Στρατιές ανέργων σχηματίζονται ήδη στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη με τις προβλέψεις να είναι ζοφερές για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Πάνω από το 1/4 των βρετανικών επιχειρήσεων προχωρούν σε μειώσεις προσωπικού καθώς η κρίση χτυπά σκληρά την οικονομία της χώρας, όπως δείχνει έρευνα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

«Πάνω από ένα τέταρτο ή το 27% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι μειώνουν τα επίπεδα προσωπικού σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, ενώ μόνο το 5% ανέφερε ότι θα κάνει σύντομα προσλήψεις προσωπικού», αναφέρει η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Σημειώνεται ότι περίπου ένα εκατομμύριο άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν κάνει αίτηση για κρατικά επιδόματα από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, προέτρεψε τον κόσμο να μείνει στο σπίτι – πρόκειται για μια πραγματική εκτόξευση στα νούμερα αν αναλογιστεί κανείς ότι σε διάστημα δύο εβδομάδων υπό κανονικές συνθήκες, οι αιτήσεις για επιδόματα ανέρχονται σε 100.000.

Την ίδια ώρα, και ενώ αναμένονται τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ, που αυτή τη στιγμή δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα από τον κορωνοϊό, η Goldman Sachs εκτιμά ότι οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αναμένεται να ανέλθουν στον αριθμό ρεκόρ των 6 εκατομμυρίων για την εβδομάδα 22 με 28 Μαρτίου, καθώς το lockdown μεγάλων πόλεων καταδεικνύει ότι μάλλον δεν είναι πρόκειται να υπάρξουν προσλήψεις όπως συμβαίνει σε συνθήκες ύφεσης.

Σύμφωνα με έρευνα του Reuters, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας πιθανότατα αυξήθηκαν σε εποχικά διορθωμένη βάση στα 3,5 εκατομμύρια για την εβδομάδα που έληξε στις 28 Μαρτίου. Οι εκτιμήσεις της έρευνας κάνει λόγο για 5,25 εκατομμύρια.

Η Goldman αναφέρει ότι οι αιτήσεις για επιδόματα αναμένεται να είναι πολύ αυξημένες τις επόμενες εβδομάδες και, όπως επισημαίνουν οι οικονομολόγοι του οίκου, οι αιτήσεις ανεργίας θα είναι τα στοιχεία που θα δείξουν το βάθος της ύφεσης.