Πριν από τέσσερις δεκαετίες, η Silicon Valley Bank (SVB) γεννήθηκε στην «καρδιά» μιας περιοχής των ΗΠΑ γνωστής για την τεχνολογική της ανάπτυξη και τις πρωτοπόρες νεοφυείς της επιχειρήσεις (start-up). Από τότε, το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με έδρα στη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια αναπτύχθηκε σημαντικά και, έως την περασμένη Παρασκευή που κατέρρευσε παταγωδώς, ήταν η 16η μεγαλύτερη τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Guardian σε ανάλυσή του εξηγεί πώς συνέβη η κατάρρευση της SVB, αναλύει την «επόμενη μέρα» και απαντά στο ερώτημα εάν βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα χρηματοπιστωτική κρίση, όπως αυτή που ξέσπασε το 2008.

Γιατί πτώχευσε η Silicon Valley Bank;

Οι υπηρεσίες της SVB είχαν μεγάλη ζήτηση καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, λόγω της εξειδίκευσής της στον τεχνολογικό τομέα. Το αρχικό σοκ στην αγορά από την Covid-19, στις αρχές του 2020, έδωσε γρήγορα τη θέση του σε μια «χρυσή περίοδο» για νεοφυείς επιχειρήσεις, αλλά και καθιερωμένες εταιρείες τεχνολογίας, καθώς οι καταναλωτές στράφηκαν σε gadget και ψηφιακές υπηρεσίες.

 Πολλές εταιρείες τεχνολογίας στράφηκαν στην SVB για να καταθέσουν τα μετρητά που χρησιμοποιούσαν για μισθοδοσία και άλλα επιχειρηματικά έξοδα, οδηγώντας σε εισροή καταθέσεων. Η τράπεζα επένδυσε μεγάλο μέρος των καταθέσεων, όπως κάνουν οι τράπεζες, ιδιαίτερα όμως σε μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων αυτά που συνδέονται με ενυπόθηκα δάνεια.

Όμως τα ομόλογα έχουν αντίστροφη σχέση με τα επιτόκια. Δηλαδή, όταν τα επιτόκια αυξάνονται, οι τιμές των ομολόγων πέφτουν. Και όταν η Fed άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της SVB άρχισε να χάνει αξία.

Εάν η SVB μπορούσε να κρατήσει αυτά τα ομόλογα για αρκετά χρόνια, μέχρι να λήξουν, τότε θα λάμβανε πίσω το κεφάλαιό της. Ωστόσο, καθώς οι οικονομικές συνθήκες επιδεινώθηκαν τον τελευταίο χρόνο, με τις εταιρείες τεχνολογίας να επηρεάζονται ιδιαίτερα, πολλοί από τους πελάτες της τράπεζας άρχισαν να αντλούν από τις καταθέσεις τους.

Η SVB δεν είχε αρκετά μετρητά και έτσι άρχισε να πουλά ορισμένα από τα ομόλογά της με μεγάλες απώλειες, τρομάζοντας επενδυτές και πελάτες. Χρειάστηκαν μόλις 48 ώρες από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε ότι πουλά περιουσιακά στοιχεία μέχρι την κατάρρευσή της.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr