Η παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία κινείται στον αστερισμό των eco καυσίμων, ώστε να μειώσει το αποτύπωμά της  στην μόλυνση της ατμόσφαιρας  με διοξείδιο του άνθρακα.

Την ίδια ώρα οι μελέτες της IEA-International Energy Agency δείχνουν ότι 2019, παρά  τις προβλέψεις ότι θα αυξάνονταν οι εκπομπές CO2 , αυτές έμειναν σταθερές.  Μετά από δύο χρόνια αύξησης πέρσι παρέμειναν στους  33 γιγα-τόνους  ήτοι 33 εκατομμύρια μετρικούς τόνους αν και η παγκόσμια οικονομία είχε ρυθμό αύξησης 2,9%.

Η σταθερότητα επετεύχθη λόγω της μεγαλύτερης χρήσης ηλεκτρικών πηγών ενέργειας στις  αναπτυγμένες  χώρες, της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της  αλλαγής  από τον άνθρακα  στο φυσικό αέριο καθώς και στην πιο εκτεταμένη χρήση πυρηνικής  ενέργειας.  Ρόλο έπαιξε και το εύκρατο κλίμα που είχαν πολλές χώρες.

Οι επιστήμονες του ΙΕΑ  εύχονται το 2019 να αποτελεί την κορύφωση της εκπομπής αερίων και να το θυμόμαστε απλώς ως μία παύση.

Οι  ΗΠΑ σημείωσαν τη μεγαλύτερη μείωση εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, κατά 140 εκατομμύρια τόνους  ή 2,9%. Οι εκπομπές αερίων στις ΗΠΑ είναι κατά έναν γιγατόνο χαμηλότερες  σε  σύγκριση με το 2000  που ήταν χρονιά ρεκόρ.

Στην ΕΕ οι εκπομπές μειώθηκαν κατά 160 εκατομμύρια τόνους, ποσοστό 5% το 2019 λόγω της μείωσης εκπομπών στον κλάδο της ενέργειας. Για πρώτη φορά  το φυσικό αέριο χρησιμοποιήθηκε περισσότερο από τον άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας. Η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με τη χρήση αιολικής ενέργειας αυξήθηκε φθάνοντας εκείνη της χρήσης άνθρακα.

Στην Ιαπωνία, οι εκπομπές μειώθηκαν κατά 45 εκατομμύρια τόνους ήτοι 4%, λόγω της πρόσφατης επανεκκίνησης των πυρηνικών αντιδραστήρων.

Στον υπόλοιπο κόσμο η παραγωγή αυξήθηκε κατά 400 εκατομμύρια τόνους το 2019 εξαιτίας της αυξανόμενης χρήσης άνθρακα για την  παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από χώρες της Ασίας.

Από την άλλη στις προηγμένες χώρες η εκπομπές αερίων από τον κλάδο της ενέργειας μειώθηκαν στο επίπεδο που ήταν στα τέλη της δεκαετίας του ’80 όταν οι ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια  ήταν κατά 1/3 λιγότερες από τις σημερινές.

Η χρήση άνθρακα για παραγωγή ενέργειας στις αναπτυγμένες χώρες μειώθηκε κατά 15%  λόγω της χρήσης πυρηνικής ενέργειας,  των ανανεώσιμων πηγών του φυσικού αερίου και της μείωσης της ζήτησης.