«Τα διαμάντια είναι ο καλύτερος φίλος της γυναίκας», όπως λέει ένα τραγούδι. Δεν είναι όμως και η καλύτερη επιλογή για έναν επενδυτή με τους πολύτιμους λίθους να χάνουν σημαντικά την αξία τους τους τελευταίους μήνες. Η τιμή των διαμαντιών έχει υποχωρήσει 18% από το ιστορικό υψηλό που είχαν αγγίξει τον Φεβρουάριο του 2022, ενώ από τις αρχές του έτους έως σήμερα καταγράφουν απώλειες 6,5%, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Τιμών Ακατέργαστων Διαμαντιών.   

Και η αξία τους αναμένεται να υποχωρήσει ακόμη περισσότερο.  «Ένα φυσικό διαμάντι ενός καρατίου κόστιζε πριν από ένα χρόνο 6.700 δολάρια, ενώ σήμερα πωλείται στα 5.300 δολάρια», αναφέρει στο CNBC ο Πολ Ζιμίνσκι, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας αναλύσεων Paul Zimnisky Diamond Analytics. Τα διαμάντια, όπως και άλλα κοσμήματα «είδαν» την αξία τους να εκτινάσσεται στα ύψη στη διάρκεια της πανδημίας.  Τώρα όμως που οι οικονομίες άνοιξαν η ζήτηση μειώθηκε και οι τιμές έχουν αρχίσει να υποχωρούν.

Όταν οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν ή να διασκεδάσουν, όλα αυτά τα χρήματα που περίσσευαν πήγαιναν σε είδη πολυτελείας και κοσμήματα, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Angara Jewelry Ankur Daga. Και όταν η οικονομία άρχισε να ανοίγει και πάλι, οι τιμές των διαμαντιών άρχισαν να υποχωρούν και τελικά κατρακύλησαν.

Ο ολοένα και μεγαλύτερος ανταγωνισμός από τα εργαστηριακά διαμάντια, η βραδύτερη του αναμενομένου ανάπτυξη της Κίνας και η έντονη αβεβαιότητα έχουν αφαιρέσει μέρος από τη λάμψη της αγοράς διαμαντιών, αναφέρουν αναλυτές.

Ένα τέλειο υποκατάστατο;

Ένας αυξανόμενος αριθμός καταναλωτών στρέφεται στα εργαστηριακά παραγόμενα διαμάντια. “Το μερίδιο των πωλήσεων διαμαντιών εργαστηριακής καλλιέργειας σε σχέση με τα φυσικά διαμάντια αυξάνεται. Το 2020, ήταν μόλις 2,4%. Το 2023 μέχρι σήμερα έχουν ήδη ανέλθει στο 9,3%”, δήλωσε. Τα εργαστηριακά διαμάντια κατασκευάζονται σε ελεγχόμενο περιβάλλον με τη χρήση ακραίας πίεσης και θερμότητας που αναπαράγει τον τρόπο με τον οποίο τα φυσικά διαμάντια σφυρηλατούνται εκατοντάδες χιλιόμετρα μέσα στον μανδύα της Γης.

Είναι χημικά, φυσικά και οπτικά πανομοιότυπα με τα φυσικά διαμάντια και θεωρούνται “τέλειο υποκατάστατο”, δήλωσε ο Ντάγκα. Αλλά το πιο σημαντικό για τους περισσότερους – είναι πολύ φθηνότερα. Και όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται σε αυτά για την επιλογή των δαχτυλιδιών αρραβώνων τους.

«Πριν από τρία χρόνια μπορούσες να βρεις ένα εργαστηριακό διαμάντι σε μία τιμή αντίστοιχη στο 20% ή στο 30% της τιμής ενός φυσικού διαμαντιού. Τώρα, η τιμή έχει φθάσει στο 75% έως 90% της τιμής του φυσικού διαμαντιού, σύμφωνα με τον Daga, ο οποίος αποδίδει τις χαμηλότερες τιμές στις μηχανές που έχουν γίνει πολύ πιο αποτελεσματικές στην παραγωγή περισσότερων εργαστηριακών διαμαντιών.  Στο χειρότερο σενάριο, ο ίδιος προβλέπει ότι οι τιμές των φυσικών διαμαντιών θα υποχωρήσουν από 20% έως 25% απο τα σημερινά επίπεδα τους επόμενους 12 μήνες, που σημαίνει μία πτώση κοντά στο 40% από το ιστορικό υψηλό τους.

Κυρώσεις στα ρωσικά διαμάντια

Οι αναλυτές δεν περιμένουν ότι θα επιβληθούν κυρώσεις στα διαμάντια της κορυφαίας παραγωγού της Ρωσίας. Στις αρχές Μαίου, η Ομάδα των 7 είχε εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής διαμαντιών στην Ρωσία με τη Βρετανία να λαμβάνει την πρωτοβουλία για μονομερείς κυρώσεις στην ρωσική κρατική εταιρεία διαμαντιών Alrosa.  H Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός διαμαντιών στον κόσμο και ακολουθεί η Μποτσουάνα και η Δημοκρατία του Κονγκό, σύμφωνα με το Diamond Registry.  Η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγός διαμαντιών στον κόσμο, με τις ΗΠΑ στη δεύτερη  θέση, ενώ ακολουθούν Χονγκ Κονγκ Βέλγιο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Διαβάστε ακόμη

Με τιμές από 9.000 έως 32.000 ευρώ ανά τ.μ. τα σπίτια στο Ελληνικό – Τα έργα και το χρονοδιάγραμμα (pic)

Πώς «τσιμπάει» η εφορία infuencer και όσους «επιχειρούν» μέσω social media

Η «σοφή πηγή», η νέα κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, η βίλα με τα 23 εκατ. ευρώ, το deal Εnel-Macquarie και η Marriott στο Ελληνικό

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ