search icon

Διεθνή

G20: Οι ισχυροί του πλανήτη δεν αποκήρυξαν τον προστατευτισμό

Αν και στο κοινό ανακοινωθέν τους αναφέρεται ότι η οικονομική ανάπτυξη παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, εξαιτίας των εμπορικών και γεωπολιτικών εντάσεων

Η Ομάδα των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη επιβεβαίωσε σαφώς την ανάγκη για μια ελεύθερη, δίκαιη και αμερόληπτη εμπορική πολιτική κατά την διήμερη σύνοδό της στην Οσάκα, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα, όπως ανέφερε στους δημοσιογράφους ο ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε.

«Η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει κινδύνους δυσμενών εξελίξεων καθώς εμμένουν οι εμπορικές εντάσεις» προειδοποίησε ο Άμπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου.

«Οι ηγέτες του G20 συμφώνησαν στην ανάγκη οι χώρες μέλη να ηγηθούν μιας ισχυρής παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, ενώ θα βρίσκονται σε ετοιμότητα για να αναλάβουν περαιτέρω δράση αν χρειαστεί» πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης πως είπε στους προέδρους των ΗΠΑ και της Κίνας ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να δεσμευτούν για εποικοδομητικό διάλογο ώστε να επιλυθούν οι εμπορικές εντάσεις.

ΗΠΑ και Κίνα νωρίτερα συμφώνησαν να ξαναρχίσουν τις εμπορικές συνομιλίες και ότι η Ουάσινγκτον δεν θα επιβάλει νέους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα.

«Το G20 συμφώνησε σε θεμελιώδεις αρχές που θα στηρίζουν ένα ελεύθερο σύστημα εμπορίου , το οποίο θα διασφαλίζει ελεύθερο, δίκαιο και χωρίς διακρίσεις εμπόριο, όπως επίσης ανοιχτές αγορές και δυνατότητα συμμετοχής όλων των κρατών, συμπλήρωσε ο Άμπε.

Στην ουσία, πάντως, οι ηγέτες του G20 απέφυγαν να αποκηρύξουν τον προστατευτισμό στο κοινό ανακοινωθέν τους αν και σε αυτό αναφέρεται ότι η οικονομική ανάπτυξη παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, καθώς οι κίνδυνοι έχουν ενταθεί εξαιτίας των εμπορικών και γεωπολιτικών εντάσεων.

Μηνύματα κατά του προστατευτισμού εξέπεμψε και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ που κάλεσε τις 20 ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη να μειώσουν τους δασμούς.

«Αν και η επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας είναι καλοδεχούμενη, οι δασμοί που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ συγκρατούν την παγκοσμια οικονομία, ενώ τα θέματα που δεν έχουν επιλυθεί δημιουργεί σημαντική αβεβαιότητα για το μέλλον», τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Οι ΗΠΑ γυρνούν την πλάτη στη συμφωνία για το κλίμα

Δεκαεννέα από τις είκοσι χώρες μέλη της Ομάδας των G20  πλην ΗΠΑ, επαναβεβαίωσαν σήμερα από την Οσάκα της Ιαπωνίας την δέσμευσή τους για την «πλήρη εφαρμογή» της συμφωνίας που υπεγράφη το 2015 στο Παρίσι για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Οι υπογράφοντες συμφωνούν επίσης στο τελικό ανακοινωθέν τους ότι είναι «αμετάκλητος» ο χαρακτήρας που έχει η συμφωνία αυτή του Παρισιού για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Η τελική δήλωση της G20 στην Οσάκα όσον αφορά το κλίμα είναι παρόμοια με αυτήν που είχε εκδοθεί κατά το πέρας της περσινής συνόδου της G20, αλλά φέτος εξασφαλίστηκε με δυσκολία λόγω της αντίθεσης της Ουάσινγκτον.

Τις τελευταίες μέρες μάλιστα, διπλωμάτες ανέφεραν την πιθανότητα να αποχωρήσουν κάποιες μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες εξέταζαν το ενδεχόμενο να ευθυγραμμιστούν με την αμερικανική θέση. Ωστόσο και οι 19 χώρες μέλη της G20, πλην ΗΠΑ, «επαναβεβαίωσαν όλες την υποστήριξή τους στην συμφωνία του Παρισιού», είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα η γαλλική προεδρία.

Στο ίδιο πνεύμα και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είχε δηλώσει ότι η G20 θα καταλήξει όσον αφορά το κλίμα σε ένα «κείμενο παρόμοιο» με το περσινό, έπειτα από ιδιαίτερα σκληρές διαπραγματεύσεις.

Η συμφωνία αυτή, με τη μορφή 19+1, επαναβεβαιώνει την υποστήριξη 19 χωρών, μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Γαλλία και η Γερμανία, στην σημαντική συμφωνία που συνήφθη το 2015 στο Παρίσι για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, από την οποία οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν το 2017.

Exit mobile version