«Αναθεωρούμε τις προβλέψεις μας για τη Fed ώστε να συμπεριλάβουμε αυξήσεις 75 μ.β. τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, καθώς οι αξιωματούχοι της Fed θεωρούν ότι είναι πιθανό να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εκπλήξουν τις αγορές με μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες στη συνεδρίασή τους αυτή την εβδομάδα», εξηγεί ο Hatzius της Goldman Sachs. 

«Το άρθρο στη Wall Street Journal αποτελεί απόκλιση από ένα άλλο άρθρο που δημοσίευσε ο Nick Timiraos (σ.σ. Chief Economics Correspondent στην Wall Street Journal), στο οποίο χαρακτήριζε μια τέτοια κίνηση ως “απίθανη”. Επομένως, η καλύτερη εικασία μας είναι ότι το άρθρο αποτελεί ένδειξη από την ηγεσία της Fed ότι θα υπάρξει αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της FOMC του Ιουνίου την Τετάρτη», εξηγεί η αμερικανική τράπεζα.

Η Goldman Sachs έχει αναθεωρήσει τις προβλέψεις της ώστε να περιλαμβάνουν αυξήσεις 75 μ.β. τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Αυτό θα επαναφέρει γρήγορα το επίπεδο του επιτοκίου κεφαλαίων στο 2,25% – 2,5%, τη μέση εκτίμηση της Επιτροπή της Fed FOMC για το ουδέτερο επιτόκιο. Στη συνέχεια αναμένει αύξηση 50 μ.β. το Σεπτέμβριο και αυξήσεις 25 μ.β. τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, για ένα τελικό επιτόκιο 3,25-3,5%.

Αναθεωρεί επίσης την πρόβλεψή της για το dot plot. Αναμένει τώρα ότι η διάμεση τελεία θα δείχνει 3,25% – 3,5% στο τέλος του 2022, όπως και η πρόβλεψή της. Αναμένει ότι η διάμεση τελεία θα δείξει δύο περαιτέρω αυξήσεις το 2023 στο 3,75% – 4%, ακολουθούμενη από μία μείωση το 2024 στο 3,5% – 3,75%.

Οι πιο πιθανές αφορμές για μια στροφή προς έναν πιο επιθετικό ρυθμό σύσφιξης είναι η ανοδική έκπληξη στην έκθεση για τον πληθωρισμό του Μαΐου και η περαιτέρω αύξηση την περασμένη Παρασκευή των μετρήσεων της έρευνας καταναλωτών του Michigan για τις μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό, η οποία πιθανότατα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις περαιτέρω αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου.

Διαβάστε ακόμη:

ΙΕΑ: Προβλέπει ότι η ζήτηση θα ξεπεράσει τα προ της Covid επίπεδα το 2023

Εκτέλεση Προϋπολογισμού: Υπέρβαση κατά €2,9 δισ. των φορολογικών εσόδων 5μήνου

Lamda Development: Αυτό είναι το «The Ellinikon Park» το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο στην Ευρώπη