Από τότε που ο Αμερικανός επενδυτής Τζον Πόλσον πόνταρε εναντίον της αγοράς real estate των ΗΠΑ, όλοι τον ρωτούν ποιο θα είναι το επόμενο big trade του.

Μπορεί ο δισεκατομμυριούχος να μην έχει βρει ακόμα κάτι που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί το μεγάλο σορτάρισμα των μέσων της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, ωστόσο ο διορατικός, όπως αποδείχθηκε Πόλσον, διακρίνει και πάλι σημάδια υπερβολικής κερδοσκοπίας στις αγορές, και συγκεκριμένα στην αγορά crypto.

Υπενθυμίζεται ότι ο 65χρονος σήμερα επενδυτής έβγαλε 20 δισ. δολάρια σορτάροντας την αμερικανική αγορά ακινήτων, η οποία μέχρι τότε θεωρείτο ως το πιο σταθερό θεμέλιο της αμερικανικής οικονομίας. Πριν 14 χρόνια ο Πόλσον έφερε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τα CDOs και τα credit-default swaps και σήμερα διαβλέπει κινδύνους στα κρυπτονομίσματα.

Δεν είναι όμως όλες οι προβλέψεις του επιτυχείς. Ο Πόλσον επιμένει –όπως κάνει εδώ και χρόνια- να ποντάρει στον χρυσό, εκτιμώντας ότι η μεγάλη επέκταση της προσφοράς χρήματος θα φέρει τον πληθωρισμό πολύ υψηλότερα από τις προβλέψεις και άρα θα ωφελήσει το πολύτιμο μέταλλο.

Ωστόσο, οι μέχρι στιγμής επενδύσεις του στον χρυσό δεν έχουν καταφέρει να δώσουν στον Πόλσον το επόμενο «μεγάλο trade». Με τα υπό διαχείριση κεφάλαια της Paulson & Co να πέφτουν από τα 38 δισ. δολάρια που ήταν το 2011 στα 9 δισ.  δολάρια το 2019, ο διαχειριστής αποφάσισε να μετατρέψει το hedge fund του σε family office, κάτι που σημαίνει ότι πλέον ασχολείται μόνο με την επένδυση των δικών του χρημάτων και όχι πελατών. Όπως λέει, αυτό που ήθελε πάντα ήταν να επενδύει και όχι να ασχολείται με το επιχειρηματικό κομμάτι.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, ο άνθρωπος που γράφτηκε στην ιστορία ως ένας από τους πιο επιτυχημένους επενδυτές όλων των εποχών, έδωσε μία γεύση της στρατηγικής που θα πρότεινε σήμερα.

Ο Πόλσον υποστηρίζει πως οι εταιρείες των SPACs βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, ενώ τονίζει πως τα κρυπτονομίσματα είναι μια «φούσκα» που «τελικά θα αποδειχθεί άχρηστη. Δεν θα συνιστούσα σε κανένα να επενδύσει στα κρυπτονομίσματα» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς γιατί δεν σορτάρει τα κρυπτονομίσματα, σημείωσε πως «ο λόγος για τον οποίο σορτάραμε τα subprime δάνεια είναι γιατί ήταν ένα ασύμμετρο trade – σορτάραμε ένα ομόλογο στην ονομαστική αξία, το οποίο έχει περιορισμένη διάρκεια και τελεί υπό διαπραγμάτευση σε spread 1% έναντι του κρατικού ομολόγου. Επομένως, δεν μπορούσες να χάσεις περισσότερα από το spread στη διάρκειά του».

Στα κρυπτονομίσματα, λέει, τα ποσά που μπορεί να χάσεις είναι απεριόριστα. Επομένως, έστω και εάν ενδεχομένως έχω δίκιο μακροπρόθεσμα, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, θα μπορούσα να χάσω τα πάντα. Στην περίπτωση του bitcoin, πήγε από τα 5.000 δολάρια στα 45.000 δολάρια. Είναι πολύ ευμετάβλητο για να το σορτάρεις.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, για το 2020 το σύνολο των κεφαλαίων που διαχειριζόταν ο Τζόνσον ανερχόταν σε 9 δισ. δολάρια από τα 38 δισ. δολάρια που διαχειριζόταν στο απόγειο της καριέρας του, το 2011.

Η καλύτερη επένδυση

Σε ερώτηση του David Rubenstein, πώς θα πρέπει να επενδύσει κάποιος 100.000 δολάρια απάντησε «Πάντα λέω ότι η καλύτερη επένδυση για έναν μέσο άνθρωπο είναι να αγοράσει το δικό του σπίτι. Επομένως, εάν πάρεις αυτές τις 100.000 δολάρια, τις δώσεις ως προκαταβολή 10% και πάρεις ένα στεγαστικό δάνειο 900.000 δολαρίων, μπορείς να αγοράσεις ένα σπίτι αξίας 1 εκατ. δολαρίων».

Διαβάστε ακόμα:

Επιστρέφουν στα ψηλά προ δεκαετίας οι δαπάνες των ξένων τουριστών στην Ελλάδα

Νέα Ζηλανδία-Κορωνοϊός: Σε καραντίνα για άλλες δύο εβδομάδες το Όκλαντ

ΣτΕ: «Μπλόκο» στο πάγωμα των υποχρεωτικών εμβολιασμών