Σε αύξηση των επιτοκίων στο 15% από το 8,5% προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας. Συγκεκριμένα, η τουρκική κεντρική τράπεζα προχώρησε σε μεγάλη αύξηση των επιτοκίων, σηματοδοτώντας μια στροφή προς την «οικονομική ορθοδοξία» προκειμένου να αντιμετωπίσει τα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού.  Η τράπεζα αύξησε την σήμερα το βασικό της επιτόκιο κατά 6,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Η αύξηση – ένα μέγαλο «άλμα» από το 8,5% – είναι η πρώτη από τον Μάρτιο του 2021 και έρχεται μετά και τον διορισμό από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δύο αξιωματούχων διεθνούς κύρους ως επικεφαλής της τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών. Η κίνηση προκάλεσε έκπληξη στους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, καθώς ανέμεναν μία αύξηση στο 20% ή και περισσότερο.

Η αύξηση των επιτοκίων αποτελεί ένδειξη ότι η χώρα απομακρύνεται από την ανορθόδοξη πρακτική Ερντογάν βάσει της οποία η άσκηση επεκτατικής νομισματικής πολιτικής συμβάλει στη μείωση του πληθωρισμού. Η παραδοσιακή θεωρία της οικονομίας λέει ακριβώς το αντίθετο και οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αυξάνουν με ταχείς ρυθμούς τα επιτόκια για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό. Πολλοί έχουν κατηγορήσει την προσέγγιση του Ερντογάν για την επιδείνωση της κρίσης κόστους ζωής.

Η τουρκική οικονομία βρίσκεται εδώ και χρόνια σε κρίση, και με τον πληθωρισμό στο 40% η αγοραστική δύναμη των Τούρκων έχει περιοριστεί σημαντικά. Επιπλέον, η φτωχή σε πόρους χώρα εισάγει παραδοσιακά πολύ περισσότερα αγαθά από όσα εξάγει και, ως εκ τούτου, υποφέρει από υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο συναλλαγών.

Οι ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης της Τουρκίας εκτιμώνται σε περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια δολάρια. Ταυτοχρόνως, το δημόσιο χρέος αυξάνεται: μόνο τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους το έλλειμμα του δημόσιου προϋπολογισμού εκτινάχθηκε κατά 1870% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Τούρκου οικονομολόγου Ταχσίν Μπακιρτάς. Τα ιδιωτικά νοικοκυριά είναι επίσης υπερχρεωμένα σε ποσοστό περίπου 180% του τουρκικού ΑΕΠ. Όσον αφορά το εθνικό νόμισμα, ενώ το 2008 μια λίρα αντιστοιχούσε σε 0,60 ευρώ, πλέον αξίζει 0,039 ευρώ.

HSBC: «Ταύρος» για τις τράπεζες – Γιατί αυξάνει τις τιμές στόχους και βλέπει ανοδική συνέχεια

Η «σοφή πηγή», η νέα κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, η βίλα με τα 23 εκατ. ευρώ, το deal Εnel-Macquarie και η Marriott στο Ελληνικό

Το πλάνο για την είσοδο της Lamda Malls στο Χρηματιστήριο το 2024 και τα εμπορικά κέντρα του Ελληνικού

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ