Οι επικεφαλής επιχειρήσεων έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι βρισκόμαστε ενώπιον των πιο απαισιόδοξων προοπτικών των τελευταίων 12 ετών, για την παγκόσμια οικονομία.

Συγκεκριμένα, το 73% των CEOs που συμμετείχαν σε μια νέα έρευνα της PwC, πιστεύουν ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί το επόμενο έτος.

Ωστόσο δεν πρόκειται για μια επανάληψη του οικονομικού κραχ του 2008 και του 2009, ανέφερε μιλώντας στο CNBC ο πρόεδρος της PwC, Μπομπ Μόριτζ από το Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός στην Ελβετία.

«Η διαφορά είναι ότι τότε κανείς δεν έβλεπε να έρχεται η οικονομική κρίση και κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει πόσο θα κρατούσε», ανέφερε για να προσθέσει ότι σήμερα οι CEOs «είναι πολύ πιο σίγουροι για την ικανότητά τους να διαχειριστούν μια τέτοια κατάσταση».

Η μεγαλύτερη ανησυχία για τους CEOs είναι η παγκόσμια οικονομία και είναι βέβαιοι ότι το διεθνές κλίμα σημείωσε μεγάλη επιδείνωση πέρυσι.

Στο Ηνωμένο βασίλειο, για παράδειγμα, μόνο το 21% των CEOs περιμένουν ότι η παγκόσμια οικονομία θα βελτιωθεί το επόμενο 12μηνο από 82% στην αντίστοιχη περσινή έρευνα της PwC.

Στην 26η ετήσια έρευνα της PwC συμμετείχαν 4.410 CEOs από 105 χώρες και έδειξε ότι περίπου το 40% πιστεύουν ότι η επιχείρησή τους δεν θα είναι οικονομικά βιώσιμη μέσα σε μια δεκαετία με τις τρέχουσες συνθήκες.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο συγκεκριμένα, το 22% των CEOs πιστεύουν ότι οι επιχειρήσεις τους δεν θα είναι οικονομικά βιώσιμες παρά μόνο με σημαντικές αλλαγές.

«Πρόκειται για έναν συνδυασμό θεμάτων, όλα εκ των οποίων είναι σε γνώση των CEOs. Δεν είναι κάτι καινούργιο γι’ αυτούς», ανέφερε ο Μόριτζ στο CNBC.

Κι ενώ πολλοί εργοδότες θα κοιτάξουν να μειώσουν κόστη καθώς επιβραδύνει η παγκόσμια οικονομία, το 60% των CEOs που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι δεν θα μειώσουν τον αριθμό των εργαζομένων τους.

«Η δύναμη που σχετίζεται με την κινητικότητα των εργοδοτών έχει επιστρέψει στους εργοδότες σε μια επιβραδυνόμενη οικονομία; Σε αυτούς που έχουν δεξιότητες; Η απάντηση είναι όχι», είπε ο Μόριτζ, τονίζοντας ότι οι εργοδότες θα πρέπει να εξοικονομήσουν κόστος ώστε να μπορούν να παρέχουν καλούς μισθούς, παροχές και αναβάθμιση δεξιοτήτων στους εργαζομένους.

Πρόεδρος EY: Η οικονομία θα περάσει δύσκολες στιγμές, αλλά οι CEOs τα πάνε καλά

Ο πρόεδρος της ανταγωνιστικής εταιρείας συμβούλων Big Four EY, Καρμίν ντι Σίμπιο, είπε ότι αναμένει πως η οικονομία θα περάσει «μερικές δύσκολες στιγμές» τους επόμενους έξι έως εννέα μήνες, ωστόσο μίλησε ευνοϊκά αναφερόμενος στους επικεφαλής των επιχειρήσεων.

«Οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι τα πάνε πολύ καλά», είπε ο Σίμπιο στο CNBC την Τρίτη στο Νταβός.
Το μακροπρόθεσμο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες αυτή τη στιγμή είναι «δημογραφικό», σύμφωνα με τον Ντι Σίμπιο, καθώς οι ΗΠΑ και η Ευρώπη «χρειάζονται περισσότερους εργαζόμενους», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της EY αναφέρθηκε επίσης στις πρόσφατες απολύσεις στον τομέα της τεχνολογίας, αλλά τόνισε ότι ενώ αυτές οι εταιρείες έχουν ανακοινώσει απολύσεις, έχουν προσλάβει πολλά περισσότερα άτομα τα τελευταία δύο χρόνια.

Διαβάστε ακόμη

Δημοσιονομικός χώρος άνω του 1 δισ. ευρώ για παροχές έως τις εκλογές

Οι εστεμμένοι στη «Μεγάλη Βρεταννία» κι ο Αλβέρτος… χώρια, οι νέες δημοσκοπήσεις, το «ήχος και φως» Νο 2, το βαρύ σφυρί στο Ψυχικό και η νέα συμμαχία του Γερμανού

Dominic Schnider (UBS): Χρυσή επενδυτική ευκαιρία τα εμπορεύματα της ανάπτυξης