H δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη παγκοσμίως έως το 2075 αναμένεται να γίνει η Ινδία -που είναι σήμερα η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου-, σύμφωνα με την Goldman Sachs, και θα ξεπεράσει τα επόμενα χρόνια όχι μόνο την Ιαπωνία και τη Γερμανία, αλλά και τις ΗΠΑ. Ισχυρότερη θα είναι μόνο η οικονομία της Κίνας, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του αμερικανικού επενδυτικού οίκου.

Η αλματώδης άνοδος της Ινδίας στηρίζεται όχι μόνο στον αυξανόμενο πληθυσμό της, αλλά και στην πρόοδο που σημειώνει στην καινοτομία και την τεχνολογία, στις υψηλές επενδύσεις κεφαλαίου καθώς και στην αυξανόμενη παραγωγικότητα των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Goldman Sachs, Santanu Sengupta, το κλειδί για να αξιοποιήσει η Ινδία τον ταχέως αυξανόμενο πληθυσμό της είναι η ενίσχυση της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό. Και τα επόμενα 20 χρόνια, η χώρα θα έχει έναν από τους καλύτερους δείκτες σε αυτό το μέτωπο, μεταξύ των μεγάλων οικονομιών.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της Ινδίας έχει δώσει προτεραιότητα στη δημιουργία υποδομών και ειδικά δρόμων και σιδηροδρόμων. Η Goldman Sachs πιστεύει ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγική δυναμικότητα στον τομέα της μεταποίησης και των υπηρεσιών, να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας και να απορροφηθεί το μεγάλο εργατικό δυναμικό.

Αιχμή του δόρατος στην οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας είναι επίσης η πρόοδός της στην τεχνολογία και την καινοτομία, με την επιχειρηματική ένωση Nasscom να υπολογίζει ότι τα έσοδα της βιομηχανίας τεχνολογίας της χώρας θα αυξηθούν κατά 245 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος του 2023, σύμφωνα με το CNBC.

Η Goldman εντοπίζει το τρωτό σημείο της οικονομίας της Ινδίας στο ποσοστό συμμετοχής των Ινδών στο εργατικό δυναμικό, το οποίο έχει μειωθεί τα τελευταία 15 χρόνια, καθώς ειδικά το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι σημαντικά χαμηλότερο από αυτό των ανδρών. «Μόλις το 20% των γυναικών σε ηλικία εργασίας στην Ινδία εργάζονται», σημειώνει ο επενδυτικός οίκος.

Βαρίδι για την οικονομία είναι και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, με την Goldman να αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι οι εξαγωγές υπηρεσιών στηρίζουν το συνολικό ισοζύγιο.

Η οικονομία της Ινδίας κινείται κυρίως από την εγχώρια ζήτηση, σε αντίθεση με πολλές οικονομίες της περιοχής, που είναι πιο εξαγωγικές. Έως και το 60% της ανάπτυξής της αποδίδεται κυρίως στην εγχώρια κατανάλωση και τις επενδύσεις, σύμφωνα με την έκθεση της Goldman.

Το ΑΕΠ της Ινδίας αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2023 κατά 6,1% σε σχέση με πέρυσι, ξεπερνώντας εύκολα τις προσδοκίες των αναλυτών για ανάπτυξη 5%. Η ανάπτυξη της χώρας για ολόκληρο το έτος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 7,2%.

Η S&P Global και η Morgan Stanley έχουν επίσης προβλέψει ότι η Ινδία πρόκειται να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία έως το 2030.

Διαβάστε ακόμη

Χατζηδάκης: Μέτρα στήριξης €1,1 δισ. – Παράταση market pass μέχρι τον Οκτώβριο

Στουρνάρας: Δεν είμαστε πλέον το μαύρο πρόβατο – Το «τρίλημμα» που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες

Σύνοδος ΝΑΤΟ – Μητσοτάκης: Δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε σε διαρκές κλίμα έντασης με την Τουρκία (vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ