συνάντηση της ελίτ της παγκόσμιας οικονομίας γίνεται υπό της σκιά μιας από τις πιο απότομες οικονομικές επιβραδύνσεις του αιώνα, του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, του disruption στην εφοδιαστική αλυσίδα -με αποτέλεσμα ελλείψεις σε φάρμακα, για παράδειγμα-, της κλιματικής αλλαγής, της υφέρπουσας υγειονομικής και της εν εξελίξει ενεργειακής κρίσης. Όχι τυχαία, συμφωνώντας με τη διατύπωση της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ότι “φέτος θα είναι μια δύσκολη χρονιά”, καθώς το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται να χτυπηθεί από ύφεση, το Φόρουμ άνοιξε με έρευνα στην πλειοψηφία των οικονομολόγων να απαντούν ότι αναμένουν ύφεση φέτος.

Και, παρά το γεγονός ότι το θέμα του φετινού Φόρουμ είναι «Συνεργασία σε έναν κατακερματισμένο κόσμο», φαίνεται πως πρέπει να δοθεί μεγάλη… μάχη για να στραφεί η προσοχή των συμμετεχόντων μακριά από τον τρέχοντα υψηλό πληθωρισμό και την κρίση. Και, κατά πολλούς αναλυτές, μια μεγάλη μερίδα ηγετών απέφυγε να πάει στο Φόρουμ για να αποφύγει τις άβολες απαντήσεις. Αυτές για το περιβάλλον υψηλού κατακερματισμού, την έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων και την πτώση του βιωτικού επιπέδου για τους πιο ευάλωτους. Και να επικριθεί για ένα ενδεχομένως πολυτελές lifestyle και υποκρισία. Είναι άλλωστε, “ζεστές” οι επικρίσεις για μερικά από τα μέλη του Φόρουμ, όπως για παράδειγμα ότι ταξιδεύουν με ιδιωτικά τζετ για να συζητήσουν την κλιματική αλλαγή.

Άλλωστε, πολλοί ηγέτες έχουν να ασχοληθούν με τα δικά τους, σοβαρά (πολύ σοβαρά) προβλήματα. Δεν είναι τυχαίο, για παράδειγμα, ότι η τουρκική αποστολή αποτελείται από τον… εξής έναν: Τον πρόεδρο του κόμματος “Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη” (DEVA), Αλί Μπαμπατζάν, καθώς το κυβερνητικό επιτελείο της χώρας καλείται να διαχειριστεί τον θηριώδη πληθωρισμό, την τρομακτική φτωχοποίηση του πληθυσμού και τις γεωπολιτικές και διπλωματικές εντάσεις. Ούτε ότι εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου απάντησε ότι ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ δε θα παραβρεθεί καθώς παραμένει “συγκεντρωμένος στην εργασία του να υπηρετήσει τις προτεραιότητες του βρετανικού λαού”.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια της γενικής διευθύντριας του WEF, Σαάντια Ζαχίντι: «Οι ηγέτες πρέπει να κοιτάξουν πέρα από τις σημερινές κρίσεις για να επενδύσουν στην καινοτομία στα τρόφιμα και την ενέργεια, στην εκπαίδευση και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και σε αγορές με υψηλές δυνατότητες δημιουργίας θέσεων εργασίας του αύριο. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».

Στο Φόρουμ λοιπόν, παραβρίσκονται -αναφέρουν οι αναλυτές- κατά κύριο λόγο οι ηγέτες οι οποίοι έχουν κάτι “να βγάλουν” από αυτό. Η ελληνική περίπτωση είναι ίσως μια από τις χαρακτηριστικότερες. Η Ελλάδα έχει μόλις υποδεχθεί την επένδυση της Google, η οποία, κατά παραδοχή των ανθρώπων του τεχνολογικού κολοσσού, αποφασίστηκε μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Google Ευρώπης, Μ. Ανατολής και Αφρικής (EMEA) Ματ Μπρίτιν.

Ή της Microsoft, o πρόεδρος της οποίας, Μπραντ Σμιθ, είχε πει το 2020 μετά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ήταν «η πιο σημαντική από τις 45» που είχε κάνει και πέρυσι ότι «πάντα βγαίνουν ιδέες» από τις συζητήσεις μαζί του. Και φέτος, μεταξύ των πολλών συναντήσεων, ξεχωρίζει αυτή του πρωθυπουργού με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Intel, Πατ Γκέλσινγκερ. Εκεί, στο Νταβός, αναμένεται να οριστικοποιηθεί το deal για την επένδυση του αμερικανικού πολυεθνικού κολοσσού στη χώρα μας…

Διαβάστε ακόμη:

Είναι γεγονός: Έρχεται το πρώτο σφυρί σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου (pic)

Γιατί οι γαλαζοαίματοι, οι μαφιόζοι, οι ράπερς και οι… νάρκισσοι φορούν δαχτυλίδι στο μικρό δάχτυλο

Εντυπωσιακή ζήτηση για το 10ετές ομόλογο – 3,5 δισ. άντλησε το δημόσιο, στο 4,35% το επιτόκιο (upd)