H ομάδα των μεγαλύτερων πετρελαιοπαραγωγών του κόσμου και οι σύμμαχοί της συνεχίζουν να υπόσχονται μείωση της παραγωγής, αλλά αυτό δεν έχει ενισχύσει πολύ τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου τους τελευταίους μήνες.

Οι τιμές του αργού κατέγραψαν πτώση τη Δευτέρα, εντείνοντας ένα σερί μειώσεων παρά το γεγονός πως ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε νέα πλάνα για περαιτέρω μειώσεις της παραγωγής του. 

Το WTI κατέγραψε μείωση κατά 0,81% στα $73,47/βαρέλι, ενώ το Brent κατέγραψε μείωση στα $78,44/βαρέλι. 

Σημειωτέον πως, όπως αναφέρει το Business Insider, o ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα συμφωνία για μείωση της προσφοράς κατά περισσότερα από 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Το πόσο θα διαρκέσουν οι περικοπές αυτές θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες της αγοράς, όπως δήλωσε το γκρουπ.

«Ο λόγος για τον οποίο οι τιμές έχουν υποχωρήσει όχι μόνο τις τελευταίες ημέρες αλλά και τους τελευταίους μήνες είναι τόσο λόγω της μειωμένης ζήτησης όσο και της αυξημένης προσφοράς», ανέφερε ο αναλυτής της Kpler, Ματ Σμιθ. Η εταιρεία προβλέπει πως η Σαουδική Αραβία θα διατηρήσει την μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια/ημέρα και όλο το 2024. 

«Ενώ έχετε τον ΟΠΕΚ+ ο οποίος μειώνει την παραγωγή, έχετε επίσης μία σειρά από χώρες οι οποίες αυξάνουν την παραγωγή τους εκτός αλλά και εντός του γκρουπ», υπογράμμισε ο Σμιθ, προσθέτοντας πως «οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γουιάνα και η Βραζιλία έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις. Παράλληλες αυξήσεις κάνουν και χώρες του γκρουπ όπως η Βενεζουέλα και το Ιράν τη στιγμή που η ζήτηση περιορίζεται».

Δεδομένου του ότι οι περικοπές είναι εθελοντικές, η μείωση των τιμών αναδεικνύει την αμφιβολία της αγοράς για το κατά πόσον οι παραγωγοί θα ακολουθήσουν τις μειώσεις αυτές.

Εν τω μεταξύ, η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ σημείωσε υψηλό ρεκόρ για δύο συνεχόμενους μήνες, προκαλώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την de facto ηγέτιδα του ΟΠΕΚ+, Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Energy Information Administration, η παραγωγή αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά τα 224.000 βαρέλια/ημέρα, αγγίζοντας τα 13,4 εκατ. βαρέλια/ημέρα τον Σεπτέμβριο. Κατά τους τρεις προηγούμενους μήνες, η παραγωγή αργού αυξήθηκε κατά 342.000 βαρέλια/ημέρα. 

Οι Αμερικανοί παραγωγοί αργού κατάφεραν να επωφεληθούν από τις περικοπές της προσφοράς του ΟΠΕΚ τους τελευταίους μήνες, καταλαμβάνοντας μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, σύμφωνα με το Reuters.

Όπως ανέφερε και ο αναλυτής της OANDA, Κρεγκ Έρλαμ, η μείωση των τιμών του Brent υπό των πρόσφατων χαμηλών των $77/βαρέλι αποτελεί μία απαισιόδοξη για την πορεία της αγοράς εξέλιξη.

Αν και τα μέλη του ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν κατ’ αρχάς στις περικοπές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της περασμένης εβδομάδας, ορισμένα κράτη δήλωσαν στη συνέχεια πως δεν ήταν σίγουρα αν θα τις ακολουθήσουν. 

«Φαίνεται πως οι επενδυτές δεν πιστεύουν πως τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ+ θα ακολουθήσουν τις αποφάσεις ή απλά αυτές οι μειώσεις δε θα είναι αρκετές. Φυσικά, η έλλειψη επίσημης δέσμευσης υποδηλώνει και ρήγματα εντός του γκρουπ τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ικανότητα επίτευξης των στόχων τους», συμπλήρωσε ο Έρλαμ.

Διαβάστε ακόμη

Σε ποιους κλάδους θα επενδύσει το νέο Επενδυτικό Ταμείο που δημιουργείται

Ο αξύριστος Στέφανος και οι (νέοι) χρησμοί του Τσίπρα, το ΜΜ για Αττική Οδό, αύριο η Helleniq Energy, ο Στάσσης και το βενζινάδικο

Δημήτρης Κοντομηνάς: Πώς τα μεγάλα «ασημικά» του κατέληξαν στο σφυρί (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ