Συνολικά έξι εμπορικά κέντρα, τα υφιστάμενα σε Μαρούσι, Σπάτα και Θεσσαλονίκη και τα δύο νέα στο Ελληνικό θα έχει κάτω από την «ομπρέλα» της η Lamda Malls, 100% θυγατρική της Lamda Development, για την οποία πλέον στόχος είναι να μπει στο Χρηματιστήριο το 2024.

Στην στρατηγική της επόμενης διετίας όσον αφορά ειδικά τη δραστηριότητα των εμπορικών κέντρων αναφέρθηκε χθες από το βήμα της γενικής συνέλευσης της ο διευθύνων σύμβουλος κ. Οδυσσέας Αθανασίου επισημαίνονται ότι «κάτι που θέλαμε να κάνουμε από το 2020 ήταν η εισαγωγή των εμπορικών κέντρων στο Χρηματιστήριο.

Προετοιμάζουμε αυτή τη διαδικασία με τη δημιουργία της Lamda Malls που θα έχει στην ομπρέλα της τα 6 εμπορικά κέντρα –The Mall Athens, Golden Hall στο Μαρούσι, Designer Outlet στα Σπάτα, Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του Ελληνικού, το Vouliagmenis Mall που θα αποτελέσει το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της χώρας και το Riviera Galleria. Ελπίζουμε να γίνει η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο το 2024, μεταξύ Μαίου και Σεπτεμβρίου. Θα πρόκειται για μία οντότητα που θα είναι ξεχωριστή για επενδυτικά ακίνητα δημιουργώντας υπεραξίες και δίνοντας και μέρισμα.

Είναι μία εταιρεία που απευθύνεται σε ξεχωριστό κοινό και ξεκαθαρίζει τα πράγματα εσωτερικά στη Lamda σε σχέση με τα ακίνητα υπό ανάπτυξη όπως είναι αυτά στο Ελληνικό και αυτά που έχουν τον χαρακτήρα επενδυτικών ακινήτων. Παράλληλα, θεωρούμε ότι με αυτόν τον τρόπο η Lamda θα μπορεί να δώσει αξία και στους δικούς της μετόχους.

Τα εμπορικά μας κέντρα έχουν μία αξία άνω του 1 δισ. ευρώ με ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων αρκετά διαφοροποιημένο που απευθύνονται σε διαφορετικά κοινά, σε Μαρούσι, Θεσσαλονίκη και Σπάτα. Tα malls πέρυσι σημείωσαν κερδοφορία σχεδόν 69 εκατ. ευρώ και τα 3,7 εκατ. ευρώ αφορούν το Designer Outlet, με τζίρο καταστημάτων 651 εκατ. ευρώ (47 εκατ. ευρώ από Designer Outlet). Για το πρώτο τρίμηνο του 2023 είναι εξαιρετικά τα πράγματα, με +38% αύξηση στον τζίρο των καταστημάτων».

Σε σχέση με τις νέες εμπορικές αναπτύξεις του Ελληνικού o κ. Αθανασίου ανέφερε ότι για το εμπορικό συγκρότημα του Vouliagmenis Mall, συνολικής επιφάνειας κοντά στις 130.000 τ.μ. η ολοκλήρωσή του τοποθετείται το α’ τρίμηνο του 2027 που έχει αναλάβει σχεδιαστικά η Aedas. «Θεωρούμε ότι θα είναι ένα σημείο αναφοράς, έχουμε προχωρήσει στο σχεδιασμό και στην αδειοδότηση, με στόχο να ξεκινήσουν τα κατασκευαστικά σε ένα δίμηνο και θα ανακοινωθεί σύντομα ο ανάδοχος».

Σύμβουλος έργου, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί είναι η Rizzani de Eccher- AVAX και όπως αναφέρθηκε το 2024 θα ξεκινήσουν και τα κυρίως έργα για την ανέγερση του mall πάνω από το έδαφος.

«Το έργο θα είναι υβριδικό με εσω- εξω χώρους με πολύ πράσινο και μεγάλους χώρους διασκέδασης και εμπειριών». Για το Vouliagmenis Mall η εκδήλωση ενδιαφέροντος, ξεπερνά τη συνολική επιφάνεια των χώρων και είναι στο 152%, με τις μέχρι σήμερα πρόδρομες συμφωνίες να αφορούν το 53% και στόχο στο 70% έως το τέλος του έτους.

«Για το Riviera Galleria έχουμε υπογράψει με τα μεγαλύτερα ονόματα του εξωτερικού στον χώρο της μόδας και των εστιατορίων κάποια από τα οποία έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η ολοκλήρωσή του τοποθετείται στο πρώτο τρίμηνο του 2026, με τα κυρίως έργα να τοποθετούνται χρονικά το 2024».

Οσον αφορά τις ενοικιάσεις στους εμπορικούς χώρους, το Riviera Galleria (σε σχέδια Κengo Kuma) θα διαθέτει 19.000 τ.μ. με 100 καταστήματα κι έχουν γίνει οι μισθώσεις στο 30% και στόχο έως το τέλος του 2023 στο 50%. Η ζήτηση υπερβαίνει το χώρο που έχουμε να δώσουμε στο 190% για τους χώρους».

Διαβάστε ακόμη:

Τζον Σαρμπάνης: Σχέδια για αμερικανικό Ενεργειακό Κέντρο στην Ανατολική Μεσόγειο

Ideal: Το στοίχημα των 400 εκατ. με την εξαγορά των Attica Stores και η επόμενη μέρα (pics)

Εκλογές 2023: Απανωτές συσκέψεις κυβερνητικής προετοιμασίας στην οδό Πειραιώς

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ