Διεθνή

Γιατί ένας CEO πληρώνει υπαλλήλους του 5.000 δολάρια για να παραιτηθούν

  • newsroom


Μόνο τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ παραιτήθηκαν από τις δουλειές τους 4,5 εκατομμύρια άτομα

Η μεγάλη παραίτηση αλλά και ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό φαίνεται να ταλανίζουν τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, όπως οι ΗΠΑ προκαλώντας «πονοκέφαλο» στους επικεφαλής των επιχειρήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο τον μήνα Νοέμβριο στις ΗΠΑ παραιτήθηκαν από τις δουλειές τους 4,5 εκατομμύρια άτομα, οι επιχειρήσεις προσφέρουν αυξήσεις μισθών, μπόνους πρόσληψης και διάφορα προνόμια σε μία προσπάθεια να προσελκύσουν εργαζόμενους και να διατηρήσουν το προσωπικό τους.

Όμως, ο Κρις Ρόντσιο, CEO της Trainual, ακολουθεί μία διαφορετική προσέγγιση. Η Tainual είναι μια εταιρεία λογισμικού που βοηθά μικρές επιχειρήσεις να «χτίσουν» και να εκπαιδεύσουν ομάδες. Πώς αντιμετωπίζει τις ελλείψεις προσωπικού ο Ρόντσιο; Αντί να πληρώνει τους υπαλλήλους του περισσότερα για να μείνουν, τους πληρώνει για να παραιτηθούν. Με τη στρατηγική αυτή, καταφέρνει να διατηρήσει τα καλύτερα ταλέντα του κλάδου αλλά και την ισχυρή κουλτούρα της εταιρείας, αναφέρει το Business Insider.

O Ρόντσιο ξεκίνησε να πληρώνει τους υπαλλήλους του για να παραιτηθούν τον Μάιο του 2020. Αρχικά, η εταιρεία προσέφερε σε όλους τους νεοπροσληφθέντες «μπόνους» 2.500 δολαρίων για να παραιτηθούν, δύο εβδομάδες αφότου έπιασαν δουλειά. Ουσιαστικά, στόχος ήταν να δώσει ένα επιπλέον κίνητρο σε όσους είχαν αμφιβολίες για το εάν ήθελαν να μείνουν. Και όμως, ούτε ένας από τους 38 υπαλλήλους που προσελήφθησαν δεν αποδέχθηκε την προσφορά. Τώρα, η Trainual έχει αυξήσει το ποσό στα 5.000 δολάρια.

«Με τη σημερινή αγορά εργασίας, οι ομάδες που κάνουν προσλήψεις πρέπει να κινηθούν γρήγορα στην αξιολόγηση των υποψηφίων, επομένως είναι αδύνατο να είναι σωστοί στις επιλογές τους όλες τις φορές», εξηγεί ο Ρόντσιο.  «Η προσφορά για παραίτηση επιτρέπει στην σκόνη να κατακαθίσει έπειτα από μία γρήγορη διαδικασία και αφήνει το νέο μέλος της ομάδας την ευκαιρία να εγκαταλείψει εάν δεν είναι ενθουσιασμένο».

«Απολύστε την εταιρεία»

Ο Ρόντσιο πιστεύει ότι δίνοντας στους υπαλλήλους του το οικονομικό κίνητρο και τη δύναμη να «απολύσουν την εταιρεία», στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε ό,τι αφορά την κουλτούρα της επιχείρησης. «Είναι κάτι πολύ ισχυρό εάν έχουν απορρίψει τα μετρητά, έχουν επιλέξει να μείνουν και να δεσμευτούν. Αυτό δημιουργεί το έδαφος για μία σπουδαία εργασιακή σχέση», εξηγεί ο CEO.

Άλλωστε, μέσα σε δύο εβδομάδες από την πρόσληψη, η αποχώρηση ενός νέου υπαλλήλου προκαλεί μικρότερα προβλήματα στην εταιρεία από ό,τι εάν είχε μείνει για περισσότερο, όταν η επιχείρηση θα είχε επενδύσει πολλά σ’αυτόν.

Διαβάστε ακόμα:

Δραματική και το 2022 η κατάσταση στα εμπορικά λιμάνια – Καθυστερήσεις έως και 45 ημέρες

Carrefour: Η επιστροφή στην Ελλάδα με τον Ν. Βαρδινογιάννη

Η δύσκολη στροφή της οικογένειας Μάνεση, τα δάνεια του Κυπριώτη, η ΙΟΝ, η Δαναός και η θαλαμηγός του σεΐχη!