Διεθνή

Γερμανία – Τουρκία: Στα πρόθυρα διπλωματικού επεισοδίου για τη Ziraat Bank

  • newsroom


Σύμφωνα με την τουρκική Sözcü, η Ομοσπονδιακή Αρχή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας έχει απορρίψει τέσσερις υποψηφίους γενικούς διευθυντές για την τράπεζα που είχε προτείνει η Τουρκία

Περιορισμό στις δραστηριότητες της Ziraat Bank International στη Γερμανία επέβαλε η Ομοσπονδιακή Αρχή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας (BaFin) της χώρας, καθώς διαπίστωσε αποκλίσεις σε μεγάλα δάνεια, αλλά και στην είσπραξη καταθέσεων.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Sözcü, η τουρκική Ziraat Bank που δραστηριοποιείται στη Γερμανία, με έδρα τη Φρανκφούρτη, διαθέτει κεφάλαιο που υπόκειται σε περιορισμούς καταθέσεων και απαγόρευση δανείων μεγάλης κλίμακας.

Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι η BaFin επιπλέον έχει απορρίψει τέσσερις υποψηφίους γενικούς διευθυντές για την τράπεζα που είχε προτείνει η Τουρκία.

Οι αποκλίσεις εντοπίστηκαν για πρώτη φορά τον Ιούλιο, όταν ανώνυμη πηγή αποκάλυψε στο Reuters ότι υπήρχαν «κάποια ποσοστά που δεν ταιριάζουν με τον ισολογισμό της τράπεζας».

Επίσης, η BaFin έχει ανακοινώσει μια σειρά από σοβαρές ποινές στην Ziraat -χωρίς ωστόσο να την κατονομάσει- γεγονός που θεωρείται το τελευταίο βήμα πριν το κλείσιμο της τράπεζας στη χώρα. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η τράπεζα πιστεύεται ότι είναι η Ziraat, καθώς πρόσφατα δέχτηκε πολύ αυστηρούς ελέγχους.

Σε ό,τι αφορά τις ποινές, αναμένεται να αντιμετωπίσει τα εξής:

  • Απαγόρευση στα δάνεια μεγάλης κλίμακας. Η τράπεζα πλέον δεν θα μπορεί να προσφέρει δάνεια εκατομμυρίων ευρώ, ως αντάλλαγμα για εξασφάλιση στην Τουρκία
  • Απαγόρευση αποδοχής μεγάλων καταθέσεων και προσφοράς επιτοκίων πάνω από την αγοραία αξία
  • Προειδοποίηση για τη διοίκηση και απόρριψη των διευθυντών που επιλέγει η Τουρκία
  • Διαταγή για χρήση του δικού της κεφαλαίου σε κάθε τραπεζική εργασία και αυξημένη ζήτηση εγγυήσεων στις διοικητικές πράξεις

Σύμφωνα πάντα με τη Sözcü, η τράπεζα δέχτηκε υψηλά πρόστιμα λόγω της πίστωσης που έδωσε σε εταιρείες στην Τουρκία μέσω της Ziraat Germany από το 2017. Η πρόσφατη νομοθεσία της Τουρκίας για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων έχει ως αποτέλεσμα την αποστολή χρημάτων άγνωστης προέλευσης τα τελευταία δύο χρόνια, γεγονός που αποτελεί άλλον έναν λόγο για την επιβολή αυστηρών ποινών στην τράπεζα.

Όπως αποκάλυψε ανώνυμη πηγή στην τουρκική εφημερίδα, οι γερμανικές Αρχές αποφάσισαν να μην κλείσουν τη Ziraat, προκειμένου να αποφύγουν διπλωματικό επεισόδιο με την Τουρκία, Ωστόσο, τα μέτρα που ελήφθησαν εναντίον της τράπεζας ισοδυναμούν με απαγόρευση λειτουργίας στον μεγαλύτερο δανειστή της χώρας.

Όμως, όπως αποκαλύφθηκε τον προηγούμενο Μάρτιο από την ίδια εφημερίδα, έρευνα του Εφετείου έδειξε ότι το δάνειο χρημσιποιήθηκε από εταιρεία στις Παρθένες Νήσους.

Επίσης, η τράπεζα κατηγορείται για απάτη, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή στη συνωμοσία για το σχέδιο λαθρεμπόριου χρυσού του Τουρκο-Ιρανού Ρεζά Ζαράμπ, με σκοπό την αποφυγή των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν.

Η Ziraat Bank International έχει περισσότερα από 250 εκατ. ευρώ σε ίδια κεφάλαια, ενώ στη Γερμανία διαθέτει επτά καταστήματα (Βερολίνο, Ντούισμπουργκ, Φρανκφούρτη, Αμβούργο, Αννόβερο, Κολωνία και Μόναχο).

Διαβάστε ακόμη

Οι κροίσοι που τινάζουν την ποδοσφαιρική μπάνκα στον αέρα

Τζον Πόλσον: Γιατί βλέπει «φούσκα» στα κρυπτονομίσματα – «Μείνετε μακριά»

Εστίαση: Πότε καταβάλλεται η επιδότηση