-Χαίρετε, δεν χρειάζεται να σας πω ότι το Μ.Μ. και οι μισοί υπουργοί ασχολούνται με την προετοιμασία της επίσκεψης Ερντογάν, η οποία μαθαίνω πως έχει και οικονομική ατζέντα. Βλέπετε, είναι αρκετές τελικά οι συμφωνίες και τα μνημόνια συνεργασίας που θα υπογράψουν οι Έλληνες και οι Τούρκοι αύριο στα ραντεβού που θα γίνουν. Πηγή μου, με γνώση των διαβουλεύσεων, μου ανέφερε ότι θα είναι μεταξύ 10 και 20 και πολλές από αυτές ενσωματώνουν παραμέτρους της θετικής ατζέντας. Σε αυτό το κομμάτι έχει γίνει δουλειά από τους υφυπουργούς Φραγκογιάννη και Ακτσαπάρ, με αρκετά ώριμα projects για να προχωρήσουν. Ο τελικός αριθμός των συμφωνιών θα κλειδώσει σήμερα.

Ο Καλίν, ο Αλτούν και τα 3 αεροπλάνα

-Άλλη πηγή μου, ανέφερε χθες ότι ο Ερντογάν θα φτάσει στην Αθήνα με 3 αεροπλάνα. Ένα το δικό του και της συνοδείας του, ένα εφεδρικό και ένα που θα μεταφέρει τεθωρακισμένα αυτοκίνητα. Το συνολικό entourage του Τούρκου προέδρου, πάντως, δεν θα υπερβαίνει τα 100 άτομα, καθώς η αποστολή του έχει γίνει κάπως πιο "οικονομική" σε σχέση με τις αρχικές διαρροές από τα τουρκικά media. Δύο παραδοσιακοί συνεργάτες του Ερντογάν, επίσης, θα μας 'τιμήσουν" με την παρουσία τους. Ο επικεφαλής της τουρκικής ΜΙΤ και μυστικοσύμβουλος του προέδρου Ιμπραήμ Καλίν και ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, ο Φαχρεντίν Αλτούν.

"Φρένο" στις διαρροές

-Κλείνω τις αναφορές στο αυριανό ραντεβού, με το φρένο που επιχειρεί να βάλει το Μαξίμου στις διαρροές για το πρόγραμμα των επαφών. Σε αρκετούς εξ αυτών διαμηνύθηκε να μη μιλούν σε συσκέψεις που έγιναν χθες, αφήνοντας το βάρος της επικοινωνίας στο Μέγαρο Μαξίμου. Άλλωστε, με βάση τον σχεδιασμό της Πέμπτης, οι μόνες δηλώσεις θα γίνουν από Μητσοτάκη και Ερντογάν στο Μαξίμου - και χωρίς ερωτήσεις.

ΣΥΡΙΖΑ 1 (Versus) ΣΥΡΙΖΑ 2

-Λοιπόν, συγκεντρώνω σκόρπια μερικά νέα από το μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ Versus Νέα Αριστερά (βασικά ΣΥΡΙΖΑ 2) που έμαθα χθες από τρεις διαφορετικές πηγές. Ο Στέφανος, καθ' όσον ετοιμάζεται για christmas holidays in New York και αφήνει μούσι τριών ημερών για να "μη μοιάζει μπούλης", όπως του είπε κάποιος, έχει αρχίσει και χάνει την ψυχραιμία του α) με τα πρωινάδικα που δεν τον αφήνουν σε ησυχία. "Δεν μπορώ να πάω ούτε για γυμναστική" είπε σε συνδαιτυμόνα β) με τον Πολάκη που λέει δήθεν δεξιά και αριστερά ότι θα τον μαζέψει, αλλά εγώ δεν το πιστεύω καθόλου. Η πηγή μου μάλιστα μου είπε ότι "το λέει και σε πολιτικούς του αντιπάλους", αλλά εγώ επαναλαμβάνω ότι δεν το τρώω.

Τσίπρας

-Η άλλη μου καλή πηγή από τον χώρο μού είπε ότι "ο Αλέξης θεωρεί ότι σύντομα θα δικαιωθεί που είπε στους 40άρηδες Χαρίτση, Ηλιόπουλο, Γαβρίλο να μη φύγουν και να μείνουν εκεί που είναι, δηλαδή στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί στη Νέα Αριστερά θα τους καπελώνουν συνέχεια στα media οι Φίληδες, οι Σκουρλέτηδες, οι Βίτσες και οι Βούτσηδες. Ετσι, δεν θα κάνουν προκοπή ούτε στο νέο κόμμα, άσε που και ο Ευκλείδης μισεί την Εφη...". Πολύ μίσος και κακία, ρε παιδάκι μου. Και κάτι τελευταίο, πώς φωνάζουν τον Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ, εννοώ το παρατσούκλι του; Πλούταρχο, ναι, από τον τραγουδιστή που είναι συνυφασμένος με την επιτυχία του "το καλύτερο παιδί", επειδή και ο Στέφανος λέει παντού ο φουκαράς ότι "είμαι καλός άνθρωπος, με ψήφισαν για να φτιάξω την Ελλάδα". Τι... καλοί άνθρωποι εκεί στην Αριστερά, ε;

Εκτροχιασμός

-Ρώτησα την πηγή μου στο Μ.Μ. αν ήταν ενήμερη για την προσφυγή που έκανε η κοινοπραξία Vinci -Μυτιληναίου στο ΣτΕ για τον διαγωνισμό της Αττικής Οδού και πώς το σχολιάζει. Και μεταφέρω την απάντησή της (πηγής) ασχολίαστη: «Ναι, το διαβάσαμε και το ακούσαμε κι εμείς και δεν είναι καλό νέο, προκαλεί προβληματισμό και μπορεί να επιφέρει εκτροχιασμό». Αν ήθελα να το σχολιάσω πάντως θα έλεγα ότι δεν τους άρεσε καθόλου γιατί η εμπλοκή μπορεί να είναι μεγάλη και να επεκταθεί και σε άλλα μεγάλα κατασκευαστικά πρότζεκτ.

Ξεκινά αύριο Πέμπτη το placement της Helleniq Energy

-Μαζί με την άφιξη του προέδρου Ερντογάν, την Πέμπτη το πρωί θα τρέξει και το placement της Helleniq Energy. To βιβλίο ανοίγει την Πέμπτη το πρωί και κλείνει την ίδια ημέρα, με μεγάλο μέρος της έκδοσης να προορίζεται για τα χαρτοφυλάκια Ελλήνων θεσμικών επενδυτών, σύμφωνα με το premarketing. Στην αγορά αποδίδουν τις χθεσινές πιέσεις στο Χρηματιστήριο στο επικείμενο placement καθώς όποιος πούλησε χθες έχει διαθέσιμα τα χρήματα την Πέμπτη (Τ+2), οπότε θεωρούν παροδικές τις χθεσινές πιέσεις.

Νέα μετεγγραφή στην τραπεζική αγορά: από Alpha Bank στην EOS Capital

-Η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ρυθμούς σταθερής ανάπτυξης αυξάνει σημαντικά την κινητικότητα των υψηλόβαθμων στελεχών και στον κλάδο των τραπεζών. Στις μετακινήσεις του προηγούμενου διαστήματος (μεταξύ άλλων οι Αθανασόπουλος από Εurobank, Ιωάννου και Αναγνωστόπουλος από ΕΤΕ) έρχεται να προστεθεί και η επικείμενη μετακίνηση του Γενικού Διευθυντή Chief of Corporate Center της Alpha Bank Νικόλα Χρυσανθόπουλου, στην EOS Capital Partners του Απόστολου Ταμβακάκη. Με υπερεικοσαετή διαδρομή στην Alpha Bank, ο Ν. Χρυσανθόπουλος ήταν στον κλειστό κύκλο του CEO Βασίλη Ψάλτη, καθώς συμμετείχε ενεργά σε όλες τις μεγάλες συναλλαγές των τελευταίων ετών που επανέφεραν την Alpha Bank σε τροχιά ανάπτυξης και αναδείχθηκε σε ένα από τα βασικά μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας. Ο Ν. Χρυσανθόπουλος επέλεξε έναν τομέα πολύ προσφιλή στις δεξιότητές του και μάλιστα στην EOS, με την οποία η Alpha Bank έχει στενή συνεργασία. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι οι ABN AMRO alumni, Β. Ψάλτης και Απ. Ταμβακάκης διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις. Οσο για την Alpha Bank, όσοι γνωρίζουν τους ισχυρούς δεσμούς του Ν. Χρυσανθόπουλου με τον Βασίλη Ψάλτη και την ηγετική ομάδα της τράπεζας, καταλαβαίνουν ότι μένει ως παρακαταθήκη μία ισχυρή ομάδα στρατηγικής και επιτελικού κέντρου, που έχει ακόμα να γράψει ιστορία.

Επαινοι από Lazard για Ελλάδα

-Συνέπεσε με το ελληνικό συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη το παγκόσμιο συνέδριο της Lazard, της ιστορικής και μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας με γραφεία σε Ν. Υόρκη, Παρίσι και Λονδίνο, η οποία ανέκαθεν είχε στενές σχέσεις με την Ελλάδα. Η Lazard φέτος γιορτάζει στη Νέα Υόρκη τα 175 χρόνια από την ίδρυσή της και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της έγιναν πανηγυρικές αναφορές για τις επιτυχίες της χώρας μας τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας, όπου η Lazard συμβούλευε την Ελληνική Κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων η Lazard ήταν σύμβουλος στην ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, στο PSi, αν και κυρίως είναι γνωστή από τις συνεργασίες της με διεθνείς επενδυτές για την έλευση μεγάλων επενδύσεων στη χώρα μας, όπως της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, της PSP στον Αερολιμένα Αθηνών, της αποκρατικοποίησης της Αττικής οδού για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ κ.ά. Σημειώστε με την ευκαιρία πως ο νέος επικεφαλής της Lazard, ο Peter Orszag, είναι στενός συνεργάτης της αμερικανικής κυβέρνησης και του προέδρου της, και πρώην επικεφαλής του US Treasury επί Προέδρου Ομπάμα.

Τρέχουν για την Εγνατία

-Το πρώτο δίμηνο του 2024 αναμένει ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης, την υπογραφή της σύμβασης για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού. Μιλώντας στο 1ο Growthfund Summit, που διοργάνωσε το Υπερταμείο, σημείωσε πως το επόμενο διάστημα θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε μετά την υπογραφή της σύμβασης να ακολουθήσει και το οικονομικό κλείσιμο. Φαίνεται πως το θέμα που υπήρχε από πλευράς κυβέρνησης με τις δημοπρατήσεις με τα τούνελ (αλλά και όποιο άλλο ζήτημα) τελείωσε ή τελειώνει και έτσι προχωρά και αυτό το μεγάλο έργο.

Ο Στάσσης και το βενζινάδικο

-Ο καταναλωτής πρέπει να έχει επιλογές στην ηλεκτρική ενέργεια και το καλύτερο παράδειγμα το έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης. Σχολιάζοντας χθες, σε δημοσιογραφικό πηγαδάκι, τον ντόρο που έχει γίνει για το (υποχρεωτικό) πράσινο τιμολόγιο που δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να γνωρίζουν τι θα πληρώσουν στις αρχές κάθε μήνα, έφερε το παράδειγμα των καυσίμων. Όπως είπε χαρακτηριστικά, πώς πηγαίνεις να βάλεις βενζίνη και βλέπεις τις τιμές των καυσίμων αναρτημένες για να επιλέξεις, έτσι θα ψωνίζεις από τις αρχές του χρόνου και το ρεύμα, με αναρτημένες όλες τις τιμές στη ΡΑΑΕΥ. Η ΔΕΗ ανακοίνωσε την ανταγωνιστικότερη χρέωση στην αγορά με 15,9 λεπτά την κιλοβατώρα στο πράσινο κυμαινόμενο τιμολόγιο, ενώ μπαίνει δυναμικά και στις χρεώσεις σταθερών τιμολογίων με “κλειδωμένες” τις τιμές για μεγάλο διάστημα, με χρέωση 17 λεπτά. Μεγαλώνει η βεντάλια των προϊόντων και αντίστοιχα δυσκολεύει η σωστή επιλογή για τους καταναλωτές.

Το «νέο» Δ.Σ. της Χαλυβουργικής και ευτυχισμένο το… 2018

-Να μην παραλείψω να σας πληροφορήσω και για ένα… «κοσμοϊστορικό» γεγονός. Την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου στη Χαλυβουργική της οικογένειας Αγγελόπουλου. Πρέπει βέβαια να υπενθυμίζω ότι η ιστορική εταιρεία έχει μεν πάψει από ετών να έχει δραστηριότητα, ωστόσο εξακολουθεί να είναι ενεργή και να διαθέτει διοίκηση. Έτσι, κατά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση που έγινε στις 30 Οκτωβρίου, εξελέγη νέο Διοικητικό Συμβούλιο. «Νέο» που λέει ο λόγος, καθώς πρόκειται για ακριβώς το ίδιο, αποτελούμενο από τον Γεώργιο Σκινδήλια ως Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο, τον Κωνσταντίνο Ιωάννου ως Αντιπρόεδρο και τους Γ. Μοσκαχλαιδή, Αθ. Λάππα και Β. Σκαράκη ως μέλη. Πρόκειται για την ίδια σύνθεση του Δ.Σ. που υπήρχε μέχρι τώρα και η θητεία του ουσιαστικά ανανεώθηκε μέχρι τις 29 Οκτωβρίου 2026. Μέχρι τότε φαντάζομαι ότι θα έχουμε και κάποια νεότερα σε σχέση με εκείνα τα εκατοντάδες εκατομμύρια των δανείων της εταιρείας. Μάλιστα, για τις 20 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί η Τακτική Γενική Συνέλευση με θέματα την έγκριση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων για τη χρήση του… 2017 και την απαλλαγή των μελών του Δ.Σ. και των ελεγκτών «από κάθε ευθύνη επί των πεπραγμένων του έτους 2017». Άντε, με το καλό και ευτυχισμένο το… 2018.

Σχέδιο για θεματικό πάρκο στη Διώρυγα της Κορίνθου

-Να «ξεκλειδώσει» την κρυμμένη υπεραξία πίσω από τη Διώρυγα της Κορίνθου -που αποτελεί μεν ένα σημαντικό αξιοθέατο, χωρίς ωστόσο να δίνει εισόδημα και να δημιουργεί έρεισμα ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή- θέλει το Υπερταμείο. Ο CEO Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης είπε από το βήμα της ημερίδας, που διοργάνωσε χθες το Υπερταμείο, πως η εταιρεία της Διώρυγας «είναι άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα θυγατρικής όπου θα πρέπει να αλλάξει το μοντέλο και να γίνει ένα μεγάλο έργο ανάπτυξης. Στόχος είναι να γίνει ένας ολοκληρωμένος προορισμός, τον οποίο θα μπορεί να επισκεφτεί κανείς μέσα σε ένα σύγχρονο περιβάλλον και προς αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε να δημιουργεί ένα εκπτωτικό χωριό, με χώρους εστίασης, αναψυχής και πολλά άλλα που να προσελκύσουν επισκέπτες».

Ψάχνουν μεγάλες εκτάσεις για επενδύσεις

-Την πόρτα της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ έχει χτυπήσει διεθνής όμιλος ο οποίος αναζητά έκταση τουλάχιστον 800 στρεμμάτων στη Βόρεια Ελλάδα για να υλοποιήσει μεγάλη επένδυση, υπολογίζεται σε 1,5 δισ. ευρώ, για τη δημιουργία κέντρου υποδομών. Αυτό αποκάλυψε στο Growthfund Summit του Υπερταμείου ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, Θανάσης Ψαθάς, συμπληρώνοντας πως ξένοι όμιλοι έχουν βάλει την Ελλάδα στο επενδυτικό τους στόχαστρο, όμως αναζητούν πολύ μεγάλες εκτάσεις, με συγκεκριμένες προδιαγραφές (σύνδεση με οδικούς άξονες, λιμάνια κ.λπ.) που είναι δύσκολο να βρεθούν ανά την επικράτεια. Πάντως, η εταιρεία έχει κινηθεί ήδη και προσπαθεί να εντάξει νέες εκτάσεις στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου για να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση για βιομηχανικά οικόπεδα στη Θεσσαλονίκη. Σημειώστε πως η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ υλοποιεί επενδυτικό πλάνο αναβάθμισης 14 βιομηχανικών πάρκων, ύψους 55 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ανταλλαγές χριστουγεννιάτικων πακέτων, χωρίς βιασύνη και με μικρές υπερβολές…

-Ακόμη μία χρηματιστηριακή συνεδρίαση με άρωμα Λονδίνου η χθεσινή, αφού μετά την παρουσίαση στη βρετανική πρωτεύουσα, κύριο χαρακτηριστικό της αγοράς μας είναι τα πακέτα προσυμφωνημένων συναλλαγών και οι μεγάλες εντολές σε τραπεζικές μετοχές. Περισσότερες από τις μισές συναλλαγές της χθεσινής συνεδρίασης (σε αξία) αφορούσαν τις 4 συστημικές τράπεζες της χώρας, ενώ το 20% του χθεσινού τζίρου (19,6 εκατ. ευρώ) αφορούσε πακέτα. Από την άλλη όμως πλευρά, αξίζει να σημειωθεί ότι 7 μετοχές έφτασαν χθες σε ιστορικά υψηλή τιμή και όλες ήταν εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης που συμμετέχουν στον FTSE 20 mid cap (Ακρίτας, Ιντρακάτ, Ιντρακόμ Properties, Entersoft, Moda Bagno, ΕΚΤΕΡ και ΟΛΠ).Να επισημάνουμε στο σημείο αυτό, ότι Moda Bagno και Entersoft δεν πληρούν πλέον τα αυστηρά κριτήρια εμπορευσιμότητας και free float που ανακοίνωσε η διοίκηση του Χρηματιστηρίου, άρα προφανώς κάποια στιγμή, αναμένεται κάποιου είδους αντίδραση. Πάντως, όλο το παιχνίδι γίνεται στις τραπεζικές μετοχές και δικαιολογημένα, αφού ο τραπεζικός δείκτης τον Νοέμβριο προσέφερε κέρδη +12,4%, ενώ από την αρχή του έτους η απόδοσή του ξεπερνά το 60%.

Ο Γκριμάλντι έρχεται στην Ελλάδα για ψώνια

-Χριστουγεννιάτικα ψώνια στην Αθήνα θα κάνει ο Εμάνουελ Γκριμάλντι ο οποίος έρχεται για να υπογράψει σε λίγες μέρες τη συμφωνία εξαγοράς του 80% του Λιμανιού στο Ηράκλειο Κρήτης από το ΤΑΙΠΕΔ. Ο ιταλικός όμιλος Γκριμάλντι ελέγχει το 100% των Μινωικών Γραμμών και τώρα αποκτά το δεύτερο ελληνικό λιμάνι του, αφού προσέφερε 80 εκατ. ευρώ, ποσό διπλάσιο της αμέσως επόμενης προσφοράς. Ο Ναπολιτάνος είχε αποκτήσει και το 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας πληρώνοντας πάλι ένα μεγάλο ποσό, 84 εκατομμυρίων. Κατά τη σύντομη παραμονή του στην Αθήνα ο Εμάνουελ Γκριμάλντι θα ανακοινώσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα 20 εκατομμυρίων ευρώ για να αναβαθμίσει τα δύο λιμάνια ενεργειακά, ηλεκτροδοτώντας τα με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και με εκσυγχρονισμό των υποδομών, του μηχανολογικού και άλλου εξοπλισμού τους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι, ειδικά στο Λιμάνι του Ηρακλείου, ο Γκριμάλντι σκοπεύει να δημιουργήσει ένα car terminal με αντικείμενο την εισαγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων από την Άπω Ανατολή.

Ο Μοοdy’s προειδοποιεί για την κρίση στην αγορά ακινήτων της Κίνας

-Ο Οίκος Moody's υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Κίνας από σταθερή σε αρνητική. Ο Moody's μείωσε τις προοπτικές πιστοληπτικής ικανότητας της Κίνας σε αρνητικές γιατί το Χρέος συνεχώς αυξάνεται. Προς το παρόν διατήρησε τη βαθμολογία Α1. Το 2017, είχε υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Κίνας σε A1 από Aa3 κι εκείνη ήταν η πρώτη υποβάθμιση της Κίνας από το 1989. Στην έκθεσή του ο Οίκος Moody’s αναφέρει αυξανόμενους κινδύνους επίμονα χαμηλότερης οικονομικής ανάπτυξης που ξεκινά από τη συνεχιζόμενη κρίση ακινήτων στην Κίνα, αλλά επεκτείνεται σε ολόκληρη την οικονομία.