Στην τελική φάση πριν την πτώση της βρίσκεται η κυβέρνηση Μαδούρο και σύντομα θα υπάρξει αλλαγή στην κυβέρνηση, υποστηρίζει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, προσθέτοντας ότι οι σύμμαχοί του μίλησαν με υψηλόβαθμους στρατιωτικούς για «αλλαγή φρουράς».

Ο Γκουαϊδό, τον οποίο έχουν αναγνωρίσει πολλά έθνη ως τον νόμιμο προσωρινό κυβερνήτη της χώρας, παραχώρησε συνέντευξη στο Reuters από το Καράκας, επισημαίνοντας ότι ο Μαδούρο δεν μπορεί πια να κάνει πολιτικό εκβιασμό για να διατηρήσει την εξουσία, χάρη στην πίεση που άσκησαν ξένες κυβερνήσεις.

«Είναι απομονωμένοι, μόνοι τους, καταρρέουν μέρα με τη μέρα. Οι πολίτες δεν τους συμπαθούν, τους απορρίπτουν, τους μισούν, γιατί αυτό έλαβαν από αυτούς: το μίσος», αναφέρει.

Η Βενεζουέλα έπεσε σε βαθιά πολιτική κρίση τον περασμένο Ιανουάριο, όταν ο Γκουαϊδό επικαλέστηκε το Σύνταγμα για να αναλάβει προσωρινά την προεδρία, υποστηρίζοντας ότι η επανεκλογή του Maduro τον Μάιο του 2018 ήταν παράνομη. Έχει αναγνωριστεί ως ηγέτης της Βενεζουέλας από τις περισσότερες δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Μαδούρο αποκαλεί τον Γκουαϊδό «μαριονέτα» των Ηνωμένων Πολιτειών που επιχειρούν να οδηγήσουν ένα πραξικόπημα εναντίον του, ώστε να χάσει τον έλεγχο των αποθεμάτων πετρελαίου της χώρας.

Σύμφωνα με τον Γκουαϊδό ο Μαδούρο έχασε τα ερείσματα που είχε χάρη εν μέρει στις πιέσεις που ασκήθηκαν από το εξωτερικό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA τον Ιανουάριο, ενώ την Παρασκευή επιβλήθηκαν κυρώσεις σε αρκετές κρατικές τράπεζες στη Βενεζουέλα. Επίσης, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης πήρε τον έλεγχο του αμερικανικού διυλιστηρίου Citgo, θυγατρικής της PDVSA που είναι και το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο της χώρας.

«Οι διπλωματικές πιέσεις έχουν αποδώσει, όπως και οι πιέσεις στην οικονομία και τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία», αναφέρει επίσης ο Γκουαϊδό.
Δηλώνει δε πεπεισμένος ότι το 80-85% των στρατιωτικών μελών έχουν πειστεί για την ανάγκη αλλαγής στη Βενεζουέλα και ότι η ομάδα του έχει επαφές με ανώτερα μέλη του στρατού.

«Τι λείπει τώρα; Η ηγεσία, η υψηλή διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων, να έρθει με το μέρος του Συντάγματος», αναφέρει.