Διεθνή

Γκίτα Γκόπιναθ: Η εκλεκτή της Κριστίν Λαγκάρντ επιστρέφει στις φοιτητικές αίθουσες του Harvard

  • Ελεάννα Μαυρίδη


Η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ από την ίδρυσή του - Η συναρπαστική ιστορία της

Η επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Γκίτα Γκόπιναθ, η πρώτη γυναίκα που υπηρέτησε ποτέ στο εν λόγω αξίωμα, επιστρέφει και πάλι στην παλιά της ζωή.

Ύστερα από τρία ολόκληρα χρόνια στο συγκεκριμένο πόστο, τον προσεχή Ιανουάριο, ολοκληρώνεται η θητεία της στο ΔΝΤ. Η 49χρονη οικονομολόγος με καταγωγή από την Ινδία, είναι έτοιμη να επιστρέψει στο Χάρβαρντ. Εκεί, θα συνεχίσει την καριέρα της ως καθηγήτρια έπειτα από τα τρία χρόνια απουσίας της από τις φοιτητικές αίθουσες, λόγω ειδικής άδειας που της δόθηκε για να υπηρετήσει σε ένα τόσο σημαντικό δημόσιο αξίωμα.

Το μέγιστο χρονικό διάστημα που μπορεί να λείψει ένας εργαζόμενος του Χάρβαρντ από τα καθήκοντά του, στα πλαίσια άδειας ειδικού σκοπού, είναι τα δύο συνεχόμενα έτη. Όμως, για την Γκόπιναθ, η διοίκηση του πανεπιστημίου έκανε μια εξαίρεση. Προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτη το έργο και την προσφορά της στο ΔΝΤ, η άδειά της είχε παραταθεί για ακόμη ένα χρόνο.

Η εκλεκτή της Κριστίν Λαγκάρντ

Η Γκόπιναθ προερχόμενη από μία εργατική οικογένεια της Ινδίας, απέκτησε το διδακτορικό της στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και από το 2005, δίδασκε στο τμήμα οικονομικών σπουδών του Χάρβαρντ. Ως μαθήτρια, πάντα ξεχώριζε για τις επιδόσεις της παρόλα αυτά, εκτός από το σχολείο, η Γκόπιναθ είχε και άλλα ενδιαφέροντα. Μάθαινε κιθάρα, ασχολούνταν με τον αθλητισμό, ήξερε τα πάντα για τη μόδα. Όμως, η μεγαλύτερη αγάπη της ήταν τα οικονομικά. Έτσι, αποφάσισε να σπουδάσει στην οικονομική σχολή του πανεπιστημίου του Νέου Δελχί από όπου μάλιστα, αποφοίτησε με άριστα.

Σε συνέντευξη που είχε δώσει κάποτε ο πατέρας της, αγρότης στο επάγγελμα, είχε πει γεμάτος περηφάνια, ότι η κόρη του εργάζεται 15 με 18 ώρες κάθε μέρα, από τη στιγμή που έγινε καθηγήτρια στο Χάρβαρντ. Η μητέρα της, που ασχολείται με το θέατρο, τον συμπλήρωσε τότε για να τονίσει πως το παιδί τους, παρά το ασφυκτικό πρόγραμμά της, τούς τηλεφωνεί κάθε βράδυ.

Η Γκόπιναθ είναι γνωστή για τις μη δογματικές απόψεις της. Ίσως τελικά, το φιλελεύθερο πνεύμα της στην προσέγγιση μεγάλων προβλημάτων ήταν εκείνο που την έκανε να ξεχωρίσει καταφέρνοντας με τον τρόπο αυτό, να γίνει η εκλεκτή της τότε διευθύνουσας συμβούλου του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Στις αρχές του 2019, η Λαγκάρντ διόρισε την Γκόπιναθ ως επικεφαλής οικονομολόγος του ταμείου και έγινε έτσι, η πρώτη γυναίκα που βρέθηκε ποτέ σε αυτή τη θέση από την ίδρυσή του ταμείου το 1944. 

Μια γυναίκα σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο

Αυτή ήταν μια από τις πιο σημαντικές στιγμές στην καριέρα της και ένα σπουδαίο επίτευγμα ιδίως, σε έναν τόσο ανδροκρατούμενο χώρο. Λίγες είναι οι γυναίκες που έχουν καταφέρει να βρεθούν σε αντίστοιχες θέσεις. Από τα ελάχιστα μάλιστα, παραδείγματα γυναικών που έχουν διοριστεί στη θέση του επικεφαλής οικονομολόγου, ξεχωρίζουν αυτό της Ελληνίδας οικονομολόγου Πηνελόπης Κουγιανού – Γκόλντμπεργκ, με ανάλογη καριέρα σε αμερικανικά πανεπιστήμια και από το 2018, επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας καθώς και της Λόρενς Μπουν, επικεφαλής οικονομολόγος στον ΟΟΣΑ.

Συγκεκριμένα για το ΔΝΤ, οι περισσότεροι επικεφαλής οικονομολόγοι τα τελευταία 20 χρόνια περίπου, κατείχαν συνήθως τη θέση για δύο έως τρία χρόνια, με εξαίρεση τον Ολιβιέ Μπλανσάρ, ο οποίος υπηρέτησε για επτά συναπτά έτη. Σήμερα, Γκόπιναθ βρίσκεται στο πλευρό της νέας προέδρου και διευθύντριας του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, επιδεικνύοντας, μαζί με άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του Ταμείου, μια πρωτοφανή διάθεση να αλλάξουν τα πράγματα στο ΔΝΤ.

Πρόσφατα, η επικεφαλής του ΔΝΤ, εξήρε την συνεισφορά της Γκόπιναθ στο Ταμείο σημειώνοντας πως «Έγραψε ιστορία ως η πρώτη γυναίκα επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου και κερδίσαμε πολλά από την οξύνοια και τη βαθιά γνώση της για τα διεθνή χρηματοπιστωτικά και μακροοικονομικά θέματα, καθώς διανύουμε τη χειρότερη οικονομική κρίση από τη Μεγάλη Ύφεση. Η Γκίτα κέρδισε το σεβασμό και το θαυμασμό των συναδέλφων της στο Τμήμα Έρευνας και σε όλο το Ταμείο» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Θα ήθελα να εκφράσω την προσωπική μου εκτίμηση στην Γκίτα για την σημαντική συνεισφορά της, τις πάντα σοφές συμβουλές της, την αφοσίωσή της στην αποστολή του Τμήματος Έρευνας και του Ταμείου ευρύτερα».

Αξίζει να σημειωθεί πως, από τις σημαντικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Γκόπιναθ, ξεχωρίζει η σύνταξη του «Pandemic Paper» σχετικά με τον τερματισμό της πανδημίας, το οποίο έθεσε παγκόσμιους στόχους για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19.

Διαβάστε ακόμα: 

ΕΕ – Βρετανία: Συνεχίζονται οι συνομιλίες για τις άδειες αλιείας 

Δωρεάν rapid test: Σε ποια σημεία πραγματοποιούνται την Κυριακή 24 Οκτωβρίου – Ποιους αφορούν (vid)

Καμπανάκι κινδύνου κρούουν οι βιομήχανοι για την ενεργειακή κρίση (pics)